Grado PS500

Öppnar dina öron

Gillar du fängslande ljud och hatar att gå miste om något är Grados professionella hörlurar idealiska.
Ljud & Bild tycker
Referensljud Rik ljudbild Varm och fyllig klang
Obekväma öronkuddar
Specifikationer
  • Öppen hörlur
  • 40-mm element
  • 32 ohm
  • 98 dB
  • 240 gram
  • 6 150 kr
forfatter

Fast det är klart att PS500 passar andra också. Till exempel alla som behöver ett redskap för att granska studioinspelningar och för annan kritisk lyssning. Men också för ren avslappning i närmaste fåtölj.

Grado har byggt hörlurar längre än de flesta och fått beröm från världens alla hörn för sin ljudkvalitet. I allt från billiga SR60 till de påkostade referensmodellerna. Alla modeller har belönats med minst ett par utmärkelser för kvalitet och prestanda, och är uppskattade av audiofiler som inte nöjer sig med moderiktiga lurar som det går tretton på dussinet av.

Joseph och John Grado har hållit igång familjeföretaget i Brooklyn i 40 år. De gör för övrigt pickuper till skivspelare också, som är kritikerrosade och högt ansedda.

Om man redan har provlyssnat på exempelvis Grados SR-serie vet man att det döljer sig en musikförmedlare av rang bakom den industriella och funktionella designen. Klangen är varm, basen fyllig och musiken får mycket kött på benen. I de dyrare modellerna i GS- och RS-serierna finns det ännu mer finess, upplösning och dynamik.

Lite vid sidan av hittar vi PS-serien, som är avstämd rent klangligt för yrkesmän som använder hörlurar som monitorer eller vid bearbetning av musikinspelningar. Men som också uppskattas av audiofiler på grund av sin glasklara och fylligt varma klang.

Dynamisk och sprudlande
Toppmodellen heter PS1000 och kostar 10 000 kronor mer än PS500 som vi testar här. Men de två är byggda på samma sätt. Öppna aluminiumkåpor med nätgrill som döljer Grados elementkonstruktion samt innerkåpa av mahogny och aluminium. Och där elementen är utgallrande parvis så att deras respons aldrig avviker med mer än 0,5 dB. Det är inte mycket.

Och herregud ett sådant ljud! Strunta i att de kantiga skumgummikuddarna inte har all världens komfort, här serveras extatisk spelglädje på löpande band. Klangbalansen är relativt neutral och till skillnad från i många öppna lurar flyter inte basen ut. Live-inspelningar med Keith Jarretts trio bjöd på fyllig kontrabas med många klangnyanser och trumsolon återgavs med kontroll och kraft. PS500 är fenomenala på att spela jazz.

För att inte tala om klassiskt. Som Beethovens pianokonsert trakterad av Hélène Grimauds meriterade händer. Små detaljer som klaffar som stänger sig i träblåsinstrument, musiker som tar djupa andetag och naturligtvis klangen från den stora konsertflygeln, allt finns där. I överflöd.

Naturligtvis fixar lurarna pop, rock och rap också. Eller Band of Horses. ”Knock Knock” får den dynamik och tyngd i basen som behövs för att låten ska låta precis lika mycket country-punk som jag tror bandet tänkte sig.

Grado PS500 ger dig inte bara bättre insikt i musiken. Den öppna och detaljerade ljudbilden ger dig mer av musikens klangfärger, harmonier i röster och akustiska instrument smälter in förträffligt i ljudbilden. Och basen svänger rejält.

Man får ha en väldigt dålig dag om man inte ska falla för de här välgjorda hörlurarna. Bättre blir det inte för de här pengarna.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.