Geneva World Radio

Läcker reseradio

Glöm alla andra. Den här reseradion ska du ha. Kristallklart ljud överallt och praktfull design i skön förening.

Visst finns det andra små radioapparater som går på batteri. De flesta av dem är billigare än World Radio också. Och det ska de vara, för ingen av dem kommer i närheten av en sådan här kvalitet. Då snackar vi inte bara om den Apple-liknande designen, som jag tror Jonathan Ive skulle ha varit stolt över, utan även om ljudet. Som är helt i toppklassen för en reseradio.

World Radio har FM- och DAB-mottagning och består av aluminiumpaneler. Den finns i rött, svart och aluminium. Inte en skruv syns, inte ens på undersidan, och det uppladdningsbara batteriet går inte att ta ut. Apple hade inte kunnat göra det bättre. Detsamma gäller skötseln som är så enkel den nästan kan bli. Av och på och volymen sköts med ratten till vänster och stationsval och sökningar med ratten till höger.

De sex beröringskänsliga fälten till höger på skärmen ställer in bas och diskant, alarmet och signalkällan. Där ingår bluetooth, som överför musiken trådlöst från alla smartmobiler och surfplattor. AirPlay finns inte i Geneva Labs radio, och det är väl egentligen den enda funktionen som saknas.

De tre röda fälten är tryckkänsliga.

Ljudkvalitet
Om man måste anmärka på ljudet så får det bli att maxvolymen är en smula begränsad, särskilt när man spelar musiken via bluetooth. Annars är ljudkvaliteten fenomenalt bra. Röster sprids klockrent från fullregisterhögtalaren under grillen, och efter lite trimning av diskant och bas är ljudbilden både fyllig och öppen.

Ljudet från DAB-sändningar är något av det bästa vi har hört från en bärbar radio. Musik via etern saknar måhända lite fyllighet i basen om radion står mitt på ett bord, men om man ställer den närmare väggen blir balansen bättre. Och basen får mer pondus. Det förbättrar ljudet väldigt mycket, särskilt i ett stort rum där Geneva-radion spelar kristallklart och fylligt.

Bluetooth-ljudet är nästan lika bra som från aux-ingången på baksidan. Och det är en komplimang eftersom bluetooth i normala fall inte låter så bra som här, och inte heller lika bra som AirPlay. Bluetooth-inkopplingen är otroligt enkel. Se till att BT är aktiverat på mobilen och välj sedan BT på radion. Efter ett par sekunder kopplas de två enheterna ihop och är beredda att spela musik trådlöst.

Radio överallt
World Radio är precis så liten att den faktiskt passar fint som reseradio. Att den inte direkt gör ont att titta på är ju ingen nackdel heller. Fast det är det klara ljudet och den överskådliga skötseln som övertygar mig. Geneva World Radio är den enda reseradion du någonsin behöver – och den enda jag skulle ha köpt.

Mottagningen är så bra att man nästan inte behöver någon antenn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.