: Earthquake CinenovaGrande

Stor, större, störst

Det enorma sjukanaliga CinenovaGrande-slutsteget kan också spela musik!
Ljud & Bild tycker
Kraft så det räcker Musikalitet
Stor och tung Kräver ren ström
Specifikationer
 • 7-kanals slutsteg
 • 1450 watt i 1 ohm
 • 1000 watt i 2 ohm
 • 660 watt i 4 ohm
 • 330 watt i 8 ohm
 • 1500 watt bryggad i 8 ohm
 • 2500 watt bryggad i 4 ohm
 • 2800 watt bryggad i 2 ohm
 • XLR- och RCA- ingångar
 • Frekvensområde: 20–20 000 Hz
 • Inbyggt variabelt delningsfilter (hi-pass/lo-pass)
 • Vikt: 61,5 kg
 • Pris: 47 000 kr
Annons
Annons

Earthquake heter firman, ett namn som förpliktigar. Man har gjort sig kända för att bjuda på omskakande upplevelser på flera sätt. Ett sätt är att de har ett par olika buttkickers som verkligen kicks *ss. En buttkicker är en högtalarmotor (magnetsystemet) som kopplas till din stol, en plattform dina möbler står på eller liknande och sätter hela kroppen i vibration när det är djup bas.

Effekten vid t.ex. katastroffilmer eller Jurassic Park-typ och liknande filmer är häpnadsväckande och ger en – ja, ursäkta – bokstavligt talat skakande upplevelse.

Men firman har även våldsam bilstereo – här finns några av de häftigaste bashögtalare jag både har sett och hört med magnetsystem som inte är av den här världen – och hifi-högtalare på sitt program. Och – de har elektronik, rätt speciell elektronik till och med. Det är också elektronik från Earthquake vi ska se närmare på här, i form av ett sjukanaligt slutsteg av det våldsammare slaget.

Sju kanaler
Under flera år har man haft ett häftigt mångkanaligt bioslutsteg på programmet. När man sedan tog fram en billigare modell gjorde man några tekniska landvinningar som man också beslutade skulle komma den stora modellen tillgodo.

cinenovagrande_02

Annons

CinenovaGrande, som den stora modellen heter, är verkligen en best. Det märker man redan när man får den levererad. Två man krävs för att ta hand om den drygt 60 kg tunga apparaten. Det låter våldsamt, men när man ser hur förstärkaren är uppbyggd är det inte så konstigt.

Moduluppbyggnad är nyckelordet. Det betyder att det sitter sju likadana kompletta förstärkare med var sin egen kondensatorbank i apparaten. Det betyder att det finns förutsättningar för att den effekt som förstärkaren kan ge är likadan för alla kanaler oavsett hur många kanaler som spelar.

På (väldigt) många surroundreceivrar till exempel, anges ofta utgångseffekten till vad förstärkaren kan prestera när strömförsörjningen bara ska dra en enda kanal och inte sju. Det blir ungefär som hur man uppger bränsleförbrukningen på en modern bil, vilket alltid är under så idealiska omständigheter som det bara går. En modern småbil har lika stor chans att klara att hålla de uppgivna data som en snöboll har chans att överleva i en varm stekpanna. Likadant är det alltså i många fall med surroundförstärkare.

Men icke så med CinenovaGrande. Se på de uppgivna utgångseffekterna, och du förstår att här finns resurser utöver det vanliga. Speciellt när man bryggkopplar två förstärkare och får effekter du normalt inte har en chans att få i en förstärkare. Det är ett veritabelt kraftverk vi har att göra med.

Flexibel blir förstärkaren också av att varje enskild kanal har inbyggt variabelt hi-/lo-pass-delningsfilter. Det gör att de olika förstärkarna verkligen kan specialanpassas till den typ av surroundkanal de ska spela.

Annons

Landvinningarna
Nyheterna som gjorde att man valde att göra denna nya och reviderade version av CinenovaGrande är först ett skyddskretssystem kallat MARS, som handlar om att skyddskretsen känner av högtalarutgångarnas elektromagnetiska signatur, som man kallar det, så att skyddskretsen är helt separerad från audiokretsarna. Det hela bygger på H.C. Ørsteds teorier.

cinenovagrande_05
Baksidan visar tydligt att det handlar om sju separata förstärkare med egna inställningsmöjligheter.

ION, In-circuit Optimization Network, är nästa landvinning. Den innebär att man kan tweaka och optimera den färdigbyggda kretsen via en diagnostikdator.

Det tredje är ConCurrent-strömförsörjning, som säger att den kan ge full kraft till alla kanaler samtidigt. Det handlar om att varje kanal har sin egen kondensatorbank och utgång från transformatorn och behöver således inte dela med sig av strömmen till någon annan förstärkare.

Ja, jag vet att det är ultrakorta förklaringar, men platsen tillåter inte mer här. Överkursintresserade kan hitta mer på Earthquakes hemsida.

Annons

Enkelt och simpelt
I princip är det enkelheten själv att använda CinenovaGrande. Du kan använda XLR eller RCA till ingången och så är det bara att hänga på högtalare för kanalen i fråga. Vill man bryggkoppla två förstärkare och få effekt så det räcker, gör de medföljande instruktionerna att du får svårt att göra fel. Men kolla så att dina högtalare klarar effekten, det kan bli många watt du häller i dem!

Vill du använda kanalernas hi/lopass-filter är det också synnerligen enkelt. Ingenting med teckenfönster, menyer och styrning med fjärrkontroll, det är brytare, omställare och potentiometer det handlar om. Rent analogt, med andra ord.

Strömkabeln är speciell och du kan inte använda en standardkabel. Förstärkaren trivs bäst med jord och ren ström, jag fick i varje fall aningen nätbrum vid ett par tillfällen när jag provade att köra ojordat via ett vanligt vägguttag utan min sedvanliga Quantum-box. På baksidan finns också en sorts huvudströmbrytare som ger ett intryck av industriapparat. Fronten har bara av/på och sex indikatorlampor. En högst begriplig förstärkare, alltså.

Kraft, styrka – och musik
Okej, kraft och styrka är väl bra till surround. Men jag har ett annat sätt att se på saken. Att en apparat är bra till surround gör den inte automatiskt bra till musik. Om den däremot är bra till musik, är den nästan utan undantag också bra till surround.

CinenovaGrande_10
Var det någon som sade kompakt uppbyggnad? Den enorma ringkärnetransformatorn sitter bultad mot frontplattan.

Annons

Därför startar vi naturligtvis med musik. Ett kraftverk som detta ska naturligtvis få spela – Kraftwerk! Inspelningarna från Kling & Klang Studio handlar förutom ett i mitt tycke suveränt musikaliskt innehåll om transientsnabbhet, precision och dynamik. Och här överraskar Earthquake CinenovaGrande med att ta sig an återgivningen på ett sätt som många renodlade high-end-slutsteg skulle önska att de kunde. Här finns både kraft och precision, dynamik och en alldeles utmärkt bakgrundstystnad. Det fungerar helt enkelt synnerligen fint.

Provar vi istället en gammal finstämd inspelning som En gång i Stockholm med Monica Zetterlund, får vi både rätt patina över inspelningen och den säregna drömstämning som bara den goda anläggningen kan åstadkomma. För att få fram det måste det vara en tyst och svart bakgrund och förstärkaren ska ge ett så litet eget fingeravtryck som möjligt. CinenovaGrande klarar detta på ett överraskande fint sätt även med high-end-mått mätt. Jag är förvånad över hur musikaliskt och sprött det här kraftverket kan spela. Det är riktigt bra.

Surround då? Ja, låt oss bara säga att du kan få all den kraft du behöver – och lite till. Här är det ett synnerligen kompetent slutsteg, och flexibiliteten i att du exempelvis kan köra ett femkanalssystem och lägga till två passiva subwoofrar från samma slutsteg gör det hela mycket spännande. Speciellt kanske också om du hör till dem som spelar musik i mångkanal eller gillar konsertfilmer.

Slutsats
Earthquake CinenovaGrande är en mycket flexibel förstärkare som kan ge upp till sju kanaler med både kraft och styrka. Men också med kvalitet, mycket hög kvalitet, inte minst som musikspelare.

I mitt tycke är det så här som surroundslutsteg ska byggas, och att det dessutom kan fungera som en oerhört kraftfull stereoförstärkare är bara extra plus. Mycket värde för pengarna, provlyssning rekommenderas!

Annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Sven Bilen


Senaste artiklar:

Annons
Annons

Läs också

Med samma finesser som Apples öronproppar är de även lika låsta till de egna mobilerna.
Du kan få AIAIAI-lurarna precis som du vill ha dem – för du sätter ihop dem själv. Vi har lyssnat på toppmodellen.
EPOS har gjort ett par true wireless-öronproppar till spelare som inte nöjer sig med Bluetooth.
Audezes gaming-headset drar nytta av planar-tekniken från märkets lyxhörlurar.
Så här enkelt har det aldrig varit filma i 4K från luften.
Asus PA32UCX med Mini-LED är en datormonitor för proffs och helt enkelt den bästa jag har sett. Men helt perfekt är inte den här heller.
För somliga kommer Yamaha-förstärkaren att sakna något väsentligt, men då menar vi inte i ljudkvaliteten.
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.
JBL Bar 5.0 är en enkel och pigg soundbar som inte behöver någon subwoofer för att spela tillräckligt med bas.