TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Earthquake CinenovaGrande

Stor, större, störst

Det enorma sjukanaliga CinenovaGrande-slutsteget kan också spela musik!

forfatter
Publicerad 2013-10-08 - 06:00
L&B tycker
Kraft så det räcker Musikalitet
Stor och tung Kräver ren ström
Specifikationer
 • 7-kanals slutsteg
 • 1450 watt i 1 ohm
 • 1000 watt i 2 ohm
 • 660 watt i 4 ohm
 • 330 watt i 8 ohm
 • 1500 watt bryggad i 8 ohm
 • 2500 watt bryggad i 4 ohm
 • 2800 watt bryggad i 2 ohm
 • XLR- och RCA- ingångar
 • Frekvensområde: 20–20 000 Hz
 • Inbyggt variabelt delningsfilter (hi-pass/lo-pass)
 • Vikt: 61,5 kg
 • Pris: 47 000 kr

Earthquake heter firman, ett namn som förpliktigar. Man har gjort sig kända för att bjuda på omskakande upplevelser på flera sätt. Ett sätt är att de har ett par olika buttkickers som verkligen kicks *ss. En buttkicker är en högtalarmotor (magnetsystemet) som kopplas till din stol, en plattform dina möbler står på eller liknande och sätter hela kroppen i vibration när det är djup bas.

Effekten vid t.ex. katastroffilmer eller Jurassic Park-typ och liknande filmer är häpnadsväckande och ger en – ja, ursäkta – bokstavligt talat skakande upplevelse.

Men firman har även våldsam bilstereo – här finns några av de häftigaste bashögtalare jag både har sett och hört med magnetsystem som inte är av den här världen – och hifi-högtalare på sitt program. Och – de har elektronik, rätt speciell elektronik till och med. Det är också elektronik från Earthquake vi ska se närmare på här, i form av ett sjukanaligt slutsteg av det våldsammare slaget.

Sju kanaler
Under flera år har man haft ett häftigt mångkanaligt bioslutsteg på programmet. När man sedan tog fram en billigare modell gjorde man några tekniska landvinningar som man också beslutade skulle komma den stora modellen tillgodo.

cinenovagrande_02

CinenovaGrande, som den stora modellen heter, är verkligen en best. Det märker man redan när man får den levererad. Två man krävs för att ta hand om den drygt 60 kg tunga apparaten. Det låter våldsamt, men när man ser hur förstärkaren är uppbyggd är det inte så konstigt.

Moduluppbyggnad är nyckelordet. Det betyder att det sitter sju likadana kompletta förstärkare med var sin egen kondensatorbank i apparaten. Det betyder att det finns förutsättningar för att den effekt som förstärkaren kan ge är likadan för alla kanaler oavsett hur många kanaler som spelar.

På (väldigt) många surroundreceivrar till exempel, anges ofta utgångseffekten till vad förstärkaren kan prestera när strömförsörjningen bara ska dra en enda kanal och inte sju. Det blir ungefär som hur man uppger bränsleförbrukningen på en modern bil, vilket alltid är under så idealiska omständigheter som det bara går. En modern småbil har lika stor chans att klara att hålla de uppgivna data som en snöboll har chans att överleva i en varm stekpanna. Likadant är det alltså i många fall med surroundförstärkare.

Men icke så med CinenovaGrande. Se på de uppgivna utgångseffekterna, och du förstår att här finns resurser utöver det vanliga. Speciellt när man bryggkopplar två förstärkare och får effekter du normalt inte har en chans att få i en förstärkare. Det är ett veritabelt kraftverk vi har att göra med.

Flexibel blir förstärkaren också av att varje enskild kanal har inbyggt variabelt hi-/lo-pass-delningsfilter. Det gör att de olika förstärkarna verkligen kan specialanpassas till den typ av surroundkanal de ska spela.

Landvinningarna
Nyheterna som gjorde att man valde att göra denna nya och reviderade version av CinenovaGrande är först ett skyddskretssystem kallat MARS, som handlar om att skyddskretsen känner av högtalarutgångarnas elektromagnetiska signatur, som man kallar det, så att skyddskretsen är helt separerad från audiokretsarna. Det hela bygger på H.C. Ørsteds teorier.

cinenovagrande_05
Baksidan visar tydligt att det handlar om sju separata förstärkare med egna inställningsmöjligheter.

ION, In-circuit Optimization Network, är nästa landvinning. Den innebär att man kan tweaka och optimera den färdigbyggda kretsen via en diagnostikdator.

Det tredje är ConCurrent-strömförsörjning, som säger att den kan ge full kraft till alla kanaler samtidigt. Det handlar om att varje kanal har sin egen kondensatorbank och utgång från transformatorn och behöver således inte dela med sig av strömmen till någon annan förstärkare.

Ja, jag vet att det är ultrakorta förklaringar, men platsen tillåter inte mer här. Överkursintresserade kan hitta mer på Earthquakes hemsida.

Enkelt och simpelt
I princip är det enkelheten själv att använda CinenovaGrande. Du kan använda XLR eller RCA till ingången och så är det bara att hänga på högtalare för kanalen i fråga. Vill man bryggkoppla två förstärkare och få effekt så det räcker, gör de medföljande instruktionerna att du får svårt att göra fel. Men kolla så att dina högtalare klarar effekten, det kan bli många watt du häller i dem!

Vill du använda kanalernas hi/lopass-filter är det också synnerligen enkelt. Ingenting med teckenfönster, menyer och styrning med fjärrkontroll, det är brytare, omställare och potentiometer det handlar om. Rent analogt, med andra ord.

Strömkabeln är speciell och du kan inte använda en standardkabel. Förstärkaren trivs bäst med jord och ren ström, jag fick i varje fall aningen nätbrum vid ett par tillfällen när jag provade att köra ojordat via ett vanligt vägguttag utan min sedvanliga Quantum-box. På baksidan finns också en sorts huvudströmbrytare som ger ett intryck av industriapparat. Fronten har bara av/på och sex indikatorlampor. En högst begriplig förstärkare, alltså.

Kraft, styrka – och musik
Okej, kraft och styrka är väl bra till surround. Men jag har ett annat sätt att se på saken. Att en apparat är bra till surround gör den inte automatiskt bra till musik. Om den däremot är bra till musik, är den nästan utan undantag också bra till surround.

CinenovaGrande_10
Var det någon som sade kompakt uppbyggnad? Den enorma ringkärnetransformatorn sitter bultad mot frontplattan.

Därför startar vi naturligtvis med musik. Ett kraftverk som detta ska naturligtvis få spela – Kraftwerk! Inspelningarna från Kling & Klang Studio handlar förutom ett i mitt tycke suveränt musikaliskt innehåll om transientsnabbhet, precision och dynamik. Och här överraskar Earthquake CinenovaGrande med att ta sig an återgivningen på ett sätt som många renodlade high-end-slutsteg skulle önska att de kunde. Här finns både kraft och precision, dynamik och en alldeles utmärkt bakgrundstystnad. Det fungerar helt enkelt synnerligen fint.

Provar vi istället en gammal finstämd inspelning som En gång i Stockholm med Monica Zetterlund, får vi både rätt patina över inspelningen och den säregna drömstämning som bara den goda anläggningen kan åstadkomma. För att få fram det måste det vara en tyst och svart bakgrund och förstärkaren ska ge ett så litet eget fingeravtryck som möjligt. CinenovaGrande klarar detta på ett överraskande fint sätt även med high-end-mått mätt. Jag är förvånad över hur musikaliskt och sprött det här kraftverket kan spela. Det är riktigt bra.

Surround då? Ja, låt oss bara säga att du kan få all den kraft du behöver – och lite till. Här är det ett synnerligen kompetent slutsteg, och flexibiliteten i att du exempelvis kan köra ett femkanalssystem och lägga till två passiva subwoofrar från samma slutsteg gör det hela mycket spännande. Speciellt kanske också om du hör till dem som spelar musik i mångkanal eller gillar konsertfilmer.

Slutsats
Earthquake CinenovaGrande är en mycket flexibel förstärkare som kan ge upp till sju kanaler med både kraft och styrka. Men också med kvalitet, mycket hög kvalitet, inte minst som musikspelare.

I mitt tycke är det så här som surroundslutsteg ska byggas, och att det dessutom kan fungera som en oerhört kraftfull stereoförstärkare är bara extra plus. Mycket värde för pengarna, provlyssning rekommenderas!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Senaste artiklar:

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nu kan du designa din egen Burmester-stereo Det är tillåtet att drömma! Med Burmesters nya AR-app kan du själv plocka ihop en anläggning och se hur den skulle se ut i ditt eget hem.
Prisvärd entrébiljett till högupplöst ljud Strömning och ljudkvalitet går hand i hand med Wiim Mini, som är ett lätt sätt att strömma högupplöst på.
Prisbelönt RIAA i ny upplaga Verteres skivspelarförstärkare har kommit i en uppdaterad version, kallad Phono-1 MKII L
Det bästa köpet i klassen Pro-Ject Debut Pro firar företagets 30-årsjubileum med stil och finess.
NAD 3020 - klassikern vi inte glömmer Den lilla NAD-förstärkaren skapade jubel. Ingen hade hört så bra ljud från en liten förstärkare som kostade så lite.
Föredrar bra inspelningar Trots att Elipson P1 är märkets första förförstärkare är den behagligt fri från barnsjukdomar. Om du letar efter en förstärkarkombination i den övre änden av premiumklassen kan svaret mycket väl vara franskt.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend