TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
BLACK WEEK PÅ LB+ - 12 MND 30%!

TEST Denon DL-A110

Denon-pickup i specialutgåva

Denon har gjort en jubileumsversion av sin legendariska pickup och visar varför den har varit en favorit ända sedan 1964.

forfatter
Publicerad 2021-03-15 - 09:00
Karakter
Denon DL-A110
L&B tycker
Superb dynamisk kontrast med mäktig basåtergivning och varm behaglig klang. Fokuserad och öppen ljudbild.
Inte bland de mest upplösta MC-pickuperna i den här klassen.
Specifikationer
 • Typ: Moving Coil-pickup
 • Vikt: 8,5 gram
 • Rekommenderat nåltryck: 2,3–2,7 g/2,5 g
 • Utnivå: 0,3mV
 • Rekommenderat motstånd: 100 ohm
 • Följsamhet: 5 x 10-6 cm
 • Kanalbalans: 1 dB
 • Kanalseparation: 25 dB
 • Frekvensomfång: 20–45 000 Hz
 • Webb: hifiklubben.se
Riktpris: 6500Pr. 2021-03-15 Produktsida

När Denon fyllde 110 år förra året firade de med en serie jubileumsmodeller. En av dem är den här, DL-A110, som är en specialversion av en pickup som de har gjort för japansk radio sedan 1964 och som fortfarande tillverkas.

Det är inte så konstigt. Denon DL-103 är ett av de bästa köpen i klassen. MC-pickupen är mångas favorit eftersom den levererar klassljud för en relativt blygsam summa. Den är en av våra favoriter också, vi rekommenderar den ofta till läsare som vill uppgradera ljudet från vinylskivorna med en bättre pickup.

Monterar man den i en tonarm med medelhög till hög massa och kopplar in ett bra phonosteg så kan den låta som om den kostar betydligt mer än den gör.

Denon gör pickupen i två versioner: DL-103 och DL-103R, där R-versionen har 99,9999 procent, syrefria koppartrådar lindade på spolarna. I DL-A110 lindas dessa trådar, som är tunnare än hårstrån, för hand på Denons fabrik i Shirakawa, Japan.

Denon DL-A110
Jubileumsversionen är en Denon DL-103 i ett specialtillverkat pickuphus. Foto: Denon

Jubileumsutgåvan har låga 3 mV utgångsspänning och ska ha 2,5 grams nåltryck och minst 100 ohm belastningsimpedans.

I övrigt skiljer den sig från en DL-103/103R genom att den levereras monterad i ett pickuphus (head shell) som är speciellt tillverkat för den och som passar i alla tonarmar med så kallad SME-fattning. Totalvikten slutar på 18,5 gram.

Pickuphusets SME-kontakt är i själva verket en adapter, som lätt kan skruvas loss om man behöver ett kortare hus. Under hylsan man skruvar på finns det nämligen ännu en SME-kontakt. Längden från nålspetsen till hylsans bakkant är 50 mm, och om man tar bort adaptern blir den 34 mm.

Enkel montering

Det är väldigt enkelt att montera pickupen i tonarmen. Mät nåltrycket, ställ in antiskating och kontrollera om armen eventuellt måste höjas för att få spårvinkeln korrekt (15–18 grader). Det är allt.

Denon DL-A110 levereras i ett fint etui av svart konstläder, med en liten nålborste som tillbehör, samt en aluminiumplakett. Det ingår också ett signerat certifikat och en utskrift av en frekvensmätning från 1 kHz till 20 kHz för varje enskilt exemplar. Pickupen tillverkas bara i ett begränsat antal, så om man vill ha en DL-A110 får man inte vänta för länge med att slå till.

 

Denon DL-A110
Etui av konstläder, borste och stämplat intyg. Foto: Denon

Vårt testexemplar mätte för övrigt 0,38 respektive 0,37 mV utspänning i de två kanalerna, alltså pyttelite mer än det specificerade 0,3 mV. Denon hade mätt pickupen vid 20 graders temperatur och 1 kohms lastimpedans.

Gnistrande dynamik

Det tekniska är alltså samma här som i en DL-103/103R, men som alla vet påverkar det mekaniska hur ljudet är från en skivspelare. Alltså påverkar det grafitgrå pickuphuset, som pickupen är monterad i, hur ljudet blir. Det vet alla som har experimenterat med hus i olika viktklasser.

Fråga bara MusiKraft i Kanada, som har gjort det till en affärsidé att modifiera Denon-pickuper med lättmetall eller brons, med infällda bitar av olika träslag.

Men den här versionen är inte modifierad mer än att Denon, som sagt, monterat pickupen i ett specialgjort pickuphus. Och det räcker egentligen. För om man uppgraderar från en standardmonterad Shure-, Audio-Technica- eller Ortofon-pickup så hör man direkt hur mycket bättre en Denon DL-103 låter. Det gör DL-A110 också, den har samma rika klang, mäktiga basfundament och snygga djup i ljudbilden.

Denon DL-A110
Denon DL-A110 är numrerad och säljs bara i ett begränsat antal. Foto: Denon

Den är helt enkelt en oerhört bra pickup, oavsett version. Och jubileumsversionen är inte sämre. Den varma klangen sprider sig i hela rummet och ger pianomusik en extra fin fyllighet som är behaglig och lätt att gilla. Gitarrer och slagverk får en formidabel dynamik, och det finns kraft bakom slagen på bastrumman genom Denon-pickupen.

Röster är välfokuserade, med ytterst naturtrogen klang. Balansen är tjusig, men diskanten bleknar lite i de översta oktaverna. Det är möjligt att hämta ut ännu fler detaljer i ljudbilden med exempelvis en Audio-Technica AT-OC9XSH, men den låter inte riktigt lika varmt i mellanregistret är lite tunnare i basen.

Denon DL-A110: Slutsats

Frågan man måste ställa sig är om man ska köpa en Denon DL-103R och ett styvt och lätt pickuphus för en tusenlapp – för då sparar man en dryg tusenlapp – eller slå till och köpa en DL-A110 som redan har ett anpassat hus och som dessutom bara tillverkas i ett begränsat antal. Vilken av dem man än väljer så får man en ytterst välljudande pickup som kan höja ljudkvaliteten från många skivspelare. Men det är allt lite snyggt att ha jubileumsversionen, tycker vi.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

1 svar på ”Denon DL-A110”

 1. Haren Ortofon redpickup med Bluenål är det stor skillnad med tanke på det högre priset. Christer Johansson.

  Svara

Lämna en kommentar

Kompakt och billig Mission-DAC Mission LX Connect DAC är en kombinerad digitalomvandlare, förförstärkare och hörlursförstärkare.
Regaförstärkaren har blivit "digital" Rega har klamrat sig fast vid analoga ingångar på sina förstärkare. Men nu har de äntligen tagit klivet in i den moderna tiden.
Ny dansk high end-serie Kända namn bakom tre förstärkare i tungviktsklassen.
En legend ligger bakom bakom dessa Efter skivspelarna är de klara med sin första högtalare.
Ny toppserie från Audiolab Brittiska Audiolab har fött en helt ny förstärkare - och faktiskt en CD-transport också!
Budgetvänliga förstärkare med Bluetooth En enkel och en avancerad integrerad förstärkare.
Följ Ljud & Bild