Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Denon AH-D7100

Dyra lyxlurar

Denon är ett hett namn på hörlursfronten. Fin kvalitet har gått hand i hand med ett superbt ljud. Tills nu.

Skrivet av / 2014-02-22 - 06:00
Denon AH-D7100
Lasse Svendsen

Gamla goda D5000 och D7000 var två av förra årtiondets bästa hörlurar i lyxklassen. Vacker bygg- och ljudkvalitet skänkte många minnesvärda stunder åt musikälskare. Så det är inte så konstigt att förväntningarna är stora på efterträdarna. Toppmodellen D7100 har mycket att leva upp till, samtidigt som den ska mäta sina krafter med etablerade referenser från Sennheiser, Grado och Beyerdynamic.

De utgående toppmodellerna från Denon hade cirkelrunda öronkåpor av äkta trä men nya D7100 har gömt undan det lilla av trä som finns kvar – polerad mahogny – bakom silverfärgad plast. På insidan av de slutna kåporna sitter nya 50 mm stora element och runt dem finns stora, skinnklädda öronkuddar. Som trots den höga vikten ger en alldeles praktfull komfort.

Det ingår två par kablar. Den ena med 6,3-mm kontakt för hemmabruk och den andra med 3,5-mm minijack och fjärrkontroll för bärbart bruk.

Med de nya Free Edge Nano Fiber-membranen, i helt nya element och kåpor, är det upplagt för att D7100 kommer att låta annorlunda än D7000. Bland annat är ljudbilden fylligare och det är en härlig skjuts i basen som de förra modellerna aldrig hade. Allra bäst passar de till rytmisk musik och jag har haft mycket glädje av dem med jazz, blues och rock. Då kom den fylliga klangbalansen till sin rätt och den lekfulla dynamiken som hörlurarna besitter passar perfekt.

Denon har en utmärkt app som jag rekommenderar att man använder tillsammans med hörlurarna. Förutom att den har webbradio och ger full översikt över musik som ligger lagrad i mobilen har den en omfattande och praktisk equalizer. Den kan man behöva. För klangen i D7100 utan EQ är inte direkt neutral. Mellanregistret låter metalliskt, i viss musik är det så tydligt att jag tycker det är plågsamt. Diskanten är inte heller lika upplöst och raffinerad som hos exempelvis Sennheiser HD800. Ur den synvinkeln är D7100 raka motpolen rent klangmässigt. Varm, fyllig klang med superbra dynamik och aldrig tråkig att lyssna på.

Denon_AH-D7100_Blow_Out
Så här är hörlurarna byggda, med det nya Free Edge Nanon Fiber-membranet som nummer tre från höger.

Fast alltså inte lika korrekt. Det spelade ingen roll om jag lyssnade med en iPhone, en iPad eller med en batteridriven Fostex DAC – eller hörlursuttaget på en McIntosh MA8000.

Den fina varma klangen kompenserar och maskerar delvis för problemen som framför allt gäller röster, stråkar och akustiska instrument som pianon.

Röster lät bättre i B&W P7 för 3 300 kronor, stråkar också. Och om jag vill ha ännu mer upplösning finns ju alltid Sennheiser och Beyer där ute.

Slutsats
Denons toppmodell lär helt klart falla många i smaken, men jag anser att Denon inte har utnyttjat möjligheterna tillräckligt väl när de drog upp riktlinjerna för en efterföljare till D7000. Man bör kunna förvänta sig mer för det här priset och jag tycker inte att AH-D7100 lever upp till förväntningarna man har på en hörlur i den här klassen.

Ljud & Bild tycker

Superbekväma att ha på sig trots att de väger en del. Och tack vare en fyllig klang är hörlurarna från Denon lätta att gilla. Man får lov att förvänta sig en hel del i den här prisklassen men Denon lever inte upp till allt med sin toppmodell. Som kunde ha varit mer raffinerad och haft ett mindre färgat ljud.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

En helt speciell upplevelse

Värd varenda krona

Köp ingen dyr förstärkare förrän du har hört den här

Liten förändring – stor förbättring

Musikstreaming blir inte mycket bättre än så här

Gateway drug till hifi

Rulla till toppen