TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Denon AH-D7100

Dyra lyxlurar

Denon är ett hett namn på hörlursfronten. Fin kvalitet har gått hand i hand med ett superbt ljud. Tills nu.

forfatter
Publicerad 2014-02-22 - 06:00
L&B tycker
Superbekväma att ha på sig trots att de väger en del. Och tack vare en fyllig klang är hörlurarna från Denon lätta att gilla.
Man får lov att förvänta sig en hel del i den här prisklassen men Denon lever inte upp till allt med sin toppmodell. Som kunde ha varit mer raffinerad och haft ett mindre färgat ljud.
Specifikationer
  • Sluten hörlur
  • 50-mm element
  • 25 ohm, 110 dB
  • 370 gram
  • Pris: 8 000kr
  • Hifiklubben.se
Riktpris: 8000Pr. 2014-02-22 Produktsida

Gamla goda D5000 och D7000 var två av förra årtiondets bästa hörlurar i lyxklassen. Vacker bygg- och ljudkvalitet skänkte många minnesvärda stunder åt musikälskare. Så det är inte så konstigt att förväntningarna är stora på efterträdarna. Toppmodellen D7100 har mycket att leva upp till, samtidigt som den ska mäta sina krafter med etablerade referenser från Sennheiser, Grado och Beyerdynamic.

De utgående toppmodellerna från Denon hade cirkelrunda öronkåpor av äkta trä men nya D7100 har gömt undan det lilla av trä som finns kvar – polerad mahogny – bakom silverfärgad plast. På insidan av de slutna kåporna sitter nya 50 mm stora element och runt dem finns stora, skinnklädda öronkuddar. Som trots den höga vikten ger en alldeles praktfull komfort.

Det ingår två par kablar. Den ena med 6,3-mm kontakt för hemmabruk och den andra med 3,5-mm minijack och fjärrkontroll för bärbart bruk.

Med de nya Free Edge Nano Fiber-membranen, i helt nya element och kåpor, är det upplagt för att D7100 kommer att låta annorlunda än D7000. Bland annat är ljudbilden fylligare och det är en härlig skjuts i basen som de förra modellerna aldrig hade. Allra bäst passar de till rytmisk musik och jag har haft mycket glädje av dem med jazz, blues och rock. Då kom den fylliga klangbalansen till sin rätt och den lekfulla dynamiken som hörlurarna besitter passar perfekt.

Denon har en utmärkt app som jag rekommenderar att man använder tillsammans med hörlurarna. Förutom att den har webbradio och ger full översikt över musik som ligger lagrad i mobilen har den en omfattande och praktisk equalizer. Den kan man behöva. För klangen i D7100 utan EQ är inte direkt neutral. Mellanregistret låter metalliskt, i viss musik är det så tydligt att jag tycker det är plågsamt. Diskanten är inte heller lika upplöst och raffinerad som hos exempelvis Sennheiser HD800. Ur den synvinkeln är D7100 raka motpolen rent klangmässigt. Varm, fyllig klang med superbra dynamik och aldrig tråkig att lyssna på.

Denon_AH-D7100_Blow_Out
Så här är hörlurarna byggda, med det nya Free Edge Nanon Fiber-membranet som nummer tre från höger.

Fast alltså inte lika korrekt. Det spelade ingen roll om jag lyssnade med en iPhone, en iPad eller med en batteridriven Fostex DAC – eller hörlursuttaget på en McIntosh MA8000.

Den fina varma klangen kompenserar och maskerar delvis för problemen som framför allt gäller röster, stråkar och akustiska instrument som pianon.

Röster lät bättre i B&W P7 för 3 300 kronor, stråkar också. Och om jag vill ha ännu mer upplösning finns ju alltid Sennheiser och Beyer där ute.

Slutsats
Denons toppmodell lär helt klart falla många i smaken, men jag anser att Denon inte har utnyttjat möjligheterna tillräckligt väl när de drog upp riktlinjerna för en efterföljare till D7000. Man bör kunna förvänta sig mer för det här priset och jag tycker inte att AH-D7100 lever upp till förväntningarna man har på en hörlur i den här klassen.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

Problemfri strömning med NAD CS1 NAD:s billiga CS1 kan spela din musik direkt från mobilen. Du behöver inte installera någon särskild app.
Hegels förstärkare får äntligen AirPlay 2 Hegels förstärkare får bättre strömningsfunktion med AirPlay 2 och därmed även bättre stöd för smarta hem.
Förstärkare som ska väcka din hemmabio till liv Om en best på 5 x 250 watt inte räcker, kan Musical Fidelity också fresta med ett 11-kanals monster! Säg hej till M6x 250.5 och M6x 250.11
Retroförstärkare för samlare NAD C 3050 LE är en nästan perfekt replika av förstärkaren som definierade NAD-designen. Men är det bara nytt vin på gamla flaskor?
De bästa nätverksspelarna Trådlös musik kan vara en ren njutning och rena highend-himlen, speciellt om man slipper den extrema prislappen.
Följ Ljud & Bild