Search
Generic filters

: Denon AH-D7100

Dyra lyxlurar

Denon är ett hett namn på hörlursfronten. Fin kvalitet har gått hand i hand med ett superbt ljud. Tills nu.

Ljud & Bild tycker

Superbekväma att ha på sig trots att de väger en del. Och tack vare en fyllig klang är hörlurarna från Denon lätta att gilla.
Man får lov att förvänta sig en hel del i den här prisklassen men Denon lever inte upp till allt med sin toppmodell. Som kunde ha varit mer raffinerad och haft ett mindre färgat ljud.
 • Sluten hörlur
 • 50-mm element
 • 25 ohm, 110 dB
 • 370 gram
 • Pris: 8 000kr
 • Hifiklubben.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 8000 kr

Gamla goda D5000 och D7000 var två av förra årtiondets bästa hörlurar i lyxklassen. Vacker bygg- och ljudkvalitet skänkte många minnesvärda stunder åt musikälskare. Så det är inte så konstigt att förväntningarna är stora på efterträdarna. Toppmodellen D7100 har mycket att leva upp till, samtidigt som den ska mäta sina krafter med etablerade referenser från Sennheiser, Grado och Beyerdynamic.

De utgående toppmodellerna från Denon hade cirkelrunda öronkåpor av äkta trä men nya D7100 har gömt undan det lilla av trä som finns kvar – polerad mahogny – bakom silverfärgad plast. På insidan av de slutna kåporna sitter nya 50 mm stora element och runt dem finns stora, skinnklädda öronkuddar. Som trots den höga vikten ger en alldeles praktfull komfort.

Det ingår två par kablar. Den ena med 6,3-mm kontakt för hemmabruk och den andra med 3,5-mm minijack och fjärrkontroll för bärbart bruk.

Med de nya Free Edge Nano Fiber-membranen, i helt nya element och kåpor, är det upplagt för att D7100 kommer att låta annorlunda än D7000. Bland annat är ljudbilden fylligare och det är en härlig skjuts i basen som de förra modellerna aldrig hade. Allra bäst passar de till rytmisk musik och jag har haft mycket glädje av dem med jazz, blues och rock. Då kom den fylliga klangbalansen till sin rätt och den lekfulla dynamiken som hörlurarna besitter passar perfekt.

Denon har en utmärkt app som jag rekommenderar att man använder tillsammans med hörlurarna. Förutom att den har webbradio och ger full översikt över musik som ligger lagrad i mobilen har den en omfattande och praktisk equalizer. Den kan man behöva. För klangen i D7100 utan EQ är inte direkt neutral. Mellanregistret låter metalliskt, i viss musik är det så tydligt att jag tycker det är plågsamt. Diskanten är inte heller lika upplöst och raffinerad som hos exempelvis Sennheiser HD800. Ur den synvinkeln är D7100 raka motpolen rent klangmässigt. Varm, fyllig klang med superbra dynamik och aldrig tråkig att lyssna på.

Denon_AH-D7100_Blow_Out
Så här är hörlurarna byggda, med det nya Free Edge Nanon Fiber-membranet som nummer tre från höger.

Fast alltså inte lika korrekt. Det spelade ingen roll om jag lyssnade med en iPhone, en iPad eller med en batteridriven Fostex DAC – eller hörlursuttaget på en McIntosh MA8000.

annons

Den fina varma klangen kompenserar och maskerar delvis för problemen som framför allt gäller röster, stråkar och akustiska instrument som pianon.

annons

Röster lät bättre i B&W P7 för 3 300 kronor, stråkar också. Och om jag vill ha ännu mer upplösning finns ju alltid Sennheiser och Beyer där ute.

Slutsats
Denons toppmodell lär helt klart falla många i smaken, men jag anser att Denon inte har utnyttjat möjligheterna tillräckligt väl när de drog upp riktlinjerna för en efterföljare till D7000. Man bör kunna förvänta sig mer för det här priset och jag tycker inte att AH-D7100 lever upp till förväntningarna man har på en hörlur i den här klassen.

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Motorola håller löftet om 5G till lågpris och slänger in en rejäl batteritid på köpet.
  Om e-sport-kontraktet har gått åt skogen men du ändå vill spela på den högsta nivån så har MSi en lösning som är skräddarsydd efter din plånbok.
  Äntligen någon som slår Sony på brusreducerande hörlurar. Och det är Sony själva! WH-1000XM4 tar över tronen som marknadsledare.
  Letar du efter en stor skärm till rimligt pris? Då kommer Sony XH8096 som ett brev på posten.
  BMW i8 är ingen Tesla. Den är mycket tuffare!
  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Yamaha GT-5000

  Riktpris: 79900 kr High-end analogspelare för finsmakare

  Thorens TD 402 DD

  Riktpris: 9000 kr Thorens träffar inte målet

  Technics SL-1210 MK7

  Riktpris: 10000 kr DJ-spelare för musikälskare

  Hegel H390

  Riktpris: 55000 kr Halva priset, lika grym
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  SOMMARERBJUDANDE
  6 VECKOR LB+
  ENDAST 6 KR
  Full tillgång i 6 veckor för 6 kr
  PROVA i 6 VECKOR
  close-link