Search
Generic filters

Chromecast Audio

 itemprop
Chromecast Audio
Januari 2016Chromecast Audio

Strömmande musik på nolltid

Ett jätteenkelt sätt att göra traditionella anläggningar och aktiva högtalare trådlösa.

Kan kopplas in i alla möjliga högtalare och anläggningar. Enkel installation och handhavande. Möjlighet till multiroom. Förhållandevis lågt pris.
Varför inte billigare än vanliga Chromecast? Vissa appar har inte stöd för casting.

Med Chromecast-dongeln gjorde Google det enkelt för vem som helst att strömma video till sin dumma TV. Nu vill man göra samma sak för musik med den nya Chromecast Audio.

Den lilla pucken har bara två anslutningar, en mikro-USB för strömförsörjning och en ljudutgång. Denna är en kombinerad 3,5 mm AUX och mini-Toslink så att man både kan ansluta analogt och digitalt, om man har rätt kabel. I vårt fall anslöt vi den till AUX-ingången på en aktiv högtalare som redan hade Bluetooth för att lätt kunna jämföra ljudkällorna.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Användning

Enklaste sättet att installera den är genom att använda Chromecast-appen på sin mobila enhet. Appen ansluter till dongeln med Bluetooth och spelar ett testljud så att du hör att allt är rätt inkopplat. Sen kan man välja namn på den för att skilja den från eventuella andra Chromecast-enheter. Slutligen väljer man att den ska använda samma trådlösa nätverk som man anslutit sina mobila enheter till.

Sen är det bara att öppna sin musik-app, trycka på den lilla casting-ikonen och välja sin Chromecast Audio som högtalare. Bland musik-appar som stöder det märks Google Play Music, Spotify, Rdio, Deezer och TuneIn Radio. Dock inte Tidal. Man kan även använda högtalaren för att få bättre ljud när man tittar på Netflix, Viaplay, HBO Nordic och självklart YouTube. Från datorn kan man använda webbläsaren Chrome för att casta från webbtjänster.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Precis innan tryck av tidningen kom det en uppdatering av mjukvaran med stöd för multiroom. Man kan alltså para ihop flera högtalare och låta dem spela samma musik. Tyvärr hann vi inte testa detta. Google säger att detta även kommer fungera med högtalare med inbyggt stöd för Google Cast.

 

annons

Ljudkvaliteten

Det är lätt att vid första anblicken avfärda den lilla pucken som ytterligare en produkt som inte är bättre än vilken Bluetooth-dongel som helst. Men Google verkar faktiskt ha ansträngt sig mer än väntat. Chromecast Audio har stöd för HD-ljud med 24 bitar i 96 kHz. I appen kan man även aktivera HDR om man har anslutit den till en förstärkare eller studiomonitorer.

annons
(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Allt detta är så klart bara teoretiska fördelar så länge man faktiskt inte strömmar HD-ljud till den. Spelar man Spotify i 320 kbit/s så spelar det ingen roll vad apparaten möjligen är kapabel till. Ljudupplevelen man får är alltså den teoretiskt bästa man kan få från en mobil. Men den låter mer som om man anslutit den med sladd än via Bluetooth. Tack vare wifi-uppkopplingen får musiken bättre dynamik och detaljer framträder tydligare. Ett klart steg upp!

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Google har tydligen ett mål att göra det trådlösa hemmet enkelt tillgängligt för vanligt folk till en rimlig slant. Den lilla pucken är lätt att plugga in i ljudingången på existerande högtalare eller förstärkare och installera med appen. Sen är det bara att säga åt sin musik-app att spela upp till högtalaren. Både räckvidd och ljudkvalitet är bättre än med Bluetooth. Och efter uppdateringen som stöder multiroom blev detta ett ännu bättre köp.

https://youtu.be/CbIuRHbwKQE

annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Provprenumeration
3 veckor för 3 kr
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 3 veckor
6 månader
Endast 53 kr/mån
Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
12 månader
Endast 49 kr/mån
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.

Fakta

 • Anslutningar: 3,5 mm, optisk
 • Trådlöst: Wifi 802.11 b/g/n/ac
 • Stöder: Android, iOS, Windows, MacOSX, Chrome OS
 • Fysiskt: 52 x 13,5 mm, 31 gram

Pris

390 :-

Bästa priser

  Subscribe
  Notify of
  2 Comments
  oldest
  newest most voted
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til Chromecast Audio

   data-srcset

  Himmelskt ljud av stjärnklass

  För alla som samlar CD-skivor och gillar att strömma musik finns det inget bättre än Naim Uniti Star.

   data-srcset

  Highend i bonsai-format

  Ett komplett ljudsystem i den tunga änden behöver inte fylla halva vardagsummet. Det visar den senaste medlemmen i NAD Masters-serien.

   data-srcset

  Gold Note charmar och imponerar.

  (Foto: Tillverkare)

  Pinell Supersound lever upp till sitt namn och har bättre ljud än sina konkurrenter.

  (Foto: Tillverkare)

  Äntligen en Sonos-förstärkare som är tillräckligt stark för att driva ordentliga högtalare med övertygelse. Naturligtvis med full multiroom-funktion.

  (Foto: Tillverkare)

  Tivolis anläggning har allt de flesta vill ha, men ett par brister också.

  (Foto: Tillverkare)

  Den här förstärkaren från T+A är synnerligen taktfast och har superb upplösning och highend-precision. Och bäst av allt: det ingår till och med CD-spelare!

  (Foto: Tillverkare)

  Streaming-förstärkaren Teac NR-7CD kan det mesta, till och med spela CD. Och den låter dessutom väldigt bra.

  (Foto: Tillverkare)

  Ett jätteenkelt sätt att göra traditionella anläggningar och aktiva högtalare trådlösa.

   data-srcset

  Oavsett om du föredrar att spela musiken från hårdisken eller internet så behöver du en bra stereo. Vi har letat efter de bästa alternativen kring 10 000 kronor. Med subbas!

  Prova  LB+ i 3 veckor
  3 VECKOR FÖR 3 KR
  Tillgång till alla tester och nyheter
  PROVA LB+
  Ingen bindningstid
  Stäng
  Scroll to Top