Search
Generic filters

: Chromecast Audio

Strömmande musik på nolltid

Ett jätteenkelt sätt att göra traditionella anläggningar och aktiva högtalare trådlösa.

Januari 2016Chromecast Audio

Ljud & Bild tycker

Kan kopplas in i alla möjliga högtalare och anläggningar. Enkel installation och handhavande. Möjlighet till multiroom. Förhållandevis lågt pris.
Varför inte billigare än vanliga Chromecast? Vissa appar har inte stöd för casting.
 • Anslutningar: 3,5 mm, optisk
 • Trådlöst: Wifi 802.11 b/g/n/ac
 • Stöder: Android, iOS, Windows, MacOSX, Chrome OS
 • Fysiskt: 52 x 13,5 mm, 31 gram
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 390 kr

Med Chromecast-dongeln gjorde Google det enkelt för vem som helst att strömma video till sin dumma TV. Nu vill man göra samma sak för musik med den nya Chromecast Audio.

Den lilla pucken har bara två anslutningar, en mikro-USB för strömförsörjning och en ljudutgång. Denna är en kombinerad 3,5 mm AUX och mini-Toslink så att man både kan ansluta analogt och digitalt, om man har rätt kabel. I vårt fall anslöt vi den till AUX-ingången på en aktiv högtalare som redan hade Bluetooth för att lätt kunna jämföra ljudkällorna.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Användning

Enklaste sättet att installera den är genom att använda Chromecast-appen på sin mobila enhet. Appen ansluter till dongeln med Bluetooth och spelar ett testljud så att du hör att allt är rätt inkopplat. Sen kan man välja namn på den för att skilja den från eventuella andra Chromecast-enheter. Slutligen väljer man att den ska använda samma trådlösa nätverk som man anslutit sina mobila enheter till.

Sen är det bara att öppna sin musik-app, trycka på den lilla casting-ikonen och välja sin Chromecast Audio som högtalare. Bland musik-appar som stöder det märks Google Play Music, Spotify, Rdio, Deezer och TuneIn Radio. Dock inte Tidal. Man kan även använda högtalaren för att få bättre ljud när man tittar på Netflix, Viaplay, HBO Nordic och självklart YouTube. Från datorn kan man använda webbläsaren Chrome för att casta från webbtjänster.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Precis innan tryck av tidningen kom det en uppdatering av mjukvaran med stöd för multiroom. Man kan alltså para ihop flera högtalare och låta dem spela samma musik. Tyvärr hann vi inte testa detta. Google säger att detta även kommer fungera med högtalare med inbyggt stöd för Google Cast.

 

Ljudkvaliteten

Det är lätt att vid första anblicken avfärda den lilla pucken som ytterligare en produkt som inte är bättre än vilken Bluetooth-dongel som helst. Men Google verkar faktiskt ha ansträngt sig mer än väntat. Chromecast Audio har stöd för HD-ljud med 24 bitar i 96 kHz. I appen kan man även aktivera HDR om man har anslutit den till en förstärkare eller studiomonitorer.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Allt detta är så klart bara teoretiska fördelar så länge man faktiskt inte strömmar HD-ljud till den. Spelar man Spotify i 320 kbit/s så spelar det ingen roll vad apparaten möjligen är kapabel till. Ljudupplevelen man får är alltså den teoretiskt bästa man kan få från en mobil. Men den låter mer som om man anslutit den med sladd än via Bluetooth. Tack vare wifi-uppkopplingen får musiken bättre dynamik och detaljer framträder tydligare. Ett klart steg upp!

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Google har tydligen ett mål att göra det trådlösa hemmet enkelt tillgängligt för vanligt folk till en rimlig slant. Den lilla pucken är lätt att plugga in i ljudingången på existerande högtalare eller förstärkare och installera med appen. Sen är det bara att säga åt sin musik-app att spela upp till högtalaren. Både räckvidd och ljudkvalitet är bättre än med Bluetooth. Och efter uppdateringen som stöder multiroom blev detta ett ännu bättre köp.

https://youtu.be/CbIuRHbwKQE

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
2 kommentarer

Lämna ett svar

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Denon PMA-A110

  Riktpris: 37500 kr Jubileumsförstärkare med klassiska dygder

  Bowers & Wilkins 702 S2 Signature

  Riktpris: 54000 kr Raffinerad signaturversion

  Rega io

  Riktpris: 5500 kr Miniförstärkare med maxat ljud

  Electrocompaniet ECI 6DX MKII

  Riktpris: 65000 kr Analog förstärkare som kan digitala konster
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!