Search
Generic filters

: Chromecast Audio

Strömmande musik på nolltid

Ett jätteenkelt sätt att göra traditionella anläggningar och aktiva högtalare trådlösa.

Januari 2016Chromecast Audio

Ljud & Bild tycker

Kan kopplas in i alla möjliga högtalare och anläggningar. Enkel installation och handhavande. Möjlighet till multiroom. Förhållandevis lågt pris.
Varför inte billigare än vanliga Chromecast? Vissa appar har inte stöd för casting.
 • Anslutningar: 3,5 mm, optisk
 • Trådlöst: Wifi 802.11 b/g/n/ac
 • Stöder: Android, iOS, Windows, MacOSX, Chrome OS
 • Fysiskt: 52 x 13,5 mm, 31 gram
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 390 kr

Med Chromecast-dongeln gjorde Google det enkelt för vem som helst att strömma video till sin dumma TV. Nu vill man göra samma sak för musik med den nya Chromecast Audio.

Den lilla pucken har bara två anslutningar, en mikro-USB för strömförsörjning och en ljudutgång. Denna är en kombinerad 3,5 mm AUX och mini-Toslink så att man både kan ansluta analogt och digitalt, om man har rätt kabel. I vårt fall anslöt vi den till AUX-ingången på en aktiv högtalare som redan hade Bluetooth för att lätt kunna jämföra ljudkällorna.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Användning

Enklaste sättet att installera den är genom att använda Chromecast-appen på sin mobila enhet. Appen ansluter till dongeln med Bluetooth och spelar ett testljud så att du hör att allt är rätt inkopplat. Sen kan man välja namn på den för att skilja den från eventuella andra Chromecast-enheter. Slutligen väljer man att den ska använda samma trådlösa nätverk som man anslutit sina mobila enheter till.

Sen är det bara att öppna sin musik-app, trycka på den lilla casting-ikonen och välja sin Chromecast Audio som högtalare. Bland musik-appar som stöder det märks Google Play Music, Spotify, Rdio, Deezer och TuneIn Radio. Dock inte Tidal. Man kan även använda högtalaren för att få bättre ljud när man tittar på Netflix, Viaplay, HBO Nordic och självklart YouTube. Från datorn kan man använda webbläsaren Chrome för att casta från webbtjänster.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Precis innan tryck av tidningen kom det en uppdatering av mjukvaran med stöd för multiroom. Man kan alltså para ihop flera högtalare och låta dem spela samma musik. Tyvärr hann vi inte testa detta. Google säger att detta även kommer fungera med högtalare med inbyggt stöd för Google Cast.

 

annons

Ljudkvaliteten

Det är lätt att vid första anblicken avfärda den lilla pucken som ytterligare en produkt som inte är bättre än vilken Bluetooth-dongel som helst. Men Google verkar faktiskt ha ansträngt sig mer än väntat. Chromecast Audio har stöd för HD-ljud med 24 bitar i 96 kHz. I appen kan man även aktivera HDR om man har anslutit den till en förstärkare eller studiomonitorer.

annons
(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Allt detta är så klart bara teoretiska fördelar så länge man faktiskt inte strömmar HD-ljud till den. Spelar man Spotify i 320 kbit/s så spelar det ingen roll vad apparaten möjligen är kapabel till. Ljudupplevelen man får är alltså den teoretiskt bästa man kan få från en mobil. Men den låter mer som om man anslutit den med sladd än via Bluetooth. Tack vare wifi-uppkopplingen får musiken bättre dynamik och detaljer framträder tydligare. Ett klart steg upp!

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Google har tydligen ett mål att göra det trådlösa hemmet enkelt tillgängligt för vanligt folk till en rimlig slant. Den lilla pucken är lätt att plugga in i ljudingången på existerande högtalare eller förstärkare och installera med appen. Sen är det bara att säga åt sin musik-app att spela upp till högtalaren. Både räckvidd och ljudkvalitet är bättre än med Bluetooth. Och efter uppdateringen som stöder multiroom blev detta ett ännu bättre köp.

https://youtu.be/CbIuRHbwKQE

annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

2 kommentarer

Lämna ett svar

  Läs också

  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.
  Oneplus Nord har marknadsförts som om mobilen innebar Jesu återkomst. Det är den inte, men det behöver den inte heller vara.
  Bose Frames håller UV-strålarna borta på sammagång som de skickar in luftiga, musikaliska toner rakt in i dina öron. Är det här sommarens coolaste pryl?
  Vanmoof S3 och X3 är de två senaste elcykel-modellerna från den holländska firman som tror att deras smarta och internetanslutna cyklar är framtidens transportmedel.
  Thorens halvautomatiska och direktdrivna skivspelare behöver en solid grund för att prestera som bäst.
  Om du ska släppa lös galenskapen en gång i livet och skaffa ett par svindyra hörlurar som sänder dig till himmelen och din förmögenhet åt skogen, varför inte låta den gången vara nu?

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Thorens TD 402 DD

  Riktpris: 9000 kr Thorens träffar inte målet

  Technics SL-1210 MK7

  Riktpris: 10000 kr DJ-spelare för musikälskare

  Hegel H390

  Riktpris: 55000 kr Halva priset, lika grym

  Rega Aethos

  Riktpris: 38000 kr Analog anakronism
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.