: Chromecast Audio

Strömmande musik på nolltid

Ett jätteenkelt sätt att göra traditionella anläggningar och aktiva högtalare trådlösa.
Januari 2016Chromecast Audio
Ljud & Bild tycker
Kan kopplas in i alla möjliga högtalare och anläggningar. Enkel installation och handhavande. Möjlighet till multiroom. Förhållandevis lågt pris.
Varför inte billigare än vanliga Chromecast? Vissa appar har inte stöd för casting.
Specifikationer
  • Anslutningar: 3,5 mm, optisk
  • Trådlöst: Wifi 802.11 b/g/n/ac
  • Stöder: Android, iOS, Windows, MacOSX, Chrome OS
  • Fysiskt: 52 x 13,5 mm, 31 gram
forfatter

Med Chromecast-dongeln gjorde Google det enkelt för vem som helst att strömma video till sin dumma TV. Nu vill man göra samma sak för musik med den nya Chromecast Audio.

Den lilla pucken har bara två anslutningar, en mikro-USB för strömförsörjning och en ljudutgång. Denna är en kombinerad 3,5 mm AUX och mini-Toslink så att man både kan ansluta analogt och digitalt, om man har rätt kabel. I vårt fall anslöt vi den till AUX-ingången på en aktiv högtalare som redan hade Bluetooth för att lätt kunna jämföra ljudkällorna.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

 

Användning

Enklaste sättet att installera den är genom att använda Chromecast-appen på sin mobila enhet. Appen ansluter till dongeln med Bluetooth och spelar ett testljud så att du hör att allt är rätt inkopplat. Sen kan man välja namn på den för att skilja den från eventuella andra Chromecast-enheter. Slutligen väljer man att den ska använda samma trådlösa nätverk som man anslutit sina mobila enheter till.

Sen är det bara att öppna sin musik-app, trycka på den lilla casting-ikonen och välja sin Chromecast Audio som högtalare. Bland musik-appar som stöder det märks Google Play Music, Spotify, Rdio, Deezer och TuneIn Radio. Dock inte Tidal. Man kan även använda högtalaren för att få bättre ljud när man tittar på Netflix, Viaplay, HBO Nordic och självklart YouTube. Från datorn kan man använda webbläsaren Chrome för att casta från webbtjänster.

Annons
(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Precis innan tryck av tidningen kom det en uppdatering av mjukvaran med stöd för multiroom. Man kan alltså para ihop flera högtalare och låta dem spela samma musik. Tyvärr hann vi inte testa detta. Google säger att detta även kommer fungera med högtalare med inbyggt stöd för Google Cast.

 

Ljudkvaliteten

Det är lätt att vid första anblicken avfärda den lilla pucken som ytterligare en produkt som inte är bättre än vilken Bluetooth-dongel som helst. Men Google verkar faktiskt ha ansträngt sig mer än väntat. Chromecast Audio har stöd för HD-ljud med 24 bitar i 96 kHz. I appen kan man även aktivera HDR om man har anslutit den till en förstärkare eller studiomonitorer.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Allt detta är så klart bara teoretiska fördelar så länge man faktiskt inte strömmar HD-ljud till den. Spelar man Spotify i 320 kbit/s så spelar det ingen roll vad apparaten möjligen är kapabel till. Ljudupplevelen man får är alltså den teoretiskt bästa man kan få från en mobil. Men den låter mer som om man anslutit den med sladd än via Bluetooth. Tack vare wifi-uppkopplingen får musiken bättre dynamik och detaljer framträder tydligare. Ett klart steg upp!

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Google har tydligen ett mål att göra det trådlösa hemmet enkelt tillgängligt för vanligt folk till en rimlig slant. Den lilla pucken är lätt att plugga in i ljudingången på existerande högtalare eller förstärkare och installera med appen. Sen är det bara att säga åt sin musik-app att spela upp till högtalaren. Både räckvidd och ljudkvalitet är bättre än med Bluetooth. Och efter uppdateringen som stöder multiroom blev detta ett ännu bättre köp.

Annons

https://youtu.be/CbIuRHbwKQE

Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.
0 / 6

Your page rank:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Annons
Annons

Läs också