Burmester 113

Blåtand går high-end

Burmester 113 är en high-end-DAC med den anakronismen att den även klarar Bluetooth. Och den låter härligt.
Ljud & Bild tycker
Ljudet APTX Bluetooth
Fjärrkontrollen
Specifikationer
  • D/A-omvandlare
  • Bluetooth
  • Ingångar: USB, S/PDIF och Toslink
  • Utgångar: RCA och XLR
  • Pris: 28 000 kr
forfatter

113 är modellbeteckningen på DAC:en från den tyska high-end-firman Burmester. Konstruktionen bygger på de egna interna DAC:arna i firmans prisade cd-spelare. Således handlar det om en high-end-DAC med de sedvanliga ingångarna (S/PDIF, Toslink och USB – även 24 bit/192 kHz), men den kan även ta trådlös bluetooth-överföring i de tre blåtands-formaten.

Det kan man också se på fronten, som högst okonventionellt pryds av en logo i form av en tand som lyser upp i blåaste blått när blåtand är aktiverad!

Liten och läcker
Detta är en rätt liten apparat, de fysiska måtten är 200x60x165 mm (BxHxD) och vikten endast halvannat kilo. Men inpackningen är i läcker Burmester-anda elegant i borstad aluminium.

På fronten sitter sex knappar med tillhörande lysdioder där du väljer status vad apparaten kan göra. Vid dioderna finns text ingraverad, fast i allt utom strålande dagsljusbelysning är den i princip oläslig.

Apparaten kan också styras från en medföljande systemfjärr av standardtyp. Här finns inga indikationer om vad som gör vad, utan du ska använda siffertangenterna. Inte särskilt lyckat.

Den har tre valbara uppsamplingar, 48, 96 och 192 kHz, och all input går genom uppsamplingen. Du kan också välja 0 och 180 grader fas på utgången.

Analogdelen är helt balanserad och här finns inga kondensatorer i signalvägen. Utgångar finns både som balanserade och obalanserade, och det sitter både Toslink- och RCA-digitalutgångar.

Blåtand och musik
Att Burmester 113 har blåtand skiljer den från andra high-end-omvandlare. Jag vet inte om det egentligen är strängt nödvändigt, men det gör ju onekligen apparaten mer flexibel. Räckvidden tillsammans med min iPhone var dock inget att skryta med.

Det fina är att 113 även stöder den senaste Bluetooth-varianten APTX som tillåter en betydligt högre överföringshastighet. Det innebär att man kan skicka mer data och därigenom få ett bättre ljud. Hos Burmester tror man att APTX kommer att slå igenom som trådlös överföring och att många märken kommer att stödja standarden. Dock låter material via de andra ingångarna fortfarande bättre, även om kvaliteten på APTX faktiskt överraskade mig positivt.

Nycklarna till ett bra ljud i en DAC är att en välkonstruerad överföring och digitaldel ska släppa fram och omvandla så mycket data som det bara går och sedan ska den analoga delen inte förstöra det man fått fram – om man nu hårddrar det.

Burmester är bra på analogdelar, och resultatet är att Burmester 113 presterar ett stort, detaljerat och naturligt ljud. Inte så underligt ligger det i förlängning av Burmester-filosofin att man mer ska uppleva musik än teknik. Det är den där typen av återgivning där du egentligen aldrig ifrågasätter det du hör när du lyssnar, det känns bara som om det du hör också är det som finns inspelat. Detta är en högklassig ljudåtergivning av den typ jag personligen uppskattar.

Går du upp i upplösning kvitterar 113 med att ”ge mer”. Det handlar egentligen mest om att man kommer ännu längre in i musiken. Man ska dock veta att det inte alltid lönar sig att sätta upplösningen i vädret. Med det varierande utbudet på digitalt material idag mår till exempel radio bäst av att hållas på en mer moderat uppsampling, i varje fall i mitt tycke.

Slutsats
Burmester 113 är en utmärkt DAC med alla de källmöjligheter man behöver – och lite till. Ljudet är generellt i topp i prisklassen och hela apparaten inger förtroende. Behöver du en kvalificerad välljudande digitalomvandlare som kan det mesta så ska Burmesters stå på kandidatlistan, basta!

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Sven Bilen


Senaste artiklar: