: Blue Aura WS80i

Trådlöst för folket

Trådlösa högtalare blir bara bättre och även köparna har fått upp ögonen för flexibiliteten och enkelheten. Vi ser på en av de billigare lösningarna som visar sig fungera alldeles utmärkt.

Ljud & Bild tycker

Flexibel lösning Enkelt handhavande
Kort USB-kabel
 • Tvåvägs aktiv högtalare
 • Trådlös överföring
 • 1-tums softdomediskant
 • 4,5-tums bas/mellanregister
 • 2 x 25 watt
 • Omfång: 45–22 000 Hz
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 6000 kr

Trådlöst har blivit ett begrepp även inom hifi. Några har försökt sig på olika lösningar under årens lopp, men så länge man gjorde överföringen analogt via FM-bandet och liknande blev det aldrig särskilt bra. Men, när det är digitala data som sänds och omvandlingen görs i själva högtalaren finns det förutsättningar för att det ska kunna bli nästan hur bra som helst.

Den digitala överföringen har flera firmor lyckats med på senare tid, på våra breddgrader är Dynaudio och Audio Pro på marknaden och Audiovector är också framme med en lösning. Men det kommer fler, och det kommer också billigare lösningar. En av dem ser vi på här: Blue Aura.

Trådlöst – eller?
Men även om överföringen är trådlös blir det ju aldrig riktigt trådlöst. På ett eller annat sätt ska högtalarna, som nu har både förstärkning, mottagning och d/a-omvandlare i sig, få ström. Men det kan ofta vara enklare att få ström från ett nättuttag än att dra högtalarkablar runt hela huset. För här är en av den trådlösa högtalarens stora fördelar, den kan placeras var du vill och behöver inte vara i närheten av din källa till musik.

För Blue Auras vidkommande räcker det med att koppla en liten cirkelrund sändare till den musikkälla du vill spela. Ström fås via USB om du spelar från datorn eller en USB-laddare om du till exempel kopplar till din cd-spelares analogutgång eller annan analog källa. I sändaren sitter en a/d-omvandlare som gör om signalen till digital så att den kan sändas genom systemet. Digitalt arbetar systemet endast med en sample rate på 44,1 kHz (standard-cd-format).

Och tänk på att köpa med en USB-förlängningskabel för några kronor, den som sitter på sändaren är så kort att sändaren hamnar hängandes vid din stickkontakt. Sändarens räckvidd uppges till 25 meter, 50 meter om det är fri sikt mellan apparaterna. Överföringen går på RF-bandet (2,4 GHz) alltså samma som de flesta trådlösa nätverk.

En sändare är kanske lite väl lite om du verkligen vill att Blue Aura ska vara så flexibel som den kan vara. Men, du behöver inte nödvändigtvis springa och flytta sändaren mellan olika apparater om du vill byta källa. Du kan köpa till fler sändare, högtalarna klarar tre olika zoner som indikeras med blått, rött och grönt. Jag gillar ju inte allt blått ljus, så jag körde grönt.

Lite data
Inuti varje högtalare sitter en mottagare med beprövad teknik från STS Technology.  Högtalaren är av basreflextyp med bakåtriktad port och det sitter Texas Instruments DSP och klass D- förstärkare till varje högtalarelement, förstärkningen uppges till 25 W till det 4,5 tum stora baselementet med pappmembran och 18 W till den ferrofluidkylda 1-tums softdomen i diskanten. Frekvensområdet uppges till 45–22 000 Hz och delningen görs vid 3 kHz. Måtten är 235x148x210 mm (HxBxD), vikten är 4 kg. Högtalaren är klädd i läder-look-alike, vilket är väsentligt läckrare än om den hade haft folie i imiterat trä. Riktigt snygg!

Allt styrs med en fjärrkontroll som är i ungefär dubbel kreditkortsstorlek och en halv centimeter tjock. Den fungerar rätt okej. Bruksanvisningen är inte optimal, men har man lite logiskt tänkande begriper man rätt snabbt vad man ska göra.

Uppställning
Det är lika bra att gå in på det även här. Bara för att detta är en liten och smart högtalare som ”kan placeras var som helst”, så kan den inte placeras var som helst om du också vill att den ska spela bra. Vi som arbetar med det här kan lägga mycket tid på att optimera, men med bara några små grundregler kommer du långt.

Högtalarna ska stå på samma höjd och ha samma avstånd till bakvägg. Om vi sätter ett minimum med 150 cm mellan dem, så har du också chans att få fram en ljudbild. Avståndet till bakvägg påverkar hur mycket bas du får. Undvik en reflekterande yta (bord, hylla) precis framför högtalaren. Well, det ligger kanske en artikel i bakhuvudet om det här, placeringen gör mycket mer än du tror för hur mycket musik du kommer att spela.

blueaura_top

Det lönar sig att lägga några minuter på att justera in Blue Aura WS80i. Jag var inte helt övertygad när jag började med att ställa dem som jag förväntar att en normal konsument skulle göra. Med bara lite omsorg fick jag emellertid faktiskt fram ett förvånande lyckat resultat. Och även för såpass här billig elektronik gäller den gyllene regeln att det låter mycket bättre när allt har fått ström och fått spela en stund. Även klass D behöver uppvärmning. I mina ögon är det ett plus i kanten för Blue Aura – du kan höra skillnader.

Hur låter det?
Jag började med att koppla sändaren till min förförstärkare och provade hur det lät med CD-spelning. En högtalare av den här typen som förväntas kunna spela även med rätt mediokra ljudkällor och även MP3 av värsta slaget, måste alltid vara en kompromiss. Det får inte bli för mycket detaljer, men heller inte så lite att det blir tråkigt och urvattnat. Blue Aura har en ”förnuftig” kompromiss, vilket innebär att den målar med en rätt bred pensel men ändå finner jag mig sitta och ha det riktigt trevligt, det blir inte ointressant – tvärtom.

Med billigare anläggningar låter oftast allt du spelar ungefär likadant, anläggningen och inte musiken bestämmer hur det ska låta. Blue Aura faller inte i fällan, du kan utmärkt höra skillnader på produktioner och karaktär i musiken. Ja, allt inom rimliga gränser, det är ju trots allt en bit från verklig high-end, men med tanke på att du här får en hel anläggning för 6 000 kronor låter det absolut okej.

Via dator har jag provat med både cd-kvalitet, Spotify och MP3 av värsta slag. Du kan höra att cd är marginellt bättre än Spotify, men det är inte lika stora skillnader som du kan höra på en ”stor” hifi-anläggning. Mest handlar det om att komprimerad musik får en mindre ljudbild på alla håll och allt blir tamare. Skillnaderna är oftast inte så stora på billigare anläggningar, även om de i bästa fall – som här – ändå klart kan uppfattas.

Spelar vi 128 kbit/s MP3 hörs det onekligen, Spotify låter guld vid jämförelse. Så sluta nu med lågupplöst MP3! Det hade (kanske) sitt berättigande när du hade 1 GB minne att lagra musiken på, men den tiden är förbi. Satsa alltid på kvalitet.

Slutsats 
Blue Aura WS80i kan visa skillnader på det som kommer in i den, kan få mig att sitta och lyssna länge (och ha trevligt under tiden!) och har varit väldigt enkel att betjäna samt tekniskt sett fungerat tillfredsställande under testperioden. För 6 000 kronor tycker jag att man får en både trevlig, välljudande och flexibel lösning på hur man ska få trådlöst ljud i hemmet.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Sven Bilen


Senaste artiklar:

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Denon PMA-A110

  Riktpris: 37500 kr Jubileumsförstärkare med klassiska dygder

  Bowers & Wilkins 702 S2 Signature

  Riktpris: 54000 kr Raffinerad signaturversion

  Rega io

  Riktpris: 5500 kr Miniförstärkare med maxat ljud

  Electrocompaniet ECI 6DX MKII

  Riktpris: 65000 kr Analog förstärkare som kan digitala konster
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.