: TDK Wireless Boombox ET-A73

Bärbar retro

Den här lägger man märke till tack vare det härliga retro-utseendet.

Ljud & Bild tycker

Balanserad ljudbild Rytmisk bas Tufft retro-utseende
Aningen framfusigt övre mellanregister
 • Bluetooth v2.1 (EDR och A2DP)
 • 3,5-mm Aux-ingång
 • FM-radio
 • Laddbart batteri
 • 6 timmars batteritid
 • Hörlursuttag
 • Fjärrkontroll
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 3500 kr

En rektangulär form med bärhandtag gör att Wireless Boombox ET-A73 känns väldigt retro. Men medan sådana anläggningar hade kassettspelare och massor av knappar och ljudinspelningar är TDK-anläggningen mer minimalistisk, med bara ett par knappar.

TDK:s högtalarelement ger dessutom ett mycket bättre kvalitetsintryck än föregångarna de inspirerats av. Vi snackar om två 2-tums mellanregisterdiskanter som står för stereoljudet och ett 5,25-tums baselement på baksidan som skapar fundamentet. Dessutom sitter två passiva slavbasar på framsidan som ser till att trycket på insidan av kabinettet är jämnt och bidrar till en ännu djupare bas. Och som kompletterar det coola utseendet!

Wireless Boombox spelar musik via minijack-kabel eller trådlös bluetooth från kompatibla spelare (som kan laddas via USB-porten). Bluetooth är version 2.1 som stöder högre bandbredd och alltså ger ett bättre ljud. FM-radio finns också plats, med inbyggd antenn. Mottagaren är dessvärre inget att hurra för så du får hålla dig i områden med bra mottagning om du ska slippa brus.

Ljudet
TDK har ett väldigt balanserat och fint ljud. Det låter ”riktigt” och naturligt i hela frekvensregistret och basen finns på plats utan att vara överdriven. Behöver du mer tyngd så finns det tonkontroller för både bas och diskant.

En bergsprängare ska ha tung bas, och på det området är TDK ingen besvikelse. Den har fin fyllighet och god slagkraftighet i basen, men utan att låta överdrivet svulstig eller maskera mellanregistret. Tvärtemot framträder sångröster fritt i musiken, som låter både häftig och rytmisk. ET-A73 spelar helt klart tillräckligt högt för att man ska kunna ha kul både inomhus och utomhus.

Nackdelen är det lite väl framfusiga övre mellanregistret. Ljusa mansröster (tenorer) som sjunger för full kraft kan låta lite vassa.

TDK-anläggningen fungerar fint med bluetooth och ljudet är ganska så bra. Ljudet plattas till en smula mer än med kabel, men de praktiska fördelarna uppväger för nackdelarna.

 

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Soundcast OutCast - Perfekt för festen
  OutCast är en cylindrisk anläggning som sätter kraft och ljudkvalitet i högsätet. Och har kompromisslös trådlös överföring från iPod.
  Sharp Boombox GX-M10 - Ett disko under armen
  Med blinkande lampor och grällt utseende är det svårt att inte lägga märke till Sharp GX-M10. Tyvärr är ljudet inte lika anmärkningsvärt.
  Harman/Kardon Go + Play Wireless - Balanserade toner
  Bluetooth-versionen av Harman/Kardons Go+Play är minimalistisk både vad gäller utseende och funktioner. Men den låter sagolikt.
  JVC Boomblaster RV-NB90E - Originalet alltjämt bäst
  Den ursprungliga JVC Boomblaster är fortfarande något av det tyngsta man kan ha utomhus. Den både ser ut och låter som en bazooka!

  Läs också

  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Denon PMA-A110

  Riktpris: 37500 kr Jubileumsförstärkare med klassiska dygder

  Bowers & Wilkins 702 S2 Signature

  Riktpris: 54000 kr Raffinerad signaturversion

  Rega io

  Riktpris: 5500 kr Miniförstärkare med maxat ljud

  Electrocompaniet ECI 6DX MKII

  Riktpris: 65000 kr Analog förstärkare som kan digitala konster
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.