TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: JVC Boomblaster RV-NB90E

Originalet alltjämt bäst

Den ursprungliga JVC Boomblaster är fortfarande något av det tyngsta man kan ha utomhus. Den både ser ut och låter som en bazooka!

Ljud & Bild tycker
+Kraftfull Häftig bas Bluetooth
-Saknar lite upplösning Somliga tycker kanske att basen är för extrem (mesar!)
Specifikationer
  • 3,5-mm Aux-ingång
  • FM- och DAB-radio
  • iPod/iPhone-docka (30-stift) + USB
  • CD-spelare
  • 10 D-batterier + 12 V
  • Batteritid: ej angiven
  • Hörlursuttag
  • Fjärrkontroll
Riktpris: 4500

Den klassiska och vulgära bazooka-formen som vi känner igen från JVC:s Boomblaster-serie från 1990-talet är bevarad. Fast av naturliga skäl finns det inget kassettdäck här. I stället sitter det en 30-stifts iPod-docka som även är kompatibel med iPhone. Men nya iPhone 5 får inte plats, den måste kopplas in med 3,5-mm minijack. Detsamma gäller iPad och andra spelare.

RV-NB90E har både FM/DAB-radio, CD-spelare och trådlös avspelning via bluetooth. Och så finns det en ingång för sångmikrofon och gitarr, som kan få en distad effekt. Med USB-porten kan du spela upp musikfiler från USB-minne – och till och med spela in musik från gitarr/mick-ingången! Sjung eller spela till en karaokeversion av en låt så kan du spara allt på ett USB-minne.  Inte en funktion som alla har användning för, men somliga måste tycka att den är guld värd!

Tio stora D-batterier måste du stoppa i om du vill kunna lyssna på musik utan att ha ett vägguttag i närheten.

JVC och Sharp har i stora drag identiska funktioner. Men JVC har en egen volymkontroll till baselementen som sitter på vardera sidan, så att man kan anpassa basen efter egna önskemål. Kul.

Ljudet
I korta ordalag är JVC-anläggningen allting som Sharp försöker vara. Visst är den dyrare, men i gengäld är basåtergivningen kraftigare och fylligare. I stället för att låta hårt har JVC en fyllighet som kanske kan tippa över mot det överdrivna. Men speciellt utomhus är detta något jag absolut föredrar personligen.

JVC har ännu högre gain än Sharp, vilket gör att en inspelning med lågt ljud kan spelas högre.

Om baselementen rattas till fullt tryck låter sångröster och ljusare instrument mer instängt. Men i parken eller på stranden tycker åtminstone jag att det är viktigare att kunna spela högt med tung bas än att det låter fullständigt linjärt. På det stora hela är JVC-anläggningen helt superb för sitt ändamål.

Trådlöst ljud med bluetooth är coolt. Men man märker att övertonerna låter grövre. Det hörs mer egenstörningar också, med hörbara susningar i tysta passager. Fast i parken stortrivs jag med bluetooth ändå!

 

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Också i detta test:

Soundcast OutCast

Perfekt för festen

OutCast är en cylindrisk anläggning som sätter kraft och ljudkvalitet i högsätet. Och har kompromisslös trådlös överföring från iPod.

Extremt potent Bra upplösning Häftig bas Förlustfri trådlös överföring
Trådlös överföring drar ström Inte så bärbar Högt pris

Sharp Boombox GX-M10

Ett disko under armen

Med blinkande lampor och grällt utseende är det svårt att inte lägga märke till Sharp GX-M10. Tyvärr är ljudet inte lika anmärkningsvärt.

Spelar högt Kan kopplas till gitarr och mikrofon
Hård klang

Harman/Kardon Go + Play Wireless

Balanserade toner

Bluetooth-versionen av Harman/Kardons Go+Play är minimalistisk både vad gäller utseende och funktioner. Men den låter sagolikt.

Balanserat och taktfast ljud Fyllig bas Spelar högt
Få funktioner Inte bland de kraftigaste

TDK Wireless Boombox ET-A73

Bärbar retro

Den här lägger man märke till tack vare det härliga retro-utseendet.

Balanserad ljudbild Rytmisk bas Tufft retro-utseende
Aningen framfusigt övre mellanregister

Lämna en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.