: FiiO X3

Liten och läcker

FiiO X3 är en billig musikspelare som stöder högupplösta musikformat och som tar lite plats i fickan.

Ljud & Bild tycker

Vi gillar den finslipade formen och ljudet är klart bättre än från mobiltelefonen. Att spelaren dessutom kan användas som USB-DAC till datorn är ett plus i kanten.
Avspelningen av musikbiblioteket kunde ha varit mer överskådlig och vi hade kunnat tänka oss en pekskärm.
 • Bärbar musikspelare
 • 8 GB + microSDXC (max 128 GB)
 • WAV och FLAC (16–24 bit/44,1–192 kHz), ALAC, APE
 • Koaxial digitalutgång
 • Asynkron USB-digitalingång
 • Wolfson WM8740 DAC (24 bit/192 kHz)
 • Vikt: 122 g
 • Batteritid: 10 h
 • Pris: 2 300 kr
 • bestsound.no
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 2300 kr

Lilla FiiO av polerad aluminium slinker ner fint i fickan och kvalitetskänslan är god.

När den kopplas till datorn kan du välja om du vill flytta över musik eller om den ska fungera som digitalomvandlare till datorn. Då tar den över som ljudkort och ger dig hifi-ljud genom hörlurarna med datorn som avspelare. PC kräver en drivrutin, Mac fixar det direkt.

Inbyggt minne på 8 GB är inget lyx. Musik i 24 bit/96 kHz FLAC räcker till ungefär 100 låtar, med 192 kHz-upplösning hälften så mycket. Lösningen är att köpa ett microSDXC-kort, FiiO-spelaren stöder upp till 128 GB extra minne. Då börjar det likna något!

Batteritiden anges till drygt 10 timmars effektiv speltid, från ett batteri som inte går att byta ut. Spelaren laddas enkelt från PC eller Mac via USB och en full laddning tar runt 4 timmar.

Användning
FiiO X3 är smidig att använda, men det finns ett par brister. Menyn är lätt att bläddra igenom, även om jag saknar en pekskärm. Jag hade velat ha en fysisk knapp för låg och hög gain till de gånger jag kopplar in mer tungdrivna hörlurar och behöver lite extra tryck. Jag måste alltid gå in i menyn för att ställa in det.

Spellistefunktionen är sådär. X3 kan inte redigera eller göra spellistor, det måste göras på datorn innan. Programmet Foobar kan rekommenderas. En annan udda detalj är att när man går in på en artist så organiseras alla låtar först efter ordningen på skivan. Det verkar logiskt, men inte om man har flera skivor med samma artist. Då kommer alla inledningslåtarna först, följt av alla tvåor och så vidare. Lösningen är att göra spellistor i Foobar i förväg, eller att lagra musiken i mappar som gör det enklare att bläddra.

Ljudkvalitet
I förväg var jag lite skeptisk till så billiga spelare som den här. Å ena sidan kan man inte förvänta sig hur mycket som helst, men å andra sidan är det bortkastade pengar om de inte låter hörbart bättre än mobilen. Jag blev snabbt lugnad, FiiO är ett snäpp bättre än min iPhone.

Med de fina, slutna hörlurarna Klipsch Status (2 500 kr) och låg volym är det inte så lätt att höra de subtila skillnaderna mellan iPhone 5 och FiiO X3, åtminstone inte med musik i CD-kvalitet eller lägre upplösning. Men drar man på så håller FiiO kontrollen bättre. Popmusik med djupbas och lite saftigare rytmer andas mer, basen är mer utsträckt och det är ännu mer rymd runt instrumenten. Välproducerad, högupplöst musik låter ännu bättre. Jazzplattan ”Quiet Winter Night” med Hoff Ensemble betonar att man hör de subtila men viktiga skillnaderna mellan MP3, okomprimerat och högupplöst FLAC i 192 kHz. Wolfson-digitalomvandlaren vet vi är bra, och den analoga förstärkardelen Analog Devices AD8397 är väl implementerad.

Slutsats
Kort sammanfattat är FiiO X3 en välljudande spelare som understryker att renodlade musikspelare fortfarande fyller en funktion. Den spelar de flesta format (men inte DSD) i alla upplösningar och har en klar och öppen klang. Inte fullt lika varm, mjuk och finmaskig i klangen som iBasso DX50 eller Astell & Kerns dyrare AK100, och det kan vara lite bökigt att manövrera runt i spellistorna. Bäst funkar det att bläddra i mappar.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  iBasso DX50 - Superljud till lågpris
  iBasso DX50 tar billigt välljud till nya höjder. Och pekskärmen gör det enklare att sköta musiken.

  Läs också

  BMW:s första helt elektriska SUV har allt man behöver – utom en sak.
  Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.
  Just lagt vantarna på en PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kanske du vill skaffa en bättre skärm också. Vi har testat de bästa TV-apparaterna för gaming!
  Det finns många andra bra högtalare, men ingen som den här.
  Integrerade Linn Majik DSM låter som en dröm tack vare rumskorrektion och har allt man behöver inbyggt.
  iPhone 12 Pro Max sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi någonsin har skådat.
  Kompakta JBL L82 Classic ger så mycket kul för pengarna att vi utropar dem till bäst i klassen.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Sbooster BOTW MKII

  Riktpris: 3600 kr Bergfast strömförsörjning

  Linn Klimax DSM/2

  Riktpris: 214900 kr När musiken är livet

  Marantz SACD 30n

  Riktpris: 30000 kr Nätverksspelare med DAC och CD-spelare

  Marantz Model 30

  Riktpris: 30000 kr Marantz nya förstärkare spelar vanebildande vackert
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.