: Audio-Technica AT-LP120 och Pioneer PL-30 K

Skivspelare på liten budget

Bra skivspelare ger dig det varma, fina ljudet utan knaster – och utan att det kostar skjortan.

Många förutspådde att det var en dagslända när försäljningen av vinylskivor tog fart för ett par år sedan. Men enligt de senaste branschsiffrorna har LP-försäljningen bara ökat, och det innebär att det även säljs fler skivspelare.

Detta har medfört att utbudet av grammofoner har ökat markant, numera går det att hitta fullt fungerande spelare för under tusenlappen. Det är inte sådana vi är mest intresserade av. Eftersom vi alltid letar efter de bästa köpen måste vi lägga ribban högre. Skivspelare som låter bra är inte billiga, men de behöver inte kosta en förmögenhet heller.

Vilket vi upptäckte för ett halvår sedan vi testade fem skivspelare för runt 5 000 kronor.

Den här gången ska vi lägga ribban lite lägre och ta oss an en rimlig skivspelare från testvinnaren Audio-Technica och låta den duellera med en från Pioneer. Båda säljs med förmonterad pickup och kräver inga förkunskaper för att installera och komma igång med.

Plug ’n’ play
Du behöver inte heller någon särskild skivspelarförstärkare (RIAA-steg) för att spela musik på testdeltagarna. De har inbyggt RIAA-steg och den från Audio-Technica har dessutom en USB-port. Den kopplar du direkt till datorn. Då kan du rippa skivorna till hårddisken och överföra musiken digitalt till mobilen.

Läs också: Test av sex skivspelare

Kom igång
När du packar upp en skivspelare måste du hålla koll på alla delar. Lägg dem på ett bord så att du får en översikt. Där ska du förutom spelaren och ett genomskinligt dammlock ha en nätdel, ljudkablar, skivtallriken, en matta av filt eller gummi, drivrem och en motvikt till tonarmen.

Det ska också följa med en bruksanvisning. Den är det smart att följa.

De flesta skivspelare är remdrivna. Gummiremmen läggs på som det beskrivs i monteringsanvisningen, och skivtallriken och mattan läggs sedan på plats. Motvikten monteras enligt beskrivningen. På vikten finns en skala som vrids till noll när tonarmen har rätt balans. Då ”svävar” den vågrätt i linje med skivtallriken. Kom ihåg att ta bort plastskyddet från nålen försiktigt från innan du justerar vikten.

Justeringen görs genom att vrida på skalan och vikten samtidigt, oftast till 2 grams nåltryck – fortfarande utan plastskyddet på.

Bredvid tonarmens axel brukar det finnas en antiskating-skala. Om det inte står något annat i bruksanvisningen så vrids den till hälften av nåltrycket, eller lite till om tonarmen fortfarande glider utåt när du sänker ner nålen i skivspåren.

Om du inte får någon bas eller om nålen hoppar hela tiden måste du öka vikten med 0,1 gram tills nålen följer spåren bra. Om nåltrycket är blir för högt blir ljudet förvrängt och slitaget ökar på nålen och skivorna.

Placering
En skivspelare påminner lite om en mikrofon. Den ska stå vägrätt på ett stabilt och plant underlag för att undvika vibrationer och resonanser som låter som muller i högtalarna. Ställ skivspelaren en bit bort från högtalarna och undvika starka magnetfält. Om det fortfarande hörs ett mullrande från högtalarna behöver du ett bättre underlag. Köp en dämpmatta eller ett par dämpfötter i en hifi-butik – eller montera en hylla på väggen och ställ skivspelaren på den.

Så får du bättre ljud
Om de fysiska förutsättningarna med placering och justering är bra så är allt i sin ordning. Men det är fullt möjligt att få ännu bättre ljud även från billiga skivspelare.

Det första du bör göra, oavsett om du uppgraderar en gammal eller en ny skivspelare, är att byta till en bättre pickup. Det kan vara värt att göra i butiken som säljer skivspelaren. En pickup för 1 000–1 500 kronor kan lyfta ljudet flera snäpp. Om skivspelaren är en ännu finare modell så kan du gott skämma bort den med en ännu dyrare pickup.

Fyra bra pickuper som inte ruinerar dig
Ortofon 2M Red: 1 100 kr
Sumiko Pearl: 1 300 kr
Rega Elys 2: 2 000 kr
Denon DL-103: 2 900 kr

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
Pioneer PL-30 K
Pioneers skivspelare är ett bra alternativ för alla som behöver enkel skötsel och bra ljud.
Audio-Technica AT-LP120
Hyggligt pris, rejäl kvalitet och bra ljud gör detta till ett utmärkt val.
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Apple har uppdaterat sin smartklocka med EKG och syremätning och fler sensorer än tidigare – och helt enkelt gjort den bästa smartklockan hittills.
  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Marantz Model 30

  Riktpris: 30000 kr Marantz nya förstärkare spelar vanebildande vackert

  Denon DCD-A110

  Riktpris: 32000 kr Hedrar dina CD-skivor

  Denon PMA-A110

  Riktpris: 37500 kr Jubileumsförstärkare med klassiska dygder

  Bowers & Wilkins 702 S2 Signature

  Riktpris: 54000 kr Raffinerad signaturversion
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.