: Naim DAC-V1

Mycket för pengarna

Naims bidrag är en kompakt digitalomvandlare med fjärrkontroll, variabel utnivå och hörlursuttag. Och den låter tjusigt.

Ljud & Bild tycker

Mycket välutrustad, till och med inbyggd hörlursförstärkare. DAC-V1 har full kontroll på ljudbilden, speciellt i mellanregistret. Strålande prisvärd!
Ljudbilden hade kunnat vara större.
 • Digitalingång: Asynkron USB, 2 koaxiala, BNC, 2 optiska
 • Analogutgång: RCA och DIN
 • Max upplösning: 24 bit/384 kHz (USB), 24 bit/192 kHz (S/PDIF)
 • Variabel ljudnivå
 • Hörlursuttag
 • Pris: 15 400 kr
 • ljudtema.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 15400 kr

Lilla Naim DAC-V1 är rikligt utrustad med digitala ingångar, inklusive en asynkron USB som stöder upplösningar ända upp till 384 kHz (Windows behöver drivrutin). DSD-filer stöds däremot inte direkt. Analoga utgångarna utgörs av obalanserad RCA samt en speciell DIN-kontakt som används med andra Naim-produkter så att de kopplas ihop med stjärnjord för att få en gemensam jordningspunkt i stället för att kopplas i kedja. Tanken är att avvikelser i jord inte ska fortplanta sig i musiksignalen. Av den anledningen är det också lite svårt att ha med Naim-produkter i sådana här grupptester, eftersom alla digitalomvandlare måste testas i samma anläggning och alltså inte riktigt ger Naim DAC-V1 de förutsättningar den är gjord för. Vår erfarenhet är dock att Naims produkter ändå brukar kunna stå på egna ben när de testas med andra märken.

DAC-V1 har inbyggd hörlursförstärkare samt variabel utnivå så att den kan kopplas direkt till en effektförstärkare om man vill. Den sköts enkelt och elegant från fjärrkontrollen som ingår.

Användning
DACen är enkel att använda och du  kan lätt gå in i inställningsmenyn och välja variabel eller fast utnivå, beroende på om du har en förförstärkare eller inte. Väljer du fast nivå aktiveras ändå variabel nivå automatiskt om du kopplar in ett par hörlurar. Smart. Annars är det plug-and-play rakt igenom. Detsamma gäller för USB-ingången, fast Windows-användare måste installera drivrutinen som ingår för att klara av högre upplösning än 96 kHz.

Ljudkvalitet
DAC-V1 återger musiken på ett väldigt inbjudande sätt. Perkussion-efterklangen i 192 kHz-versionen av ”Stille, stille kommer vi” från Hoff Ensembles Quiet Winter Night är svävande luftig. Pianot har bra snärt, med fint fundament i grundtonerna. Uni Wilhelmsens röst är både mjuk och luftig, och trumpeten är rund och varm. Kontrabasen är också inbjudande och fyllig.

Basrytmerna i Daft Punks ”Random Access Memories” i äkta 24 bit/88,2 kHz-studiokvalitet är härligt fylliga, samtidigt som de trycker på med taktfast rytm. Sångarens vokoderljud i ”The Game of Love” klingar upplöst och fylligt på samma gång.

Ljudet är aningen fokuserat på mellanregistret och basregistret är taktfast. Däremot hade Naim kunnat ha en större ljudbild. Medan några av omvandlarna vi har hört målar upp en ljudbild som är så stor att man nästan kan gå in i den och komma ut i Narnia på andra sidan, är musiken lite plattare med Naim. Å andra sidan har DAC-V1 en av de mindre prislapparna i testet, utan att den på något sätt bleknar när man jämför med de övriga.

Slutsats
Välutrustade Naim DAC-V1, som till och med har inbyggd hörlursförstärkare, låter riktigt bra även när man kopplar den till stereon.

Ljudkvaliteten är mycket hög, framför allt mellanregistret bjuder på mycket magi. Det är också bra tryck i rytmerna och Naim har fin upplösning längre upp. Vi hade gott kunnat få en känsla av ett större ljudlandskap och mikrodynamiken är inte lika överväldigande som hos de allra bästa. Men med tanke på priset är detta en superb produkt som vår får klara rekommendation.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Asus Xonar Essence III - Ambitiös toppmodell
  Datortillverkaren Asus försöker få in en fot i hifi-branschen med sin dyraste – och bästa – digitalomvandlare hittills.
  Electrocompaniet ECD 2 - Med knuten näve
  Electrocompaniet har den stramaste och mest potenta basen vi har hört på länge. Och allt balanseras av tjusiga toner längre upp.
  Auralic Vega - Musiken mellan tonerna
  Ingen i prisklassen skildrar ljudbildens rymd lika bra som Auralic Vega, som betonar att det finns musik även mellan tonerna.
  Bryston BDA-2 - Upphöjd sanning
  Digitalomvandlaren från Bryston är en av de mest detaljerade och högupplösta i klassen.

  Läs också

  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.
  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Marantz Model 30

  Riktpris: 30000 kr Marantz nya förstärkare spelar vanebildande vackert

  Denon DCD-A110

  Riktpris: 32000 kr Hedrar dina CD-skivor

  Denon PMA-A110

  Riktpris: 37500 kr Jubileumsförstärkare med klassiska dygder

  Bowers & Wilkins 702 S2 Signature

  Riktpris: 54000 kr Raffinerad signaturversion
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.