TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Naim DAC-V1

Mycket för pengarna

Naims bidrag är en kompakt digitalomvandlare med fjärrkontroll, variabel utnivå och hörlursuttag. Och den låter tjusigt.

forfatter
Publicerad 2014-08-13 - 05:00
L&B tycker
Mycket välutrustad, till och med inbyggd hörlursförstärkare. DAC-V1 har full kontroll på ljudbilden, speciellt i mellanregistret. Strålande prisvärd!
Ljudbilden hade kunnat vara större.
Specifikationer
 • Digitalingång: Asynkron USB, 2 koaxiala, BNC, 2 optiska
 • Analogutgång: RCA och DIN
 • Max upplösning: 24 bit/384 kHz (USB), 24 bit/192 kHz (S/PDIF)
 • Variabel ljudnivå
 • Hörlursuttag
 • Pris: 15 400 kr
 • ljudtema.se
Riktpris: 15400Pr. 2014-08-13 Produktsida

Lilla Naim DAC-V1 är rikligt utrustad med digitala ingångar, inklusive en asynkron USB som stöder upplösningar ända upp till 384 kHz (Windows behöver drivrutin). DSD-filer stöds däremot inte direkt. Analoga utgångarna utgörs av obalanserad RCA samt en speciell DIN-kontakt som används med andra Naim-produkter så att de kopplas ihop med stjärnjord för att få en gemensam jordningspunkt i stället för att kopplas i kedja. Tanken är att avvikelser i jord inte ska fortplanta sig i musiksignalen. Av den anledningen är det också lite svårt att ha med Naim-produkter i sådana här grupptester, eftersom alla digitalomvandlare måste testas i samma anläggning och alltså inte riktigt ger Naim DAC-V1 de förutsättningar den är gjord för. Vår erfarenhet är dock att Naims produkter ändå brukar kunna stå på egna ben när de testas med andra märken.

DAC-V1 har inbyggd hörlursförstärkare samt variabel utnivå så att den kan kopplas direkt till en effektförstärkare om man vill. Den sköts enkelt och elegant från fjärrkontrollen som ingår.

Användning
DACen är enkel att använda och du  kan lätt gå in i inställningsmenyn och välja variabel eller fast utnivå, beroende på om du har en förförstärkare eller inte. Väljer du fast nivå aktiveras ändå variabel nivå automatiskt om du kopplar in ett par hörlurar. Smart. Annars är det plug-and-play rakt igenom. Detsamma gäller för USB-ingången, fast Windows-användare måste installera drivrutinen som ingår för att klara av högre upplösning än 96 kHz.

Ljudkvalitet
DAC-V1 återger musiken på ett väldigt inbjudande sätt. Perkussion-efterklangen i 192 kHz-versionen av ”Stille, stille kommer vi” från Hoff Ensembles Quiet Winter Night är svävande luftig. Pianot har bra snärt, med fint fundament i grundtonerna. Uni Wilhelmsens röst är både mjuk och luftig, och trumpeten är rund och varm. Kontrabasen är också inbjudande och fyllig.

Basrytmerna i Daft Punks ”Random Access Memories” i äkta 24 bit/88,2 kHz-studiokvalitet är härligt fylliga, samtidigt som de trycker på med taktfast rytm. Sångarens vokoderljud i ”The Game of Love” klingar upplöst och fylligt på samma gång.

Ljudet är aningen fokuserat på mellanregistret och basregistret är taktfast. Däremot hade Naim kunnat ha en större ljudbild. Medan några av omvandlarna vi har hört målar upp en ljudbild som är så stor att man nästan kan gå in i den och komma ut i Narnia på andra sidan, är musiken lite plattare med Naim. Å andra sidan har DAC-V1 en av de mindre prislapparna i testet, utan att den på något sätt bleknar när man jämför med de övriga.

Slutsats
Välutrustade Naim DAC-V1, som till och med har inbyggd hörlursförstärkare, låter riktigt bra även när man kopplar den till stereon.

Ljudkvaliteten är mycket hög, framför allt mellanregistret bjuder på mycket magi. Det är också bra tryck i rytmerna och Naim har fin upplösning längre upp. Vi hade gott kunnat få en känsla av ett större ljudlandskap och mikrodynamiken är inte lika överväldigande som hos de allra bästa. Men med tanke på priset är detta en superb produkt som vår får klara rekommendation.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

Asus Xonar Essence III

Ambitiös toppmodell

Datortillverkaren Asus försöker få in en fot i hifi-branschen med sin dyraste – och bästa – digitalomvandlare hittills.

Äkta Dual Mono-DAC med riktigt påkostad hörlursförstärkare. Basregistret är ovanligt fast och DACen driver i princip alla hörlurar.
Det är framför allt upplösning i övertonerna som saknas här.

Electrocompaniet ECD 2

Med knuten näve

Electrocompaniet har den stramaste och mest potenta basen vi har hört på länge. Och allt balanseras av tjusiga toner längre upp.

Vi har sällan hört en digitalomvandlare som har så tuff bas. Ljudbilden är dessutom både välbalanserad och stor, även längre upp i övertonerna.
Här saknas bara det sista lilla av mikronyanser i toppen för att Electrocompaniet ska krossa allt motstånd.

Auralic Vega

Musiken mellan tonerna

Ingen i prisklassen skildrar ljudbildens rymd lika bra som Auralic Vega, som betonar att det finns musik även mellan tonerna.

Auralic får oss att tappa andan, från början till slut. Osedvanligt upplösta toner och bestämda rytmer balanserar ljudbilden helt makalöst bra! Olika filterinställningar ger möjligheter att fintrimma.
Kommer inte på något, annat än att en så här grym produkt gärna hade fått ha hörlursuttag. Men då hade det nog blivit dyrt!

Bryston BDA-2

Upphöjd sanning

Digitalomvandlaren från Bryston är en av de mest detaljerade och högupplösta i klassen.

Bryston låter superupplöst och distinkt rakt igenom, med överlägsen detaljnivå och en gigantisk ljudbild.
Fjärrkontroll är (dyr) extrautrustning och det är brist på volymkontroll.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nu kan du designa din egen Burmester-stereo Det är tillåtet att drömma! Med Burmesters nya AR-app kan du själv plocka ihop en anläggning och se hur den skulle se ut i ditt eget hem.
Prisvärd entrébiljett till högupplöst ljud Strömning och ljudkvalitet går hand i hand med Wiim Mini, som är ett lätt sätt att strömma högupplöst på.
Prisbelönt RIAA i ny upplaga Verteres skivspelarförstärkare har kommit i en uppdaterad version, kallad Phono-1 MKII L
Det bästa köpet i klassen Pro-Ject Debut Pro firar företagets 30-årsjubileum med stil och finess.
NAD 3020 - klassikern vi inte glömmer Den lilla NAD-förstärkaren skapade jubel. Ingen hade hört så bra ljud från en liten förstärkare som kostade så lite.
Föredrar bra inspelningar Trots att Elipson P1 är märkets första förförstärkare är den behagligt fri från barnsjukdomar. Om du letar efter en förstärkarkombination i den övre änden av premiumklassen kan svaret mycket väl vara franskt.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend