Lilla Naim DAC-V1 är rikligt utrustad med digitala ingångar, inklusive en asynkron USB som stöder upplösningar ända upp till 384 kHz (Windows behöver drivrutin). DSD-filer stöds däremot inte direkt. Analoga utgångarna utgörs av obalanserad RCA samt en speciell DIN-kontakt som används med andra Naim-produkter så att de kopplas ihop med stjärnjord för att få en gemensam jordningspunkt i stället för att kopplas i kedja. Tanken är att avvikelser i jord inte ska fortplanta sig i musiksignalen. Av den anledningen är det också lite svårt att ha med Naim-produkter i sådana här grupptester, eftersom alla digitalomvandlare måste testas i samma anläggning och alltså inte riktigt ger Naim DAC-V1 de förutsättningar den är gjord för. Vår erfarenhet är dock att Naims produkter ändå brukar kunna stå på egna ben när de testas med andra märken.
DAC-V1 har inbyggd hörlursförstärkare samt variabel utnivå så att den kan kopplas direkt till en effektförstärkare om man vill. Den sköts enkelt och elegant från fjärrkontrollen som ingår.
Användning
DACen är enkel att använda och du kan lätt gå in i inställningsmenyn och välja variabel eller fast utnivå, beroende på om du har en förförstärkare eller inte. Väljer du fast nivå aktiveras ändå variabel nivå automatiskt om du kopplar in ett par hörlurar. Smart. Annars är det plug-and-play rakt igenom. Detsamma gäller för USB-ingången, fast Windows-användare måste installera drivrutinen som ingår för att klara av högre upplösning än 96 kHz.
Ljudkvalitet
DAC-V1 återger musiken på ett väldigt inbjudande sätt. Perkussion-efterklangen i 192 kHz-versionen av ”Stille, stille kommer vi” från Hoff Ensembles Quiet Winter Night är svävande luftig. Pianot har bra snärt, med fint fundament i grundtonerna. Uni Wilhelmsens röst är både mjuk och luftig, och trumpeten är rund och varm. Kontrabasen är också inbjudande och fyllig.
Basrytmerna i Daft Punks ”Random Access Memories” i äkta 24 bit/88,2 kHz-studiokvalitet är härligt fylliga, samtidigt som de trycker på med taktfast rytm. Sångarens vokoderljud i ”The Game of Love” klingar upplöst och fylligt på samma gång.
Ljudet är aningen fokuserat på mellanregistret och basregistret är taktfast. Däremot hade Naim kunnat ha en större ljudbild. Medan några av omvandlarna vi har hört målar upp en ljudbild som är så stor att man nästan kan gå in i den och komma ut i Narnia på andra sidan, är musiken lite plattare med Naim. Å andra sidan har DAC-V1 en av de mindre prislapparna i testet, utan att den på något sätt bleknar när man jämför med de övriga.
Slutsats
Välutrustade Naim DAC-V1, som till och med har inbyggd hörlursförstärkare, låter riktigt bra även när man kopplar den till stereon.
Ljudkvaliteten är mycket hög, framför allt mellanregistret bjuder på mycket magi. Det är också bra tryck i rytmerna och Naim har fin upplösning längre upp. Vi hade gott kunnat få en känsla av ett större ljudlandskap och mikrodynamiken är inte lika överväldigande som hos de allra bästa. Men med tanke på priset är detta en superb produkt som vår får klara rekommendation.
Ljud & Bild tycker
Mycket välutrustad, till och med inbyggd hörlursförstärkare. DAC-V1 har full kontroll på ljudbilden, speciellt i mellanregistret. Strålande prisvärd! Ljudbilden hade kunnat vara större.
Riktpris: 15400 kr
Specifikationer
- Digitalingång: Asynkron USB, 2 koaxiala, BNC, 2 optiska
- Analogutgång: RCA och DIN
- Max upplösning: 24 bit/384 kHz (USB), 24 bit/192 kHz (S/PDIF)
- Variabel ljudnivå
- Hörlursuttag
- Pris: 15 400 kr
- ljudtema.se
Också i detta test:
5 digitalomvandlare
Asus Xonar Essence III
Ambitiös toppmodell
Datortillverkaren Asus försöker få in en fot i hifi-branschen med sin dyraste – och bästa – digitalomvandlare hittills.
Electrocompaniet ECD 2
Med knuten näve
Electrocompaniet har den stramaste och mest potenta basen vi har hört på länge. Och allt balanseras av tjusiga toner längre upp.
Auralic Vega
Musiken mellan tonerna
Ingen i prisklassen skildrar ljudbildens rymd lika bra som Auralic Vega, som betonar att det finns musik även mellan tonerna.
Bryston BDA-2
Upphöjd sanning
Digitalomvandlaren från Bryston är en av de mest detaljerade och högupplösta i klassen.
Läs hela artikeln med LB+
LB+ Total vecka
Full tillgång till allt innehåll i en vecka
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser