Search
Generic filters

: 4 digitalomvandlare

Suverän strömning med digitalomvandlare

Här är fyra digitalomvandlare som höjer ljudkvaliten på strömmad musik till en ny nivå.

Det är inte så konstigt att de gamla musikformaten har kollapsat ett efter ett. För vad kan väl mäta sig med att ha miljontals låtar inom räckhåll? Förr i tiden om man var trött på Bruce Springsteen och ville lyssna på lite sofistikerad Tjajkovskij, dök man ner i skivsamlingen och bläddrade fram till klassiska avdelningen – som naturligtvis var alfabetiskt sorterad efter vad dirigenten hade ätit till middag dagen före. När inspelningen så småningom var lokaliserad var det dags att ta på sig filtvantarna, lyfta ut skivan ur omslaget, blåsa två gånger, kasta lite salt över axeln för att få tur och undvika repor och lägga på nålen med darrande hand. Inte konstigt att 12-tummarna fick ge vika för den digitala CD:n som nästan bara behövde visa sig för att erövra musikvärlden. Inget knaster, inget hackande. Enda problemet var nu alla CD-skivor som låg utströdda på golvet när man bytte från skiva till skiva – efter att ha lyssnat nästan en hel låt från dem vardera, eftersom det hade blivit så praktiskt att hoppa snabbt från spår till spår.

Strömning tar över
I den moderna tidsåldern, med internet snudd på neurologiskt inkopplat till kroppen, är vi färdiga med de fysiska stenåldersformaten (bortsett från dem av oss som fortfarande ligger inlagda på hifi-sanatorier). I stället kommer musiken som direktinsprutning från luften. Det har aldrig varit lättare att hitta fram favoritmusiken, det må vara The Boss, The King of Rock, The Man in Black eller The Queen of Soul – alla kommer de susande genom luften om man bara trycker på en knapp, för att rädda oss från vardagens tristess och vedermödor.

Det enda det har kostat oss – och det kan blueslegenden Robert Johnson skriva under på – är vår själ. Den ljudmässiga själen. För det första har herr MP3 och alla hans kusiner gjort sitt yttersta för att suga livskraften ur musiken. Men än värre är att mycket av utrustningen som används för att strömma musik gör lika mycket för ljudkvaliteten som asbest gör för luftkvaliteten. Mycket av problemet beror på usla inbyggda digitalomvandlare (DAC), vars uppgift är att förvandla den digitala signalen till analog elektricitet som förstärkaren och sedan högtalarna kan förstå.

Lösningen
Men här kommer den goda nyheten: det är enkelt att fixa. För oavsett om du föredrar att sköta musiken från datorn, mobilen eller en extern mediespelare så kan den digitala ljudsignalen tappas ut från källan innan den hinner utsättas för något galet och ledas till en duglig digitalomvandlare som gör en bra konvertering från digitalt till analogt innan signalen går vidare till stereon i vardagsrummet. Betrakta det som hifi-anläggningens variant på en bypass-hjärtoperation.

Musikformatets kvalitet
Bäst resultat får man genom att strömma musik med hög upplösning, i form av förlustfri CD-kvalitet och gärna ännu högre än så. Se därför till att den dyrbara CD-samlingen är rippad i ett förlustfritt eller okomprimerat format. Detsamma gäller köpt, nedladdad musik. Prenumererar du på en strömningstjänst så ska du veta att den enda tjänsten i Skandinavien som har förlustfri ljudkvalitet är Wimp, men även Deezer är på gång. Spotify och resten har något lägre ljudkvalitet i form av MP3, Ogg Vorbis och andra format. Ljudet är dock tillräckligt bra för att det ändå är kvaliteten på resten av anläggningen som avgör hur bra det låter. Och det är en viktig poäng, för även om vi alla är överens om att skräpljud in (MP3 och så vidare) ger skräpljud ut (en digitalomvandlare kan inte fixa en förstörd signal) så kan ljudet från komprimerade format tjäna mycket på att inte mosas ytterligare av en dålig DAC. Med andra ord: du kan alltid tjäna på att ha en bra DAC. Som en bonus kan många av de externa omvandlarna användas för att koppla TV:n digitalt till stereon och få ett bättre ljud från TV-program och filmer.

Fyra olika
Vi har plockat fram fyra olika digitalomvandlare som passar lite olika användare. Gemensamt för dem alla är att de tar hand om omvandlingsjobbet på bästa möjliga sätt. Alla har optisk digitalingång som minimum för att kunna avkoda signalen från en extern mediespelare (eller en TV) och alla utom en har en USB-port för PC/Mac. Men anslutningarna variarar, och priserna likaså.

Billigast är Musical Fidelity V90-DAC. För samma pengar som en IKEA-fåtölj får du en digitalomvandlare som både ser bra ut och är välutrustad med alla digitalingångar du behöver, inklusive USB för anslutning av PC och Mac. Highend för Svensson-pris, hävdar Musical Fidelity.

annons

Ännu mer spännande, och nästan dubbelt så dyr, är Arcam airDAC, som bland annat går att koppla trådlöst till nätverket och sedan strömmar musik från mobilen eller iTunes genom luften med hjälp av AirPlay.

annons

Har du en förstärkare med balanserade ingångar och kanske även ett par fina hörlurar bör YBA WD202 och Hegel HD12 vara lockande. De är ungefär likadant utrustade när det gäller digitalingångar – inklusive USB – och har balanserade utgångar samt hörlursuttag. Eftersom de har en variabel volymkontroll kan de till och med kopplas till ett par aktiva högtalare eller direkt till en effektförstärkare. Hegel HD12 är för övrigt testets dyraste och kostar 9 000 kronor.

 

Testutrustning

Vi har testat omvandlarna med en MacBook Pro med musikprogrammet Audirvana Plus. Det tillåter bit-perfect avspelning av alla musikfiler, oavsett upplösning. Datorn är ansluten till digitalomvandlarna med en USB-kabel, och sedan vidare balanserat (om det går) till en Hegel P30-förförstärkare (50 000 kronor) och två H30-effektförstärkare (100 000 kronor styck). Högtalarna var Vienna Acoustic Liszt (107 000 kr).

För att skilja på digitalomvandlarna så bra som möjligt har vi använt oss av påkostade kablar, bland annat Audioquest Coffee USB och dessutom nätfilter (In-Akustik Reference Power Bar) till samtliga komponenter i signalvägen. Effekten av detta är diskutabel och inget vi reservationslöst rekommenderar att man lägger stora summor på, men det hjälper en del och vi vill att alla förhållanden ska vara så optimala som möjligt för att kunna skilja på testdeltagarna på bästa sätt.

annons

Silkesljud till bomullspris

Musical Fidelity har lyckats med konststycket att ge en försmak av highend i en särdeles billig inpackning.

Ljud & Bild tycker

Närmare det bästa av två världar rent ljudmässigt går inte att komma i den här prisklassen. Omvandlaren har en upplösning vi knappt har sett förut i den här klassen, och musiken framträder på ett befriande luftigt sätt.
Dyrare omvandlare har ännu bättre tryck och dynamik.
 • Digitalt in: asynkron USB, koaxial, 2 optiska
 • Analogt ut: RCA
 • Upplösning: USB: 24 bit/96 kHz
 • Upplösning S/PDIF: 24 bit/192 kHz
 • Ingen variabel ljudnivå
 • Inget hörlursuttag
 • Pris: 3 000 kr
 • audiosquad.se
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 3000 kr

V90-DAC är en piffig liten digitalomvandlare. Den är en vidareutveckling av den fantastiskt välljudande – men ack så grälla – V-DAC men nu finns även ett snyggt utseende på plats. Den mörkgrå färgen och graffiti-texten har försvunnit, V90-versionen har i stället ett läckert, naturellt utförande i aluminium och alla kontakter är dolda på baksidan i stället för att sticka ut på varje sida.

Trots ett lågt pris har V90-DAC komponenter av hög kvalitet inuti. Bland annat ett 32-bitars DAC-chip från Burr-Brown. Komponenterna är ytmonterade på kretskort, vilket är billigare än att montera ihop komponenterna en och en i signalvägen, en teknik som Musical Fidelity har reserverat för sina dyrare produkter.

Ljudkvalitet
Alla insignaler skalas upp till 24 bit/192 kHz för att flytta digitalbrus (alias-störningar) tillräckligt högt upp i frekvens för att lättare kunna filtreras bort. Sådan uppsampling behöver inte betyda ett bättre ljud, och på omvandlare som kan stänga av funktionen upplever undertecknad ofta att det kan låta bättre utan. V90-DAC låter däremot förträffligt.

Musical Fidelity låter först och främst mycket behagligt och upplöst i det viktiga mellanregistret. Leonard Cohens rossliga, djupa röst är behaglig och raspande, samtidigt som den har en sällsynt mjukhet och sötma. Det känns som om hela orkestern håller takten fullständigt korrekt, utan minsta ansträngning. Ljudbilden är stor och transparent och allt släpps igenom fint och oansträngt.

Ljudbilden är mer mjuk än aggressiv, och somliga kanske hade velat ha ännu mer skjuts i bastrumman. Men sätt på lite metal så piggnar den till också. Och mitt i allt oväsen skiner cymbalerna igenom, utan tecken på ful förvrängning. Det finns dock omvandlare med mer tryck i basregistret.

Slutsats
Musical Fidelity V90-DAC har samma ljudkvalitet som den ursprungliga V-DAC (och V-DAC II). Kanske till och med högre. Den stöder dessutom högre upplösningar och är mycket snyggare. Ljudet är silkeslent, ljudlandskapet är stort och omvandlaren skänker lyssningsglädje timme efter timme. En mycket bra omvandlare oberoende av priset, och alltså ett riktigt fynd för 3 000 kronor.

annons

Strömmar via luften

Arcam airDAC tar tag i ljudsignalen direkt genom luften och förvandlar den till musikaliska toner.

Ljud & Bild tycker

Har man väl börjat strömma ljudet trådlöst vill man knappast gå tillbaka till kabel. Arcam-omvandlaren hanterar de trådlösa ljudsignalerna väl, musiken låter neutralt och ärligt.
Vi saknar lite gnista och engagemang. Ingenting sticker ut och musiken låter genomgående lite platt. Vi saknar också USB-port till PC och Mac.
 • Digitalt in: Koaxial, optisk, ethernet, wifi
 • Analogt ut: RCA
 • Digitalt ut: Koaxial
 • Upplösning: AirPlay: 16 bit/44,1 kHz
 • Upplösning S/PDIF: 24 bit
 • Ingen variabel ljudnivå
 • Inget hörlursuttag
 • Pris: 5 000 kr
 • ljudtema.se
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 5000 kr

Den mest spännande funktionen i airDAC är utan tvekan AirPlay. Genom att koppla digitalomvandlaren till hemnätverket – antingen trådlöst eller med kabel – får den befintliga anläggningen AirPlay-funktionalitet. Undertecknad gissar att när du väl har upptäckt hur praktiskt detta är så kommer du sällan att använda någon av de andra ingångarna. Med en iPhone eller iPad inkopplad till samma nätverk som digitalomvandlaren trycker du bara på AirPlay-ikonen på den bärbara enheten så kommer ljudet direkt genom anläggningen. Och till skillnad från Bluetooth klarar AirPlay förlustfri överföring i äkta CD-kvalitet.

Ljudkvalitet
Det är framför allt denna bekvämlighet som gör det till rena drömmen att använda Arcam airDAC. Jag går runt i rummet och spelar musik direkt från fickan, med fin ljudkvalitet. Musiken framträder klart och tydligt, det finns inga vassa kanter i diskantregistret. Cymbaler skiner fint i toppen och vokala prestationer markeras väl, både manliga och kvinnliga. Det känns däremot en smula platt och tunt. Ljudbilden är inte lika stor och bred som med Musical Fidelity V90-DAC och det är mindre fart i bastrumman.

Med musiken från min MacBook Pro inkopplad med optisk kabel blir det genast bättre bredd i ljudbilden. Musiken släpps mer lös ut i rummet och effekten av stereo blir större. Röster separeras bättre från musiken och allt lyfter sig ett snäpp.

Sammantaget är ljudet ändå inte fullt lika luftigt och upplöst som med Musical Fidelity. Här betalar du främst för bekvämligheten med AirPlay.

Slutsats
Mer praktiskt än att strömma musiken trådlöst kan det inte bli. Och med Arcam airDAC får man en ny ljudupplevelse jämfört med billigt skräp. Ändå är det uppenbart att man betalar för bekvämligheten här. Ljudbilden är en smula platt, utan större kontraster. Vi saknar överlag lite liv och framför allt basregistret (inte minst bastrumman) hade gott kunnat vara lite piggare. Detta är en helt duglig produkt, men den är aldrig fantastisk.

DAC som har nästan allt

För första gången har Hegel en DAC med hörlursuttag. HD12 låter dessutom kolossalt bra.

Ljud & Bild tycker

Osedvanligt potent och dynamisk ljudbild, kombinerat med fint djup och öppenhet. Hörlursuttaget låter mycket bra och det går att använda omvandlaren som digital förförstärkare.
Den lilla mesiga fjärrkontrollen försvinner lätt mellan soffkuddarna. Ljudnivån går inte att styra direkt från omvandlaren, vilket begränsar användarvänligheten på skrivbordet. Det finns kraftigare hörlursförstärkare.
 • Digitalt in: Koaxial, 2 optiska, USB
 • Analogt ut: XLR, RCA
 • Upplösning: USB: 24 bit/192 kHz + DSD64
 • Upplösning S/PDIF: 24 bit/192 kHz
 • Variabel ljudnivå, fjärrkontroll
 • Hörlursuttag
 • Pris: 9 000 kr
 • hegel.com
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 9000 kr

Om du reagerar på att priset har gått upp med två tusenlapper sedan föregångaren HD11 så beror det på att HD12 är utrustad med variabel ljudnivå, och för första gången ser vi dessutom ett hörlursuttag på en Hegel-DAC, specialutvecklat för att kunna hantera alla hörlursbelastningar. Numera stöds DSD-filer (SACD-formatet) också, vilket vissa kan ha glädje av. Och äntligen hittar vi ett teckenfönster på fronten som visar vad som försiggår.

Kabinettet är inte lika exklusivt som YBA WD202. Inte fjärrkontrollen heller, den är en tunn plastfjärr som oftast ockuperar plats mellan soffkuddarna. En bättre fjärr kan köpas till. Då är det värre att ljudnivån inte kan styras från själva enheten, vilket är en brist om man lyssnar i hörlurar vid skrivbordet.

Ljudkvalitet
Rent ljudmässigt finns det däremot bara bra saker att säga. Särskilt balanserad inkoppling ger en djup och öppen ljudbild. Lyssna på pianots fina klangbotten, kombinerad med de dansande anslagen på de ljusare tangenterna. En acapella-kör får gott om plats, där man kan fokusera på varje enskild körmedlem i ett mycket prydligt och upplöst ljudlandskap. Högupplöst musik utmärker sig med ett extra lyft i dimensionerna.

Rock och metal har dessutom mer tryck än med YBA, eftersom HD12 får fram fler kontraster i basregistret. Detta är en DAC som även highend-anläggningar har glädje av!

Hörlursuttaget låter också mycket bra. Basen känns lite tunnare än med YBA, fast bättre upplöst. Hegel har däremot inte mer kraft, så om du ska lyssna på hög volym med väldigt tungdrivna hörlurar så får du fortfarande ut mer ur en Burson Conductor, som sprutar in hela 2 x 4 watt rakt i öronen.

Slutsats
Hegel HD12 påminner rent ljudmässigt om sin föregångare HD11. Det är möjligt att den låter ännu lite bättre, för musiken framträder verkligen med både upplösning och dynamik av särklass. Den viktigaste skillnaden är att HD12 har fått volymkontroll och ett påkostat hörlursuttag samt ett teckenfönster, och nu stöder den DSD-filer för dem som har musik lagrad i detta format.

Det enda vi saknar är en mer förtroendeingivande fjärrkontroll, och med hörlurar på skrivbordet efterlyser vi en möjlighet att styra omvandlaren från fronten.

annons

annons

Harmoniska toner

Den här omvandlaren kombinerar ett läckert yttre och många funktioner med musikaliska toner av toppkvalitet.

Ljud & Bild tycker

Ljudet är mycket bra, speciellt med balanserad anslutning. WD202 går att använda som digital förförstärkare och både hörlursuttag och fjärrkontroll finns på plats. Vi är dessutom förälskade i utseendet.
Ljudet är inte lika bra med obalanserad inkoppling. Hörlursuttaget låter godkänt, men inte mer.
 • Digitalt in: Koaxial, optisk, USB, AES/EBU
 • Analogt ut: XLR, RCA
 • Digitalt ut: Koaxial
 • Upplösning: USB: 24 bit/192 kHz
 • Upplösning S/PDIF: 24 bit/192 kHz
 • Variabel ljudnivå, fjärrkontroll
 • Hörlursuttag
 • Pris: 6 800 kr
 • transientdesign.se
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 6800 kr

Det första man lägger märke till med WD202 är det läckra chassiet i svart, borstad aluminium. Mycket välgjort, vilket gör att produkten ser dyrare ut än den är. Även fjärrkontrollen är gjord av förtroendeingivande aluminium och ligger väldigt skönt i handen.

YBA-omvandlaren har hörlursuttag och variabel ljudnivå som går att styra från antingen fjärrkontrollen eller fronten.

När det gäller anslutningar finns det mesta. Inklusive balanserad XLR-utgång som bör användas om din förstärkare är balanserad. USB-porten går dessutom ända till max när det gäller upplösning, vilket kräver drivrutin för Windows men inte för Mac.

Ljudkvalitet
XLR-inkoppling låter ett rejält snäpp bättre än obalanserad RCA. Obalanserat låter snyggt och prydligt, men aldrig ruffigt och tufft när det ska. Ljudbilden är rent allmänt lite platt, lite på samma sätt som med Arcam airDAC.

Koppla om till XLR så öppnar sig ljudlandskapet betydligt. Allt blir stort och stråkar och blåsinstrument låter ännu mer differentierat än med Musical Fidelity. Som om musikerna tagit ett steg från varandra och fått mer plats att vältra sig på. Allt låter spänstigare och mer upplöst. Piano klingar ut på ett angenämt sätt och det är bra skjuts i basregistret, även om omvandlaren briljerar allra mest från mellanregistret och uppåt.

Hörlursuttaget är bra men inte tipptopp. De öppna lurarna Sennheiser HD598 får lite mer bas än jag är van vid, men basen är inte superdetaljerad och det saknas upplösning i övertonerna om man jämför med seriösa, separata hörlursförstärkare.

Slutsats
YBA har byggt en DAC som låter mycket bra och ser fantastisk ut. Chassiet är gjort av härlig borstad aluminium och fjärrkontrollen likaså. Och WD202 låter sagolikt för pengarna. Först och främst är det de lena och luftiga tonerna som imponerar. Men här finns även attack och all musik lyfter sig en tjusig nivå med YBA. Den bör absolut kopplas in balanserat, för obalanserat låter den lite plattare och tamare.

annons

Vi gillar hörlursuttaget och att man kan styra ljudnivån från fronten av omvandlaren, framför allt om den står på skrivbordet. Men hörlursuttaget saknar lite upplösning och dynamik.

annons

1 kommentar

Lämna ett svar

  Läs också

  Motorola håller löftet om 5G till lågpris och slänger in en rejäl batteritid på köpet.
  Om e-sport-kontraktet har gått åt skogen men du ändå vill spela på den högsta nivån så har MSi en lösning som är skräddarsydd efter din plånbok.
  Äntligen någon som slår Sony på brusreducerande hörlurar. Och det är Sony själva! WH-1000XM4 tar över tronen som marknadsledare.
  Letar du efter en stor skärm till rimligt pris? Då kommer Sony XH8096 som ett brev på posten.
  BMW i8 är ingen Tesla. Den är mycket tuffare!
  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Yamaha GT-5000

  Riktpris: 79900 kr High-end analogspelare för finsmakare

  Thorens TD 402 DD

  Riktpris: 9000 kr Thorens träffar inte målet

  Technics SL-1210 MK7

  Riktpris: 10000 kr DJ-spelare för musikälskare

  Hegel H390

  Riktpris: 55000 kr Halva priset, lika grym
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  SOMMARERBJUDANDE
  6 VECKOR LB+
  ENDAST 6 KR
  Full tillgång i 6 veckor för 6 kr
  PROVA i 6 VECKOR
  close-link