Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

VIEWSONIC PJ359W projektor

Ultraportabel kontorsprojektor

En bärbar kontorsprojektor är praktisk för folk som rör på sig. Den här lilla rackaren har dessutom kort projiceringsavstånd och är ViewSonics första med bredbildsformat.
Ljud & Bild tycker
Mycket portabel. Enkel att använda. Skarpa färger. Bra ljusstyrka.
Smådiffus bild. Matt svart. Passar mindre bra till film.
Specifikationer
ViewSonic PJ359w 1280 x 800 pixlar HDMI 1.3 (stöder 1080p) Ljusstyrka: 2000 ANSI Lumen Kontrast: 500:1 Inbyggd högtalare Pris: 10 000 kr

Det finns nästan inga bärbara datorer kvar som inte har bredskärmar. Ändå har så gott som alla kontorsprojektorer 4:3-format. Man får välja mellan att pressa ihop bilden på duken eller dra ut den på datorskärmen. Milt sagt opraktiskt. Lösningen är självfallet en projektor som har samma format som laptopens skärm, nämligen bredskärm (i datorsammanhang betyder det 16:10).

PJ359w är beteckningen på ViewSonics första PC-anpassade projektor med bredskärm. Den pyttelilla storleken och förmågan att blåsa upp en 50-tums bild på bara 1,6 meters håll gör den idealisk för föreläsare, säljare och andra som behöver en projektor de kan bära med sig från plats till plats.

Videoentusiaster kan dessutom glädja sig åt HDMI-ingången, även om den här projektorn främst är avsedd för kontorsbruk. Sådana projektorer värderar nämligen hög ljusstyrka högre än bra svärta, för att kunna göra presentationer i ljusa miljöer.

Välvd lins
ViewSonic-projektorn har en extra välvd lins för att kunna projicera en större bild på kort avstånd. Linsen gör att bilden är svår att få helt linjär, så med PJ359w är alla fyrkanter svagt böjda in mot mitten. Det kan inte betraktas som plågsamt, men man kan inte undgå att lägga märke till det. En annan bieffekt är att bilden inte är exakt lika skarp på hela filmduken. Justerar man den så att den är superskarp längst ned så är den mer diffus längst upp.

Man får hitta en medelinställning så att hela ytan är nästan skarp överallt. Men bilden är ändå ganska välfokuserad och det känns inte som om man måste göra något större avkall på bildkvaliteten. Det går fint att läsa text även om bokstäverna är små.

Annons

Bildkvalitet
Direkt ur kartongen och i färgläget ”Normal” är bilden mycket färgsprakande. Oavsett om det är PowerPoint-presentationer eller webbsidor som visas så gör projektorn ett bra jobb, den är ljusstark och skiljer väl mellan ljusa och mörka områden, även om rummet har tänd belysning. Att projektorn använder sig av LCD-teknik gör dessutom att man slipper bekymra sig över att någon i rummet ska få ont i huvudet av DLP-teknikens regnbågseffekt. Värt att tänka på när man ska ha presentationer för många människor samtidigt.

Om du tänker titta på film med den här projektorn så bör du välja ”Cinema”-läget, som ger varmare färger. Tänk också på att den väsnas en hel del, så använd ”Whisper”-inställningen. Det reducerar även ljusstyrkan, så rummets belysning bör dämpas eller släckas helt. Du kommer att upptäcka att svärtan är långt ifrån lika bra som hos en bra hemmabioprojektor, så skuggiga områden blir lite livlösa. Och 1280 x 800 pixlar är ingen standard, så videobilden från Blu-ray eller DVD skalas om lite grovt. Dessutom beskärs bilden ganska så ordentligt på sidorna, så lite av bilden försvinner.

Film med PJ359w är en nödlösning, för den är främst avsedd för kontoret. Och till det kan vi rekommendera den, åtminstone om vi tar med den kompakta storleken och enkla installationen i beräkningen.

Slutsats
ViewSonic PJ359w är en bärbar widescreen-kontorsprojektor med kort projiceringsavstånd som gör den mycket enkel att installera. Ställ den bara på konferensbordet och kör igång!

Bilden är inte helt linjär och inte heller helt skarp över hela ytan, så man får hitta ett mellanting så att bilden inte blir fokuserad på ett ställe och oskarp på ett annat. Sammantaget är dock bilden tillräckligt skarp.

Annons

Färgmättnaden är mycket bra och ljusstyrkan också. PJ359w fungerar utmärkt till ändamålet. Fläkten väsnas en del, så dämpa den om rummets belysning tillåter. Ska du däremot titta på film så är svärtan för matt och upplösningen är lite grynig jämfört med en hemmabioprojektor av typen ”Full HD ” eller ”HD ready”. En medelmåttig hemmabioprojektor för samma pengar gör mos av PJ359w när det gäller ren bildkvalitet. Vi har dock inte lagt störst vikt vid filmbildskvalitet i totalbetyget, eftersom detta är en kontorsprojektor.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.