: VIEWSONIC PJ359W projektor

Ultraportabel kontorsprojektor

En bärbar kontorsprojektor är praktisk för folk som rör på sig. Den här lilla rackaren har dessutom kort projiceringsavstånd och är ViewSonics första med bredbildsformat.

Det finns nästan inga bärbara datorer kvar som inte har bredskärmar. Ändå har så gott som alla kontorsprojektorer 4:3-format. Man får välja mellan att pressa ihop bilden på duken eller dra ut den på datorskärmen. Milt sagt opraktiskt. Lösningen är självfallet en projektor som har samma format som laptopens skärm, nämligen bredskärm (i datorsammanhang betyder det 16:10).

PJ359w är beteckningen på ViewSonics första PC-anpassade projektor med bredskärm. Den pyttelilla storleken och förmågan att blåsa upp en 50-tums bild på bara 1,6 meters håll gör den idealisk för föreläsare, säljare och andra som behöver en projektor de kan bära med sig från plats till plats.

Videoentusiaster kan dessutom glädja sig åt HDMI-ingången, även om den här projektorn främst är avsedd för kontorsbruk. Sådana projektorer värderar nämligen hög ljusstyrka högre än bra svärta, för att kunna göra presentationer i ljusa miljöer.

Välvd lins
ViewSonic-projektorn har en extra välvd lins för att kunna projicera en större bild på kort avstånd. Linsen gör att bilden är svår att få helt linjär, så med PJ359w är alla fyrkanter svagt böjda in mot mitten. Det kan inte betraktas som plågsamt, men man kan inte undgå att lägga märke till det. En annan bieffekt är att bilden inte är exakt lika skarp på hela filmduken. Justerar man den så att den är superskarp längst ned så är den mer diffus längst upp.

Man får hitta en medelinställning så att hela ytan är nästan skarp överallt. Men bilden är ändå ganska välfokuserad och det känns inte som om man måste göra något större avkall på bildkvaliteten. Det går fint att läsa text även om bokstäverna är små.

Annons

Bildkvalitet
Direkt ur kartongen och i färgläget ”Normal” är bilden mycket färgsprakande. Oavsett om det är PowerPoint-presentationer eller webbsidor som visas så gör projektorn ett bra jobb, den är ljusstark och skiljer väl mellan ljusa och mörka områden, även om rummet har tänd belysning. Att projektorn använder sig av LCD-teknik gör dessutom att man slipper bekymra sig över att någon i rummet ska få ont i huvudet av DLP-teknikens regnbågseffekt. Värt att tänka på när man ska ha presentationer för många människor samtidigt.

Om du tänker titta på film med den här projektorn så bör du välja ”Cinema”-läget, som ger varmare färger. Tänk också på att den väsnas en hel del, så använd ”Whisper”-inställningen. Det reducerar även ljusstyrkan, så rummets belysning bör dämpas eller släckas helt. Du kommer att upptäcka att svärtan är långt ifrån lika bra som hos en bra hemmabioprojektor, så skuggiga områden blir lite livlösa. Och 1280 x 800 pixlar är ingen standard, så videobilden från Blu-ray eller DVD skalas om lite grovt. Dessutom beskärs bilden ganska så ordentligt på sidorna, så lite av bilden försvinner.

Film med PJ359w är en nödlösning, för den är främst avsedd för kontoret. Och till det kan vi rekommendera den, åtminstone om vi tar med den kompakta storleken och enkla installationen i beräkningen.

Slutsats
ViewSonic PJ359w är en bärbar widescreen-kontorsprojektor med kort projiceringsavstånd som gör den mycket enkel att installera. Ställ den bara på konferensbordet och kör igång!

Bilden är inte helt linjär och inte heller helt skarp över hela ytan, så man får hitta ett mellanting så att bilden inte blir fokuserad på ett ställe och oskarp på ett annat. Sammantaget är dock bilden tillräckligt skarp.

Annons

Färgmättnaden är mycket bra och ljusstyrkan också. PJ359w fungerar utmärkt till ändamålet. Fläkten väsnas en del, så dämpa den om rummets belysning tillåter. Ska du däremot titta på film så är svärtan för matt och upplösningen är lite grynig jämfört med en hemmabioprojektor av typen ”Full HD ” eller ”HD ready”. En medelmåttig hemmabioprojektor för samma pengar gör mos av PJ359w när det gäller ren bildkvalitet. Vi har dock inte lagt störst vikt vid filmbildskvalitet i totalbetyget, eftersom detta är en kontorsprojektor.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 49 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Annons
Annons

Läs också

För somliga kommer Yamaha-förstärkaren att sakna något väsentligt, men då menar vi inte i ljudkvaliteten.
Mola Mola Kula är en helt unik förstärkare. Vi har nog aldrig hört ett sådant överflöd av detaljer!
Årets Samsung Galaxy S21-serie finns i tre olika versioner: S21, S21+ och S21 Ultra. Här kan du läsa om vilken modell som passar dig bäst.
Bang & Olufsen har hämtat inspiration från 1970-talet och skapat en förtroendeingivande musikmaskin som man kan ta med sig.
Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.
Här är den moderna surroundförstärkaren för dig som vill ha riktigt bra ljud i hemmabion men som vill vara förnuftig med plånboken.
Med absolut alla funktioner man behöver ger Marantz NR1711 stora hemmabioupplevelser i ett slimmat och snyggt format.
Philips ultrabreda skärm placerar dig mitt i handlingen, oavsett om du ägnar dig åt spel, film eller kalkylblad.
Elbilen Volvo XC40 är en sagolik bil, framför allt i den här versionen.
JBL Bar 5.0 är en enkel och pigg soundbar som inte behöver någon subwoofer för att spela tillräckligt med bas.
DJI Mavic Air 2 är en flygande kamera som ger dig ett helt nytt perspektiv.
Jobba hemifrån eller bara vara hemma? Den här skärmen funkar till allt!