Earthquake Platine Noireé 5.1

Earthquake Platine Noireé 5.1

Amerikanska Earthquake har Kalifornien som bas och är kanske mest kända bland bilstereoentusiaster. De tillverkar nämligen kolossalt tunga subbasar till bilar. Men vad alla inte vet är att Earthquake också har tunga högtalare och subbasar för vardagsrummet, plus stora effektförstärkare.

Elegant
Noirée-serien är Earthquakes försök att bygga något mer elegant än vad vi är vana vid från dem. Vi snackar smala högtalare och ett välgjort utförande i svart pianolack. Med fronten på plats är det riktigt läckra saker. Tar man av fronten avslöjas en grövre attityd, med en rad små silvergrå element av polypropylen.
Såväl de golvstående fronthögtalarna som den överdimensionerade centerhögtalaren använder sig av ett passivt element i stället för att ha en sluten låda eller en basreflexport. Detta för att behålla ett jämnare tryck i högtalaren, vilket kan ge en mer korrekt och mer linjär basrespons.
Bakhögtalarna är dipoler, vilket innebär att de har dubbla uppsättningar element som spelar i motfas. På så sätt blir ljudbilden mer diffus och kan upplevas som luftigare och mer storslagen i hemmabion.
Trots att fronthögtalarna är ganska så höga spelar de inte hur mycket djupbas som helst. På papperet står de att de sträcker sig ned till 20 Hz, men det kan inte vara uppmätt med linjära mätningar. Därför är det naturligt att ta med en subbas, och då är det inte svårt att välja. Earthquake MK6-15 är nämligen något av det tuffaste vi har hört i basväg för 20 000 kronor. Med en aktiv 15-tummare på ena sidan och en passiv 15-tummare på den andra ser baslådan till att basresponsen är helt jämn ned till under 20 Hz. Den inbyggda förstärkaren på 600 watt gör nytta.

Ljudkvalitet
I stereo – och med subbasen avstängd – återges musiken stramt och välkontrollerat. Golvhögtalarna har fin kontroll och utsökt timing. Sångröster placeras snyggt i mitten av ljudbilden, som har ett strålande fokus.
Diskanten är lite måttfull, ljudkaraktären drar en smula åt det mörka hållet. Vi hade kunnat tänka oss lite mer glans i toppen av övertonerna när cymbaler, fioler och trianglar klingar. Kvinnoröster är också lite mer inneslutna än med exempelvis System Audio Mantra, som har samma snärtiga spelstil men ännu lite bättre upplösning i toppen. Dessutom tycker vi att ljudbilden är en gnutta tvådimensionell.
När subbasen kopplas in blir det andra bullar. Den återskapar helt oansträngt bastonerna som saknades när högtalarna spelade på egen hand. Basgitarr och trummor som förut lät en aning tunna, men ändå hade bra punch, har nu en fyllighet och en fasthet som vi inte alls är vana vid. Bastonerna serveras med en sådan självklarhet att vi accepterar allt vi hör. Dessutom gör en djupare bas att diskantregistret upplevs som mer upplöst. Den svävande glansen allra längst upp saknas fortfarande, men är inte lika påfallande.
Men det är med film i surround som vi häpnar av förtjusning. Och med center- och bakhögtalarna är inte ljudbilden lika snäv längre. Även med en medelkraftig hemmabioförstärkare som Onkyo TX-SR608 blir det ett sådant tryck och engagemang att vardagsrummet förvandlas till rena rama Colosseum! Terminator 4 är ett strålande exempel. Marcus Wright, alias Sam Worthington, stapplar omkring i ett landskap fullt av ruiner. Han ser vad har tror är en man längre bort och ropar: ”Hey!” Det som visar sig vara en terminator skjuter mot honom med ett elakt automatvapen. Den dundrar loss som vi aldrig varit med om tidigare när vi spelat den här filmen. Rummet skakar. Det känns som om kulorna kommer rakt emot oss, och vi börjar undra om något monterat in en rumpskakare under soffan! Allt känns så riktigt och sant att vi blir sittande och tittar färdigt på filmen.
Dialogen är stor och pompös tack vare den häftiga centerhögtalaren. På film tänker vi inte det minsta på att röster kunde haft en smula mer upplösning, för det finns något annat, mycket viktigare: dynamik och timing! Högtalarna följer ljudspåret troget, här tas inga genvägar. Och medan tidigare Earthquake-högtalare kunde kännas lite vassa, finns det inte ett spår av detta i Platine Noireé. Och maken till subbas!

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Marius


Senaste artiklar: