Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Philips BDP9600

Philips BDP9600

Av / 2011-01-10 - 09:59
Philips BDP9600
Marius

Philips har prickat rätt med sina Blu-ray-spelare den senaste tiden och vi utsåg lillebror BDP7500S2 till vinnare när vi testade 3D-kompatibla spelare tidigare i år. Dubbelt så dyra BDP9600 är mer välbyggd och gediget konstruerad, och avsedd för en kräsen hemmabiopublik. Bland toppmodellens höjdpunkter finns QDEO:s kraftfulla videochip som ska garantera optimal ljudkvalitet, samt naturligtvis stöd för de nya 3D-filmerna.
 
Användning
Philips har försökt minimera obehaget med de snurrande skivorna genom att göra en oerhört snabb spelare. BDP9600 läser BD-filmerna snabbare än de flesta andra vi har testat. Dessutom kan den både pausa, spola och hoppa framåt eller bakåt väldigt snabbt, och fjärrkontrollens kommandon utförs inte heller med någon irriterande fördröjning. Därmed kan man med säkerhet säga att den här spelaren sörjer för god användarvänlighet. Det enda vi vill klaga på är att fjärrkontrollen och menysystemet kunde ha varit bättre integrerade. Den kompakta fjärren har få knappar och det måste uppvägas för med extra knappande när man ska gå in och ut ur de olika menyerna.
 
Bild
Den riktiga godbiten i BDP9600 är videochippet från QDEO som tar hand om allt från allmän videobehandling till uppskalning av DVD-upplösning till 1080p och mer avancerade bildfunktioner. Philips-spelaren har en inbyggd optimeringskrets som låter dig göra ändringar av allt från ljusstyrka, skärpa och kontrast till brusreducering.
Bildkvaliteten med Blu-ray är som förväntat väldigt hög och det är faktiskt möjligt att se ett par subtila skillnader mellan BDP9600 och andra fina BD-spelare vi har testat. Jämfört med vår gamla referens från Pioneer, den kostsamma BDP-LX91, finns det ingen dramatisk skillnad i bildskärpa, men BDP9600 är en smula bättre på att kontrollera brus, och känns åtminstone subjektivt lite skarpare än den åldrande Pioneer-spelaren när bilden är i rörelse. Dessutom gör Philips-spelaren ett oklanderligt jobb med DVD-filmer, som är otroligt skarpa och rena när de utan problem skalas upp till 1080p.
BDP9600 är som sagt försedd med en rad bildinställningar. Du kan välja förprogrammerade inställningar som Animation, Dokumentär, Optimal, Anpassad eller ingen bildoptimering alls. I egenskap av bildpuritaner föredrar vi så lite påverkan av bildsignalen som möjligt, och det kan man försäkra sig om genom att gå in i ”Anpassad”-menyn och reducera alla effekter till noll. Vi upplevde att i stort sett alla Blu-ray-filmer blev skarpare och totalt sett bättre när vi hade så lite bildbehandling som möjligt.
 
Ljud
Fler än 90 % av alla som köper den här spelaren kommer med högsta sannolikhet att koppla in den till en 3D-förberedd hemmabioförstärkare via HDMI-utgången. Av den anledningen beror ljudkvaliteten för det mesta på resten av anläggningen. Om man ändå skulle vilja använda sig av den analoga utgången kan det vara käckt att veta att Philips har arbetat en hel del med ljuddelen och utrustat BDP9600 med fina D/A-omvandlare från Burr-Brown. De ger inte bara en hög ljudkvalitet via multikanalsutgångarna, utan innebär också att BDP9600 fungerar som en fin analog CD-spelare om man skulle behöva en sådan.
 
Avancerad och välutrustad
BDP9600 kan naturligtvis kopplas till internet, då får du tillgång till tjänster som Philips egen nätportal Net TV och Film2Home där man kan hyra film direkt från nätet. Den kan också spela videofilmer från hemnätverket och från USB-porten. För att koppla in sig trådlöst till nätverket krävs dock en separat USB-dongel som är tillbehör. Trist är också att spelaren bara har en enda HDMI-utgång, inte två som vi hittar på konkurrenter som Pioneers och Panasonics toppmodeller. Dubbla HDMI-utgångar är en fördel om du har mer än en skärm eller vill skicka ljudsignalen separat till en äldre hemmabioförstärkare som saknar stöd för 3D (och alltså bara har HDMI 1.3 eller äldre versioner).
BDP9600 har däremot en exklusiv finess i rockärmen: flyttbara textremsor. Denna funktion är främst avsedd för bioskärmen Cinema 21:9 men är också ovärderlig i projektorsammanhang där du kan flytta texten ut till det svarta fältet under bilden. Funktionen fungerar dock inte med DVD-filmer och inte heller med BD-filmer där texten ligger ”hårdkodad” på filmen och inte är en separat del (gäller bland annat de flesta Scanbox-titlar).
 

Ljud & Bild tycker

Mycket hög bildkvalitet. Snabb läsning. Lite krångliga menyer och fjärkontroll.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljud & Bild
Rulla till toppen