Sony VPL-HW30ES

Synbara framsteg

Inget är som film i storformat. På filmduken kommer 3D-effekten till sin rätt också, även om bildkvaliteten hittills haft sina brister. Men inte nu längre.
Ljud & Bild tycker
Lyckad 3D-bearbetning. Strålande färger. Tyst fläkt.
3D-sändare och glasögon kostar extra. Stor.
Specifikationer
  • Digital HD-projektor
  • 3 x 0,61-tums SRXD-bildpaneler
  • 1920 x 1080-upplösning
  • Max 70 000:1 kontrast
forfatter

Inom två år räknar branschen med att nästan alla TV-apparater som säljs är 3D-kompatibla. Och 3D-material dyker upp överallt. På kabel-TV, Blu-ray och snart också i kameror, videokameror och smartmobiler. Men ingenstans är det roligare att titta på 3D än på en stor filmduk. 100 eller 200 tum ger en mycket starkare 3D-känsla än 42-tummaren klarar av.

Urvalet av projektorer med 3D i full-HD är begränsat till ett fåtal dyra modeller som dessutom lider av att 3D-teknikens utmaningar inte är lösta på ett elegant sätt. Bland problemen som kan uppstå finns en betydande förlust av ljusstyrka när man väljer 3D-läget, något som bland andra Sony VPL-VW90ES lider av, vilket vi noterade vårt test för ett par nummer sedan.

Detta innebär att det är svårt att hitta en duk som passar. Man behöver nämligen en vit duk, med positiv reflektion – gain – som kompenserar för 3D-teknikens ljusförlust. Och duken får inte vara för stor heller, över 150 tum sjunker ljuset ännu mer från projektorn, som då måste flyttas längre bort från duken.

Ett annat problem är crosstalk, dubbelkonturer som kan uppstå i 3D och som syns som antydningar till dubbla bilder, vilket är irriterande och förstör filmupplevelsen.

Sony hävdar dock att de har löst alla problem med sin nya VPL-HW30ES. En ny bildprocessor och förbättrad lampkontroll ska bland annat ge ännu mer ljus i 3D. Och det bästa av allt är att den nya projektorn kostar mindre än VW90ES, som har synliga problem med 3D-prestanda. Köper man nya HW30ES blir man av med motorstyrd zoom och fokus, fast det klarar sig de flesta utan. Projektorn kan inte heller använda anamorfa linssatser för att anpassa bilden efter 2,35:1-bildformatet.

HW30ES saknar IR-sändare runt objektivet och det ingår inte heller några glasögon. Det får man köpa till löst, även om det finns butiker som säljer paket med projektorn, två par 3D-glasögon (med ny design) och en sändare. Kom bara ihåg att köpa en tillräckligt lång Cat7-kabel också, den behövs för att koppla 3D-sändaren till projektorn.

Förbättringar
Sonys nyare projektorer har nästan alltid lyckats med färgåtergivningen. Som till och med okalibrerad är bland det bästa du kan få, direkt ur kartongen. Man behöver inte göra några omfattande justeringar för att få en färgpalett som ser trovärdig ut. Allt man behöver göra är att gå igenom färginställningarna via fjärrkontrollen, där Cinema 1, 2 och 3 ger den bästa bilden – och Cinema 3 är kanske den mest neutrala filmbilden.

Det är naturligt att jämföra med JVC DLA-X3, som befinner sig i samma prisklass och som är vår 3D-favorit. JVC-projektorn har kanske klassens bästa svärta och kontrastgradering, men färgåtergivningen från Sony-projektorn har bättre intensitet samtidigt som färgspektrat känns ännu mer neutralt.

Projektorns konvergensjustering gör det möjligt att förskjuta pixlarna för att rätta till konvergensfel (förhållandet mellan pixelprecisionen för R, G och B) och välja zoner på duken som kan behöva ytterligare fintrimnning. På så sätt går det också att mildra kromatisk aberration. Bakom objektivet med 16,x zoom sitter en automatisk bländare (iris) som kan öka kontrasten i bilden. Advanced Iris 3, kallar Sony den.

I 3D stryper inte HW30ES ljuset i närheten av lika mycket som VW90ES. Sony håller alltså sitt ord när de beskriver den nya projektorn som bättre än den dyrare modellen på 3D. Ljusförlusten är marginell jämfört med VW90ES, så nu är det äntligen fullt möjligt att sitta och titta på 3D – länge – utan att reta sig på att man tappar detaljer i mörka scener. Så fort man aktiverar 3D träder lampkontrollen in och vrider upp ljusstyrkan, glädjande nog utan att förlusten av svärta eller kontrast är särskilt kritisk. Det går också att reducera ljusintensiteten till glasögonen från fjärrkontrollen om man föredrar mindre ljus i 3D.

Sony har lyckats över all förväntan med att reducera crosstalk i 3D-bilden. Det syns knappt alls, vilket tyder på att 3D-processningen i HW30ES äntligen har mognat. Den snabba uppdateringshastigheten åstadkommer ett knappt märkbart flimmer som man bara ser om man letar efter det, och då i ytterst ljusa scener. Projektorn kan också aktivera Motionflow, som i många fall ger jämnare rörelser i panoreringar och actionscener.

3D-effekten är sömlös och fungerar fint, och det går faktiskt att göra 3D av 2D. Tryck på 3D-knappen på fjärrkontrollen och aktivera 2D-till-3D-konvertering. Fotboll och naturprogram får en relativt bra tredimensionell effekt, som i många fall kan förstärka upplevelsen. Precis som 3D gör med film. Konverteringen fungerar inte lika bra med allt, ibland blir det markerade linjer som ger en antydan av crosstalk och alltför skarp bild. Funktionen visade sig fungera bäst med HD-material.

Dessvärre bytte projektorn tillbaka till 2D efter ungefär en timme, utan att jag kunde hitta något skäl till det.

Det går också att ändra 3D-djupeffekten från soffan genom att förskjuta fokuspunkten.

Även om HW30ES har en strålande bildkvalitet utan att man gör några inställningar som helst kan en kalibrering av gråskalan och färgerna förbättra bildkvaliteten ytterligare. Det finns många inställningar, inklusive justerbar färgkontroll – Real Color Processing – där man kan fintrimma färgmättnad, ljusintensitet och färgtemperatur i rött, grönt, blått, gult, cyan och magenta. Då kan bildkvaliteten bli ännu ett litet strå vassare.

Slutsats
Sony har uppenbarligen lyssnat på kritiken de fick för VW90ES. Som är fantastisk i 2D men har sina brister i 3D. Nya HW30ES är nästan lika bra som den dyrare modellen i 2D, men krossar den fullständigt i 3D. Bildkvaliteten är enastående, även jämfört med JVC:s briljanta DLA-X3.

Sony har lyckats med konststycket att bygga en projektor som vi verkligen är sugna på. Vill man inte ha 3D är Epson TW5500 och Sony HW20 bra och billigare alternativ, men är man villig att betala extra för den grymma 3D-effekt man bara kan få med en projektor, är Sony HW30ES ett givet val.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.