6 mediespelare

Gör din TV smartare

Man måste inte köpa en ny TV för att få smart-TV. Ett billigare alternativ är att köpa till en mediespelare som låter din TV visa video och foton, spela musik och visa innehåll från nätet.
forfatter

De senaste åren har TV-apparaterna fått nätverksanslutningar och undan för undan börjat fyllas på med innehåll som vi normalt förknippat med datorer. De första modellerna kunde visa upp bilder du hade liggande i datorn och spela upp din MP3-samling. Filmuppspelning var från början en rolig idé men som inte fungerade så bra.

Samma sak gällde de första internet-TV-apparaterna. Det vanligaste var att man fick upp ett par förutbestämda sajter som tillverkaren hade provat att de fungerade och förmodligen också fått betalt för att visa upp. Oftast var det amerikanska sajter men med tiden kom även europeiska. Dock inte något skandinaviskt.

Den senaste generationen har däremot tagit ett stort steg framåt. Inte nog med att de spelar upp all media i ditt nätverk, de har dessutom fått användbara internetfunktioner. Istället för att försöka göra TV-apparaten till en dator har man paketerat innehåll från nätet till ett format som fungerar när man sitter i soffan med fjärrkontrollen. Man har helt enkelt gjort för TV-apparaten vad smartmobilen gjorde för mobilt internet. Smart-TV rätt och slätt.

Uppgradera med mediespelare
Istället för att kasta ut sin relativt nya TV-apparat bara för att få tillgång till dessa smarta funktioner kan man faktiskt komplettera den istället. Mediespelarna som förr var något endast för nördarna har helt enkelt blivit så pass bra och lättanvända att de nu blivit intressanta även för normalt prylintresserade svenssons.

Mediespelaren kopplas till hemmets nätverk samt till hemmabion eller direkt till TV-apparaten. Sedan gäller det bara att dela ut mapparna med filmer, bilder och musik i nätverket så att mediespelaren kan hitta dem. Antingen från sin dator, som då måste vara påslagen, eller på en nätverksdisk som man kan gömma undan. Har apparaten en hårddisk kan man lägga allt där istället vilket kan rekommenderas för högupplösta filmer som annars lätt kan börja hacka under uppspelningen. Speciellt om nätverket är långsamt eller om det används till annat samtidigt.

Att spela musik på festen, visa semesterbilder för släkten, njuta av en spännande film eller kolla vädret har aldrig varit enklare. Det är bara att luta sig tillbaka och greppa fjärrkontrollen.

TESTKRITERIER
Det finns många udda märken inom området men i det här testet har vi försökt hålla oss till mer kända märken. Vi har plockat med nya modeller av tidigare prisvinnare och kompletterat med LG och Philips som nu gett sig in på marknaden.Apparaterna uppdaterades med den senaste programvaran och kopplades in till en hemmabioanläggning samt nätverket. På en nätverksdisk fanns en samling av videoklipp, musikfiler och bilder i olika tekniska format. Vi antecknade vilka som kunde spelas upp och om det flöt smidigt eller hackade. I sådana fall försökte vi spela samma filer från ett USB-minne för att utesluta problem i nätverket. Vi noterade även apparatens ljudnivå och bedömde hur lätt det var att hitta i menyer och använda fjärrkontrollen. Slutligen fick apparaten ett totalbetyg där vi även vägde in prisvärdet.

Produkter i testet

Philips HMP3000

Ouppkopplat stolpskott

En mediespelare utan nätverksstöd känns lika hett som VHS-bandspelare.

Smidigt format Billig
Inget nätverk! Missar i formatstödet

LG ST600 Smart TV Upgrader

Smart Uppgradering

Istället för att köpa en ny smart-TV, köp bara till själva funktionen. Enkelt och fungerande.

Prisvärd Många sätt att styra Appar och playkanaler
Utbudet av appar Få anslutningar

Iomega Screenplay DX

Prisvärda basfunktioner

Det saknas spännande tjänster och finesser men visst är det praktiskt med ett tangentbord på fjärren.

Tangentbord Bra formatstöd
Få nättjänster Stor fjärr Fläktljudet

Dlink Boxee Box DSM380

Kungen på nätvideo

Vår favorit bland mediespelarna har blivit ännu bättre sedan sist.

Tangentbords-fjärren Smarta appar Playkanaler
Felaktig identifiering av titlar

Asus O!Play Gallery

Mångsysslaren

Med fler anslutningar än någon annan och bra medie­spelare är det synd att det brister bland nättjänsterna.

iPod-anslutning Många typer av minneskort
Få nättjänster

A.C. Ryan PlayOn!HD2

För entusiasten

Fjolårets bästa köp är fortfarande bäst som mediespelare, men har halkat efter på andra områden.

Många anslutningar Bra formatstöd
Fläktljudet Inga lokala nättjänster

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.