Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Philips BDP9700

Solid toppmodell

BDP9700 är den färskaste i raden av påkostade blu-ray-spelare från Philips och har fått en ansiktslyftning både på in- och utsidan.

Publicerad 2013-06-22 - 05:00
Philips BDP9700
Audun Hage

Philips har rönt stor framgång med sina blu-ray-spelare de senaste åren, allra mest eftertraktad har toppmodellen i 9000-serien varit. Med oerhört välbyggda föregångare som BDP9500 och BDP9600 kan vi inte låta bli att ha höga förväntningar på nya BDP9700! Skillnaden är uppenbar redan när vi packar upp spelaren: BDP9700 har fått ett helt nytt utseende, med ett större kabinett, avrundade hörn och en front i svart, borstad metall som får den att se mer ”hifi” ut. I mitten sitter en stor skärm med tydliga och lättlästa tecken och siffror. Ovansidan har en gummerad yta som förhindrar repor och att komponenter som ställs ovanpå glider. På baksidan skymtar vi kopparskruvar som vittnar om att detta är en tämligen seriös konstruktion. Vi hade gärna sett att det funnits en möjlighet att koppla in en grövre, mer ”audiofil” nätkabel, men BDP9700 passar åtminstone i små vägguttag. Spelaren har passiv kylning och saknar fläkt.

Användning och finesser
Så fort vi satt BDP9700 på plats och kopplat in den tvingas vi konstatera att Philips inte har ansett sig ha råd med en fjärrkontroll med självlysande eller bakbelysta knappar. Det betyder att du bör ha ficklampan inom räckhåll om du tänker styra spelaren i biomörker. Philips har däremot en egen fjärr-app till iPad som löser problemet.

Sedan tycker vi att BDP9700 startar väldigt snabbt från standby-läget, det tar 4,4 sekunder från att vi trycker på Öppna tills luckan öppnas. Skivan läses och startas mycket snabbt, det tar ungefär 47 sekunder för vår testfilm, “Star Wars: Empire Strikes Back”.

Allting går däremot inte lika snabbt. Att byta spår är enkelt, men att hoppa tillbaka till huvudmenyn eller öppna luckan när filmen spelas tar onödigt lång tid. Man måste lägga in ”pauser” för att undvika att spelaren stänger sig igen. Det är inte heller alltid som knapparna på fronten reagerar, det beror på vilken meny man är i. Sådant påverkar totalintrycken en smula.

Bildkvalitet
Användarvänligheten hade kanske kunnat vara lite smidigare, bilden går det däremot inte att klaga på, den är både mjuk och superskarp. Det visar sig att den inbyggda bilbehandlingskretsen gör ett bra jobb med att förbättra de blu-ray-filmer som behöver det. Den restaurerade Star Wars-filmen ”Empire Strikes Back” har en medelbra överföring med en hel del brus i vissa scener, och BDP9700 gör ett bra jobb med att mildra orenheterna. Nackdelen är att brusreduceringen lägger sig som en tunn ”hinna” över bilden, vilket kan vara störande emellanåt. Som tur är går det att justera styrkan på optimaliseringen i en av undermenyerna. Rent allmänt orsakar ”Optimal”-inställningen bara subtila förändringar, och vi föredrog faktiskt att ha funktionen påslagen i stället för att stänga av den helt. BDP9700 gör också ett lika utmärkt jobb med att skala upp DVD-filmer till HD-upplösning. Det är inte tal om enorma skillnader mot en budget-blu-ray-spelare, men tillräckligt stora för att finsmakare med projektor eller stor TV ska uppskatta funktionen.

Philips BDP9700_front

Ljudkvalitet
För att undersöka ljudkvaliteten kopplade vi in Philips-spelaren (med de analoga utgångarna) till vår referensstereo med Hegel-kombinationen P30/H30 och Elac-högtalarna FS407. BDP9700 visade sig vara en kompetent stereomusikspelare, men den saknar en smula för att kunna kallas suverän. Även om musiken presenteras med en varm och behaglig klangbalans är inte presentationen särskilt öppen eller finkornig. Ljudbilden kan kännas lite trång och hoptryckt, och röster släpps inte lösa lika friskt som vi hade velat. Vi hade faktiskt förväntat oss mer, med tanke på att spelaren har så imponerande specifikationer.

Smarta tjänster
BDP9700 har flera ben att stå på när det gäller underhållning. Förutom att kunna spela blu-ray, SACD och hämta bilder, video och musik från hemnätverket är den utrustad med flera uppskattade appar, inklusive YouTube och Netflix. Det går också att ladda ner extra appar som Ted Talks (vetenskapliga föredrag). Philips erbjuder till och med appar för vuxna, inklusive Hustler, Private och Brazzers, som alla kräver abonnemang.

Slutsats
Philips BDP9700 är en gedigen och välbyggd spelare med hög bildkvalitet. Den är rent allmänt snabb och problemfri att använda, men fjärrkontrollen är inte lika snabb och saknar bakbelysta knappar. Ljudkvaliteten är fyllig och fin fast inte lika imponerande som bildkvaliteten. Sammantaget innebär det att Philips missar toppbetyget den här gången.

Ljud & Bild tycker

Mycket bra brusreducering Netflix-app Aningen luddig ljudkaraktär

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen