Search
Generic filters

: Oppo UDP-203

Kompromisslös!

Snabb, snygg och grym: Oppo UDP 203 har högst prestanda hittills av allt vi sett från Ultra HD Blu-ray-formatet.

Juni 2017Oppo UDP-203

Ljud & Bild tycker

Solid byggkvalitet, ont om brus, snabb uppstart och styrning samt utsökt bildkvalitet gör Oppo UDP-203 till en odiskutabel toppklasspelare.
Högt pris och brist på Netflix/YouTube i 4K är de enda större bristerna.
Oppo UDP-203
4K Blu-ray-spelare
High Dynamic Range
2 x HDMI (2.0)
Optisk utgång
Dolby Atmos, DTS:X

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 9000 kr

Oppo är ett namn som lär klinga bekant hos alla film- och filmentusiaster. Den amerikanska tillverkaren har ett rykte om sig att leverera några av marknadens bästa Blu-ray-spelare: modeller som BDP-103 och BDP-105 var länge regerande mästare i highend-klassen.

Oppos första Ultra-HD Blu-ray-spelare har däremot låtit vänta på sig. Medan Panasonic och Samsung var snabba på att lansera sina första spelare har Oppo tagit god tid på sig att utveckla sin första generation – förmodligen för att undvika ”barnsjukdomar”. På samma gång har de stoppat i ett par fiffiga finesser som entusiasterna kommer att uppskatta. Nu är den nya spelaren äntligen här och vi har tagit en titt på UDP-203!

Design

I känd Oppo-stil har UDP-203 ett gediget utförande och är förtroendeingivande tung, med en borstad front som ser exklusiv ut. För den som har hifi-racket fullt av påkostade hifi-komponenter passar Oppo in perfekt. Den stabila byggkvaliteten har naturligtvis också sina fördelar utöver de rent kosmetiska. Oppo har arbetat särskilt mycket med drivverket för att garantera en stabil och felfri avläsning och vi märkte redan från första gången vi startade den att drivverket i UDP-203 väsnas betydligt mindre än hos konkurrenterna.

Användning och finesser

UDP-203 visar sig direkt vara en mycket snabb och bekväm spelare att använda. Startmenyn visas omedelbart och det är praktiskt taget noll väntetid när man öppnar luckan, laddar in skivan eller läser av filmen. Det är befriande jämfört med Panasonic DMP-UB900 som tar betydligt längre tid på sig att göra samma sak.

Oppos fjärrkontroll är stabil, med knappar som lyser när man lyfter upp den. Det är otroligt praktiskt med direktknappar till de viktigaste inställningarna i stället för att behöva ta ”omvägen” genom menyerna.

UDP-203 är en renodlad Blu-ray-spelare, här finns alltså inga appar som Netflix eller YouTube ombord. Somliga (kanske särskilt projektorägare) kommer att sakna sådana integrerade i samma plattform, komplett med 4K-upplösning, HDR och allt annat. Å andra sidan finns det många utmärkta mediespelare där ute som löser detta! UDP-203 stöder uppspelning av alla kända format via nätverk (DLNA). Dessutom har Oppo koncentrerat sig på att göra Blu-ray-uppspelningen så optimal som möjligt, och det verkar ha gett resultat.

Bildkvalitet

Vi har testat Oppo-spelaren på flera TV-skärmar, inklusive LG:s OLED-modell 65E7V och vår egen referens, Panasonic TX-65DX900E. Och UDP-203 ser alldeles lysande ut på dessa mycket kräsna HDR-skärmar! Med ”The Revenant” i spelaren får vi vara med om en helt grym upplevelse. Oppo-spelaren målar upp en suverän kontrast mellan himmel och träd, skärpan och detaljrikedomen är imponerande, samtidigt som rörelserna är mjuka och sömlösa när Leo tar sig fram i terrängen. ”Mad Max: Fury Road” är en annan krävande UHD Blu-ray-film med superstark kontrast och imponerande färgpalett. UDP-203 gör inte bort sig här heller och levererar de många nyanserna korrekt.

Oppos utmaning är att även billigare spelare som Panasonic DMP-UB900 och UB700 gör det här jobbet på ett alldeles utmärkt sätt. Skillnaderna mellan de tre spelarna är i bästa fall på akademisk nivå, och även om vi dyker in djupt i materialet, med hel rad filmer och testbilder, så är det svårt att utse en klar vinnare.

Oppo har däremot ett par uppenbara fördelar för oss som gillar att ”tweaka” inställningarna för att få optimal bild tillsammans med en viss TV eller projektor. För det första är det oerhört befriande att kunna gå rakt in i inställningsmenyn samtidigt som filmen snurrar!

Bildmenyn är också full av praktiska justeringar som du kan använda för att få bästa möjliga bild i just din hemmabio. I synnerhet projektoranvändare kommer att uppskatta möjligheten att finjustera ljusnivån i filmen, eller ”Strip HDR”-funktionen som tar bort HDR-informationen utan att tappa den extra färginformationen.

Efter att ha använt Panasonic och Oppo sida vid sida ett par dagar är det ingen tvekan om att båda är utmärkta Blu-ray-spelare, men Oppo har det där lilla extra i form av användarvänlighet som kan knuffa ner Panasonic från ”tronen”.

Dolby Vision

UDP-203 har ett annat äss i rockärmen som gör den till en attraktiv allround-spelare. Oppo rullade nyss ut en firmware-uppdatering som gör den kompatibel med filmer i Dolby Vision HDR-formatet!

Dolby egen HDR-standard har ett par tekniska fördelar (dynamiska metadata) som gör att filmen kan variera kontrastnivån från scen till scen. Vår erfarenhet av Netflix-serierna ”Daredevil” och ”Iron Fist” är att Dolby-versionen ser mycket bättre ut än HDR-10, som har en mer statisk kontrast. De första Blu-ray-titlarna med Dolby Vision (Despicable Me 1 och 2” är helt klart värda en närmare titt – naturligtvis under förutsättning att du även har en TV som stöder formatet (företrädesvis LG OLED).

 

Slutsats

Med ett pris på 9 000 kronor är Oppo UDP-203 en av marknadens dyrare Blu-ray-spelare. Det är naturligt att fråga sig varför det är värt att betala så mycket, framför allt när en lysande spelare som Panasonic UB700 går att köpa för ungefär hälften. Men UDP-203 har mycket att erbjuda de kräsnaste av oss: detta är en blixtsnabb filmspelare som är mycket bekväm att använda! Användaren hamnar verkligen i förarsätet, med ett läckert gränssnitt och en stabil fjärrkontroll med massor av direktknappar. UDP-203 har en uppsjö av inställningar och är perfekt för dig som vill klämma ut den bästa möjliga bilden ur din hemmabio. En kompromisslös spelare för kompromisslösa användare!

 

picture1 picture2
<
>
UDP-203 har bra anslutningar till TV:n och det ingår en HDMI-kabel.
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.
  Äntligen ett mesh-nätverk med Wi-Fi 6 som vanligt folk kan ha råd med. Är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på superhastigheter?
  Nyson Lightcycle Morph är helt ensam i sitt slag. Den kan det mesta, men är dålig på att samarbeta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TCL Ray-Danz TS9030

  Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

  Denon AVC-X6700H

  Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn

  BenQ W5700

  Riktpris: 30000 kr Billig biomaskin med 4K
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  Do NOT follow this link or you will be banned from the site!