Oppo BDP-103

Multikonstnären

Oppos nya BDP-103 är den bästa blu-ray-spelaren vi har testat!
Ljud & Bild tycker
Mycket snabb Bra anslutningar Gnistrande bild
Högt pris
Specifikationer
  • 3 USB, 2 HDMI ut och 2 in
  • Ethernet, Wi-Fi (via dongel)
  • Netflix-streaming
  • 3D + 4K-uppskalning
  • Marvell Kyoto G2H-bildprocessor
  • Pris: 7 000 kr
forfatter

Blu-ray-formatet har haft en äventyrlig utveckling ända sedan det introducerades och även om de snurrande filmdiskarna har stött på stark konkurrens från streaming-baserade medier det senaste året så är BD-skivorna fortfarande det bästa alternativet för alla som vill ha maximal bild- och ljudkvalitet.

Utvecklingen har däremot stagnerat en smula. De flesta märken har satsat mest på att göra spelarna billigare för att kunna sälja större kvantiteter. Lyckligtvis finns det fortfarande ett par tillverkare som försöker göra spelarna ännu bättre.

Amerikanska Oppo har specialiserat sig på DVD- och blu-ray-spelare och de senaste åren har de arbetat upp ett rykte om sig att tillhöra de allra bästa – och ha priser som de flesta entusiaster kan ha råd med. I det nya sortimentet finns två markant förbättrade modeller, BDP-103 och BDP-105. Här testar vi den mindre modellen, BDP-103, som kostar 7 000 kronor.

Avancerad videoprocessor
Oppo-spelarens hjärta sitter i videoprocessorn, Marvells kraftfulla Kyoto G2H, som förutom överlägsen bildbehandling har 2D-till-3D-konvertering samt uppskalning till 4K-upplösning. Det senare är mest en gimmick eftersom detta inte fungerar på vanliga full-HD-skärmar – plus det faktum att varje 4K-kompatibel skärm ändå måste ha motsvarande funktion inbyggd. Ändå finns det en teoretisk möjlighet att Oppo-spelaren gör ett bättre jobb med uppskalningen än 4K-skärmens inbyggda omvandling. Detta kunde vi dock inte testa eftersom vi inte hade någon 4K-skärm till förfogande.

Användning och finesser
Oppo BDP-103 kan mycket mer än bara spela vanliga Blu-ray-filmer. Utöver DVD och CD, inklusive DVD-Audio och SACD, klarar den streaming och har den populära videotjänsten Netflix ombord. Dessutom kan den spela material från datorn eller direkt från en USB-hårddisk.

Den nya Oppo-modellen har ett nytt huvudkretskort med Dual Core-processor som ser till att starttiden sjunker och gör skötseln betydligt smidigare än förra generationen. BDP-103 är väsentligt snabbare än många av dagens konkurrenter. Start från standby går på under 20 sekunder, och det brukar inte ta längre tid än 30 sekunder att nå titelskärmen från det att man stoppar i BD-skivan. Det är snabbt!

Fjärrkontrollen är definitivt en av de bättre vi har sett. Den ligger fint i handen och har belysta knappar så att du ser vad du gör i hemmabiomörkret. Spelarens display kan dimmas eller släckas så att man slipper se den i mörkret. För den som föredrar att ställa blu-ray-spelaren i ett skåp eller ett teknikrum är den medföljande IR-repeatern en fin bonus. Fjärrkontrollen har en särskild snabbknapp för Netflix, som gör det enkelt att hoppa till filmtjänsten när som helst. Oppo har också behållit möjligheten att gå in i inställningsmenyn utan att först stoppa filmen, vilket är guld värt när man ska göra de första inställningarna.

Bild av referensklass
Traditionellt sett har skillnaden i bildkvalitet mellan olika blu-ray-spelare inte varit särskilt stor. Det finns helt enkelt inte utrymme för några dramatiska skillnader eller variationer när filmen spelas av och skickas ut digitalt till skärmen. Oppo-spelaren har emellertid fina möjligheter att visa vilken skillnad en bra videoprocessor kan göra. Det är nämligen bara en av de två HDMI-utgångarna som passerar genom det avancerade Kyoto-chipet, den andra hämtar ut videosignalen direkt från kretskortet och skickar den vidare till skärmen utan någon form av extra signalbehandling.

Skillnaden mellan de båda utgångarna är subtil, men ändå fullt märkbar. Bilden från HDMI 2-utgången är väldigt bra, men HDMI 1-utgången ger ändå en påtagligt skarpare och mer detaljerad, brusfri bild som har en stabil skärpa även när bilden rör sig. Samma sak gäller uppskalningen av DVD och andra lågupplösta videokällor, bilden blir ännu mer sömlös genom det avancerade videochippet. BDP-103 gör också underverk med streaming från YouTube och Netflix: lågupplöst material ser ”okej” ut men väljer du en video med HD-upplösning kan det se riktigt bra ut, med mindre synlig komprimering och brus än vi är vana vid.

Den nya HDMI-ingången tycks också hålla vad den lovar. Med min PVR-box kopplad genom Oppo-spelaren och vidare till TV:n fick jag en märkbart bättre bild, med högre kontrast och förbättrade färgnyanser. Detta är med andra ord en klar bonus som vi rekommenderar att man utnyttjar.

Ljudkvalitet
Oppo BDP-103 har en något enklare analogdel än sin storebror BDP-105. Ändå är det långtifrån någon oäven spelare vi pratar om: BDP-103 gör ett utmärkt jobb som analog ljudförmedlare i stereo. Den hävdar till exempel sig bra mot den inbyggda D/A-omvandlaren i Hegel-förstärkaren H300, som håller mycket hög kvalitet.

BDP-103 har också möjligheter för dig som har en äldre hemmabioförstärkare – eller ingen alls. Oppo-spelaren har nämligen inbyggd surrounddekoder med analoga utgångar för alla kanaler (7.1). Den har också volymkontroll som styrs från fjärrkontrollen, inklusive separat nivå- och avståndsjustering till alla högtalare! Detta innebär att den i princip kan kopplas direkt till en effektförstärkare, eller till aktiva högtalare för den delen. Man skulle nästan kunna kalla den för en ”blu-ray-förförstärkare”.

En del begränsningar finns naturligtvis. Oppo-spelaren har ingen mätmikrofon, så avstånd och nivåer måste ställas in för hand. Den har inte heller någon avancerad equalizer eller rumskorrektion som man hittar i de mer välutrustade hemmabioreceivrarna. Men du kommer långt med dina egna öron, måttband och en bra decibelmätar-app.

Slutsats
BDP-103 kostar 7 000 kronor och är långtifrån en billig historia, men för pengarna får du också den hittills bästa och mest kompletta blu-ray-spelaren vi har testat. Att Oppo-spelaren är värd pengarna förutsätter naturligtvis att du faktiskt kan utnyttja kvaliteten och de extra finesserna den erbjuder. Men för highend-bildkvalitet i kräsna hemmabiografer finns det för närvarande ingen som kan mäta sig BDP-103!

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
Ingen bindningstid
Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.