Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 06Delta

TEST: JVC XP-EXT1

Äkta bioljud inuti huvudet

JVC XP-EXT1 är de första trådlösa hörlurarna vi har hört med förlustfri överföring och avkodning av äkta Dolby Atmos och DTS:X. Och det funkar!

Skrivet av / 2021-04-23 - 06:00
JVC XP-EXT1
Geir Gråbein Nordby

Ända sedan vi började se att det dök upp gaming-hörlurar med Dolby Atmos och DTS Headphone:X har jag känt behovet av ett par riktigt bra lurar för hemmabiobruk. Med en ordentlig känsla av äkta surround.

Tänk dig, du sitter där själv i soffan på kvällen och vill ingenting hellre än att vrida upp volymen i hemmabion. Men du hindras av sovande familjemedlemmar och grannar som bor vägg i vägg. Alltså sitter du där, med subwoofern avstängd och ett viskande ljudsystem. Och försöker leva dig in den senaste Avengers-filmen. Lycka till!

Om du i stället hade haft ett par hörlurar med riktigt hemmabioljud på öronen så hade du kunnat vrida upp ljudet så högt du ville, utan att störa någon. Men ändå fått känslan av att vara omgiven av ett realistiskt surroundljud. Från alla håll runtomkring – och uppifrån.

JVC-XP-EXT1
Foto: JVC

JVC har uppenbarligen tänkt samma sak, för deras XP-EXT1 bockar för alla hemmabio-kryssrutorna. Hörlurarna kopplas trådlöst till en extern processor som har både HDMI-ingångar och en utgång med utökad ljudreturkanal (eARC). Den stöder högupplöst ljud från TV:n och innebär att de flesta andra ingångarna inte behövs alls. Samtliga stöder 4K i 60 Hz och HDR, men inte Dolby Vision. Dessutom finns det en optisk digitalingång och en analog stereoingång. Men eftersom det här är hörlurar för hemmabio, som stöder både Dolby Atmos och DTS:X med simulerat 7.1.4-surroundljud, är det främst HDMI som gäller.

Ljudet överförs förlustfritt, trådlöst från processorn till hörlurarna. De är av den slutna typen, så att ingen blir störd av ditt filmtittande – och du får samtidigt en bra dämpning av oväsen från dammsugaren och diskmaskinen i bakgrunden.

JVC XP-EXT1 calibration
Första gången du ställer in hörlurarna måste de kalibreras efter dina öron. Detta görs i appen Exofield Theatre. Foto: Skärmdump

Första installationen

Innan du använder hörlurarna för första gången måste du ladda ner JVC Exofield Theatre-appen. Den hittar hörlurarna och kopplar in dem. Du kan bli uppmanad att göra en firmware-uppdatering innan du fortsätter. Sedan ska hörlurarna kalibreras efter dina öron. Sätt dem på huvudet och starta kalibreringen, som sedan kan lagras i ett av två minnen. Alltså kan två användare optimera ljudet efter sina öron.

När detta är gjort kan du välja mellan stereoläge och Exofield Theatre – som surroundljudet heter. Jag skulle nästan alltid välja det senare, men det kan ju hända att du bara vill lyssna på musik, och då är stereo fint. Men, som vi strax ska se, är det inte musik i stereo som är XP-EXT1:s starkaste sida.

Ljudlägen

Det finns olika lägen för ljudbilden. Det är först och främst basresponsen som skiljer den och personligen föredrar jag Movie för allt som har med surround att göra – även musik. Med vanlig musik i stereo blir det för mycket bas, då passar Flat bäst. Om du inte gillar att fintrimma själv, förstås. Välj Custom och starta equalizern. Dämpa basen en smula vid 80 och 400 Hz och höj gärna ett par snäpp vid 1 kHz för att få tydligare röster. En liten höjning vid 4 kHz kan du också överväga, men om du överdriver låter det nasalt.

JVC XP-EXT1 angle
JVC XP-EXT1 ger en bra känsla av surroundljud. Foto: JVC

Häftig surroundkänsla

Med både lösa komponenter och bra soundbar-högtalare färska i minnet är jag nyfiken på vad JVC-hörlurarna ska klara av när det gäller filmkänslan. Hur mycket hemmabio-magi kan ett par helt vanliga hörlurar – med ett enda högtalarelement till varje öra – åstadkomma egentligen?

Jag blir imponerad direkt. Ljudbilden i Annihilation på Netflix är stor och heltäckande. Detta är en spännande film, men ljudbilden kännetecknas mer av tystnad än någonting annat. Man hör hur luften breder ut sig runt huvudet, det är faktiskt som att vara mitt i ljudbilden.

Nära dialoger

Med ett undantag. Dialogerna hänger inte i luften framför mig, som jag är van vid från de bästa ljudsystemen och soundbar-högtalarna. I stället är de fokuserade i mitten, med lite god vilja kanske det känns som lite utanför huvudet. Men olika ljud verkar verkligen komma runt mig, med bra placering av olika element i ljudbilden.

JVC XP-EXT1 Atmos sound
Om innehållet har ett Dolby Atmos-spår får du reda på det i appen. Foto: Skärmdump

Atmos-ljud

Black Panther har också ett oerhört bra ljudspår, och dessutom i Dolby Atmos. Då tänds den blå Atmos-lampan på processorn och det syns även i appen att signalen är Atmos. Man får mycket riktigt en extra dimension, där man känner att det kommer ljud ovanifrån. Man blir helt enkelt insvept av ljud.

Det är – naturligtvis – inte riktigt lika övertygande som ett tvättäkta hemmabiosystem med högtalare placerade framför, bakom och ovanför. Men jag hävdar att hörlurarna kan mäta sig med de bästa soundbar-högtalarna som försöker sig på samma effekt.

Bra ljudkvalitet

Själva ljudkvaliteten är också bra. Dialogen är klar och tydlig, det finns luft i ljudbilden och basen är naturlig och fysisk. Kraften kan inte mäta sig med en häftig subwoofer, men det är inte poängen heller. Som hörlurar fungerar XP-EXT1 väldigt bra med film i surround. Även musik, speciellt klassisk som är kodad med Dolby Atmos, fungerar bra. Men jag tror nog de flesta mest kommer att använda JVL-lurarna för att titta på film på kvällen, och lyssna mindre på musik.

JVC XP-EXT1 & Graabein
Ett par hörlurar som JVC XP-EXT1 kan vara ett utmärkt substitut för hemmabioanläggningen när du inte vill störa andra. Foto: Geir Gråbein Nordby

Borde spela högre

Det enda jag saknar är förmågan att spela högre. När man ska gotta sig med en film så vill man gärna höra den med på referensnivå. Alltså bionivå. Det kan man inte med de här. Jag tror inte att problemet är ont om förstärkarkraft, för när man växlar över till stereo så låter det riktigt högt. Det är nog snarare så att det simulerade surroundljudet manipulerar fasen för att åstadkomma effekten, och det innebär att en del energi tar ur varandra. Det borde JVC kompensera för genom att höja ljudnivån med motsvarande i surroundläge. Jag hade kunnat tänka mig både 3, 6 och kanske till och med 10 dB högre maxnivå, så att jag verkligen hade kunnat dundra loss med bio inne i mitt eget huvud!

Svulstigt i stereo

Stereoljudet har inte det här problemet. För då låter det riktigt högt. Så högt att jag inte orkar lyssna på maxnivå länge åt gången. Speciellt inte om jag inte sänker basen så som jag just beskrivit.

Musik i stereo låter lite tättpackad och onyanserad, basinstrument är lite svulstiga och saknar komplexa övertonstrukturer. Kvinnoröster glänser inte riktigt som jag vill ha dem, magin i akustiska instrument kommer inte fram. Men det är bra driv i rytmer och hörlurarna låter väldigt fysiska. Här kan du verkligen massera dina hörselgångar med basrytmer om du vill.

JVC XP-EXT1
Foto: JVC

Missar

Avslutningsvis måste jag nämna att jag hade ett par problem. För det första stöder inte HDMI-ingången Dolby Vision, och eftersom tjänster som Netflix är fulla av titlar i detta HDR-format så måste man använda ljudreturkanalen i HDMI-utgången och koppla TV:n till processorn genom den. Det här är också det enklaste och ofta det bästa sättet att koppla, och då kan du också spela PS5 och Xbox Series X med upp till 120 Hz (HDMI-ingångarna på JVC-enheten stöder maximalt 60 Hz och 8-bitars färgrymd).

Men jag fick problem med ljudreturkanalen genom att Atmos-lampan aldrig tändes. Trots att jag hade ställt in min 77-tums Sony AG9 OLED-TV att aktivera eARC. Som fungerar problemfritt med min Sonos Arc-soundbar som jag har i TV-rummet, och jag har inte heller haft några problem med någon av de surroundförstärkare som jag har testat där. Men JVC XP-EXT1 berättar för mig att formatet är 5.1 Dolby Digital Plus.

Jag misstänker dock att jag ändå får ut Atmos, för när jag byter från eARC till vanlig ARC kollapsar ljudbilden och jag får inte längre en känsla av höjd. Det står fortfarande samma sak i appen: 5.1 Dolby Digital Plus. Låt oss hoppas att detta bara är en bugg som fixas i en framtida uppdatering.

JVC XP-EXT1
JVC XP-EXT1 är trådlösa hörlurar, med en separat processor som bland annat har HDMI-ingångar och en eARC-utgång. Foto: JVC

JVC XP-EXT1: Slutsats

JVC XP-EXT1 är ett par mycket spännande hörlurar, och så vitt jag vet de enda i sitt slag. Det här är nämligen ett par trådlösa hörlurar för hemmabio, med avkodning av surroundljud – inklusive Dolby Atmos och DTS:X.

Och det funkar. Ljudet är omgivande och man förflyttas in i handlingen. Det här är ett fint alternativ för de som sitter uppe sent på kvällen och inte vill väcka sovande medmänniskor med högt hemmabioljud. Mycket bättre än att titta på film med TV-högtalarna på låg volym.

Ljudet i surround är inte riktigt lika kraftfullt som jag hade velat – ett par decibel till hade varit önskvärt. Under testperioden var det också lite problem med Atmos via eARC.

I stereo är ljudet väldigt energiskt, särskilt i basen. Nästan lite för mycket. På samma gång saknas det luft och finess i tonerna. För seriös musiklyssning föredrar jag något annat. Med andra ord bör inte det här vara ditt enda par hörlurar.

Sammantaget är detta ett par lyckade hörlurar, som kanske är en aning dyra men som många tycker är värda det om de har en riktigt bra hemmabio men inte vill störa andra på kvällen.

JVC XP-EXT1 front
JVC XP-EXT1 har tjocka kuddar som ger bra komfort – vilket är viktigt när du ska se en hel film. Foto: JVC

Karakter
JVC XP-EXT1
High End

Ljud & Bild tycker

Enorm ljudbild, bra känsla av surround. Bra ljud med film och fräscht ljud i stereo. Stor skillnad i ljudnivå mellan stereo och surround, för lågt ljud i surround – vi hade velat ha 3–6 dB högre maxnivå. eARC är inte felfritt. HDMI stöder inte Dolby Vision.

2 reaktioner på ”JVC XP-EXT1”

 1. Kjell Eriksson

  Varför skall du ha HDR och Dolby Vision till lurarna? Tittar du med öronen?

  Om förlustfri överföring; Hur bra är Kleer-tekniken som användes av Sennheiser för några år sedan?

  Mvh
  KE

  1. Nei, men hvis du for eksempel kobler en 4K Blu-ray-spiller eller PS5 konsoll inn i en av HDMI-inngangene, så ønsker du at prosessoren kan sende HDR-signalet videre til TV-en. Ellers får du ikke HDR-bilde, nemlig.

   Sennheiser Kleer-teknologien er tapsfri den også. Men den støtter ikke Dolby TrueHD / Atmos eller DTS:X.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Hur bra är Sonys bästa soundbar?

Ny Blu-ray-spelare för kräsna

Ljud & Bild
Rulla till toppen