TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Ultra HD Blu-ray-spelare

Skarpare filmupplevelser

Blu-ray i Ultra HD har äntligen blivit verklighet. Vi har testat de mest aktuella spelarna på marknaden, både billiga och dyra.

forfatter
Publicerad 2016-10-23 - 06:00
Produkter i testet
 • Panasonic DMP-UB900
 • Samsung UBD-K8500
 • Xbox One S
 • Väntan har varit lång. Efterträdaren till Blu-ray-formatet har det pratats om i flera år – och det har blivit försenat upprepade gånger. Många trodde nog att de snurrande skivornas dagar var räknade! Men nu finns de äntligen i butikerna, med fler och fler titlar att välja mellan. Under tiden har även Netflix börjat streama i 4K-upplösning – fast med ett begränsat urval av titlar och varierande bildkvalitet.

  Råbarkade film- och hemmabioentusiaster överväger nog därför att skaffa sig en 4K-kapabel Blu-ray-spelare den här säsongen. Och har du just inhandlat en ny TV med 4K-upplösning och High Dynamic Range (HDR) så vågar vi påstå att det är ett måste!

   

  HDR

  Bara att äntligen kunna titta på film i knivskarp 4K-upplösning är verkligen imponerande, men det är när vi aktiverar HDR som allting blir riktigt kul. Förutom högre upplösning är de nya filmerna ”remastrade” med större färgspektrum, högre kontrast, fler detaljer (särskilt i ljusa områden) – kort och gott en mer realistisk bild. Efter att ha levt med det nya Blu-ray-formatet ett tag tycker vi att HDR är den största skillnaden mot det gamla. Nackdelen är att du måste ha en HDR-förberedd TV eller projektor för att kunna titta. Med andra ord får du störst utbyte av 4K-Blu-ray tillsammans med en HDR-kompatibel TV, och vice versa.

   

  Det ligger på skivan …

  UHD Blu-ray är precis som vanlig Blu-ray en helt digital standard, där spelarens uppgift i grund och botten är att läsa av videomaterialet och skicka det vidare helskinnat till skärmen digitalt via HDMI (version 2.0). Man ska alltså inte förvänta sig några stora skillnader i bildkvalitet mellan de olika spelarna – det handlar mer om ”paketlösningen”, alltså användarvänlighet, hur snabb och smidig spelaren är att sköta, vilka format den stöder (till exempel HDR) och vilka avancerade finesser och inställningar den har. De allra första Blu-ray-spelarna var hopplöst tröga och förde massor av oväsen på sin tid, så det finns all anledning att jämföra och titta närmare på skillnaderna.

   

  Testdeltagarna

  Vi har samlat de tre mest lättillgängliga UHD Blu-ray-spelarna som finns i dagsläget. Vi börjar med Samsung UBD-K8500 som vi stiftade bekantskap med tidigare i år. Det var den första spelaren som släpptes på marknaden och vårt första möte med det nya formatet. Sedan har vi Panasonics THX-godkända highend-spelare DMP-UB900. Nykomlingen – och kanske ”outsidern” i det här sällskapet – är Xbox One S. Utöver att vara en trimmad spelkonsol klarar Microsofts uppgraderade version att spela UHD-filmer, och allt till ett mycket bra pris.

   

  Så testade vi

  Målet med det här testet är att ta reda på reella skillnader i prestanda. Och det bästa sättet att jämföra bildkvaliteten är naturligtvis att göra direkta jämförelser. Vi satte därför upp en testrigg med två identiska referensskärmar (Panasonic 65DX900E) samt skaffade dubbla exemplar av flera testfilmer. På så sätt kunde vi jämföra spelarna sida vid sida, utan att behöva växla fram och tillbaka mellan dem.

  Vi har undersökt skillnader i spelarnas bildkvalitet, hur användarvänliga de är (fjärrkontroll, menysystem, start och hastighet med mera), udda finesser och inte minst ljudkvalitet.

  Snurra igång filmen!

  Produkter i testet

  Panasonic DMP-UB900

  Entusiastens val

  Panasonic har en lång tradition av fina Blu-ray-spelare och deras första UHD-spelare rättar in sig i ledet. Men den kostar fläsk!

  En välbyggd spelare med otaliga anslutningar och justeringsmöjligheter – och inte minst en superb bildkvalitet.
  Du får tåla en saltad prislapp för relativt små skillnader i prestanda.

  Samsung UBD-K8500

  Snabb och användarvänlig

  Vill du ha en renodlad 4K-Blu-ray för en förnuftig summa pengar så är Samsung-spelaren ett givet val.

  Snabb och enkel att sköta och ger en ypperlig bildkvalitet med både Ultra HD och vanlig Blu-ray.
  Lite späd byggkvalitet och något förenklad fjärrkontroll om man jämför med Panasonics flaggskepp.

  Xbox One S

  Två flugor i en smäll!

  Med Microsofts uppdaterade Xbox One S kan du njuta av både spel och film i HDR-kvalitet

  Utmärkt bildkvalitet och en flera avancerade möjligheter gör detta till en värdig Blu-ray-utmanare.
  Lite ”tyngre” och mer omfattande gränssnitt. Handkontrollen är lite bökig att använda som fjärrkontroll. Lite mer ljud från fläkten och drivverket än i de renodlade Blu-ray-spelarna.
  forfatter

  Audun Hage

  (f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

  Lämna en kommentar

  MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

  Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

  80-tums bild från 1 cm avstånd Supernära projektor ger skarpa bilder i klassrum och mötesrum.
  Nakamichi väcker draken till liv Soundbar-högtalaren har totalt 21 kanaler och Dolby Atmos-surround.
  Nya Apple TV är ett krutpaket Tredje generationens Apple TV 4K är en blixtsnabb enhet med starka prestanda, en sömlös användarupplevelse och fantastisk bild- och ljudkvalitet. Plugga in den och plocka fram popcornen!
  Ljud som inte tar plats Inbyggnadshögtalarna DALI Phantom K-60 LP kräver praktiskt taget inget utrymme på djupet.
  Här är den nya Apple TV 4K En ny version av Apples populära TV-box släpps den 4 november – med goda nyheter för Samsung TV-ägare!
  Följ Ljud & Bild