Search
Generic filters

film på nätet

 itemprop
film på nätet

Bästa filmtjänsterna på nätet

Vilken filmtjänst ska du skaffa dig ett abonnemang hos? Vi har gått igenom utbudet.

Att lagligt få tillgång till ett enormt utbud filmer och TV-serier till en låg månadskostnad var för bara något år sedan mer eller mindre omöjligt. Men nu slåss jättar som Netflix, HBO och Viaplay om din uppmärksamhet och plånbok. Men hur skiljer sig deras utbud och vilka av dem är lätta att få upp på TV-skärmen? Vi har kollat hur de funkar, hur lätt det är att hitta något kul att titta på och vilka som är bäst på olika genrer.

Vad får man för pengarna?
I den här artikeln har vi hoppat över alla tjänster där man kan köpa eller hyra enstaka filmer. Istället skaffar man ett abonnemang där det dras en fast summa från kreditkortet varje månad. Man kan sedan titta på så många filmer man vill, hur många gånger man vill. Tittar man på mer än två-tre titlar i månaden så är det alltså billigare än att hyra.

Filmerna lagras aldrig i din dator eller surfplatta. Istället skickas de ”live” över internet, så kallad strömmad video. Så fort filmen är över så ligger det ingenting kvar i din apparat. Det kräver så klart att du har en hyggligt snabb internetuppkoppling för att du ska få bra kvalitet. De flesta tjänsterna anpassar dock kvaliteten till din uppkoppling så att du åtminstone får någon bild alls.

Det gör också att det är svårt att säga något om bildkvaliteten. Den kan variera beroende på var man tittar och på kvaliteten på uppkopplingen. Bara för att det står att en titel är tillgänglig i HD så betyder det inte att man automatiskt kommer få det. Dessutom är även HD-kvaliteten långt ifrån vad man är van vid från bluray-skivor och behöver inte ens vara lika bra som ett TV-program i HD.

Hur kollar man på sin TV?
Det enklaste sättet är om tjänsten man vill titta på finns inbyggd i din smart-TV, bluray-spelare med smartfunktioner, mediespelare eller kabelbox. Det näst lättaste sättet är om tjänsten finns till en surfplatta där man kan spegla innehållet till sin TV. Mest utbrett där är att använda en iPad och en Apple TV med Airplay. Det funkar dock inte för alla appar. Krångligast är att ansluta sin dator till TV-apparaten med en HDMI-sladd och använda den som en skärm.

Vem har vilken film när?
Till skillnad från musik, där du ofta kan hitta samma låtar på olika tjänster, så är filmrättigheterna exklusiva. Det innebär att nya filmer oftast bara finns tillgängliga på en av tjänsterna åt gången. Men det är inte så enkelt som att den sedan alltid finns där. Filmbolagen använder sig nämligen av så kallade rättighetsfönster som beror på hur gammal en film är.

 1. Biofönstret – De första 4 månaderna kan man bara se filmen på bio.
 2. Hyr-/köpfönstret – De följande 6 månaderna kan man köpa filmen för nedladdning eller på hyra nätet. Här kan filmen alltså finnas hos CDON, Comoyo, Headweb, iTunes, SF Anytime eller Voddler. Den finns från och med nu och framåt att köpa och hyra som fysisk film.
 3. Betal-TV-fönstret – Nästföljande 12 månader finns filmen på betalkanalerna samt prenumerationstjänster som Filmnet, HBO Nordic, Lovefilm, Netflix eller Viaplay.
 4. Free TV-fönstret – Nu kan filmen visas på public service TV eller reklamfinansierade kanaler.
 5. Efter ett tag blir den tillgänglig igen för hyra och köp på nätet, ofta till ett lägre pris.
 6. Sedan blir den tillgänglig för prenumerationstjänsterna igen.

Det här krångliga systemet gör det väldigt svårt för konsumenten att välja tjänst eftersom favoritfilmerna troligen är utspridda mellan olika tjänster. Och den som till en början ser ut att ha det bästa utbudet för dig kan ett halvår senare vara ett sämre val. Om film på nätet verkligen ska bli stort så måste filmbolagen tänka om när det gäller rättigheterna och följa efter musikbranschen. Först då kan vi basera vårt val av tjänst på vem som har filmerna du gillar, på de apparater du vill titta på och till ett pris du vill betala.

annons

tabell

annons

TESTKRITERIER
I testet ingår alla lokalt tillgängliga internettjänster som erbjuder ett bibliotek av titlar som kan strömmas för en fast månadskostnad. Betygsättningen är gjord så här: Bildkvalitet innefattar förutom kvalitet även andel HD-material. Ljudkvalitet innefattar även tillgång till surroundljud. Funktionalitet omfattar finesser och antal plattformar tjänsten finns till. Användning är betyg för navigering och sökning. Kvalitet är det allmänna intrycket av presentationen och om allt fungerar som det ska. I slutbetyget sammanställer vi det samt väger in utbudet och priset.

Produkter i testet

 data-srcset

Voddler

Pris: 49 kr Annons
Voddler har en låg månadskostnad och till och med gratisfilmer med reklam.
Tyvärr är det jobbigt att navigera bland innehållet och om det finns pärlor bland titlarna så är de svåra att hitta i biblioteket. Det finns inte heller något lätt sätt att se dem på TV-apparaten.
 data-srcset

HBO Nordic

Pris: 79 kr Annons
Många av de bästa påkostade TV-serierna finns tillgängliga med alla säsonger på plats och nya avsnitt som släpps direkt efter sändningen i USA.
Utbudet av övrigt är relativt magert och det är svårt att hitta om man inte vet exakt vad man är sugen på att se.
 data-srcset

Netflix

Pris: 79 kr Annons
Ett stort bibliotek inklusive egenproducerade serier som gör dem unika. Det är lätt att hitta något nytt att titta på och tjänsten finns i många apparater.
Däremot finns det få riktigt nya filmer.
 data-srcset

Viaplay

Pris: 79-279 kr Annons
Med mycket skandinaviskt innehåll, nya filmer och framför allt sportsändningar så har Viaplay ett unikt och bra innehåll. Man finns dessutom tillgängliga i många apparater.
Man har däremot inte lika många bra äldre filmer eller amerikanska serier.
 data-srcset

Filmnet

Pris: 99 kr Annons
Filmnet har ett bra utbud av nya amerikanska filmer och relativt många klassiker och svenska titlar. Bra information om titlarna och en smidig sökfunktion.
Tyvärr finns oftast bara den senaste säsongen av TV-serier och det finns inget enkelt sätt att se innehållet på TV-apparaten.
 data-srcset

C More Play

Pris: 479 kr Annons
C More Play har ett unikt utbud av livesända kanaler och ett bra utbud av sport. Man får även många nya filmer och lokala TV-serier.
Man måste i dagsläget i princip titta på datorn och prislappen är väl hög för de flesta.

  Subscribe
  Notify of
  1 Comment
  oldest
  newest most voted
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till film på nätet

   data-srcset

  Vilken av alla filmtjänster på nätet passar bäst för dig? Vi har gått igenom för- och nackdelar.

   data-srcset

  Vilken filmtjänst ska du skaffa dig ett abonnemang hos? Vi har gått igenom utbudet.