annons

film på nätet

Bästa filmtjänsterna på nätet

Vilken filmtjänst ska du skaffa dig ett abonnemang hos? Vi har gått igenom utbudet.

annons

Att lagligt få tillgång till ett enormt utbud filmer och TV-serier till en låg månadskostnad var för bara något år sedan mer eller mindre omöjligt. Men nu slåss jättar som Netflix, HBO och Viaplay om din uppmärksamhet och plånbok. Men hur skiljer sig deras utbud och vilka av dem är lätta att få upp på TV-skärmen? Vi har kollat hur de funkar, hur lätt det är att hitta något kul att titta på och vilka som är bäst på olika genrer.

Vad får man för pengarna?
I den här artikeln har vi hoppat över alla tjänster där man kan köpa eller hyra enstaka filmer. Istället skaffar man ett abonnemang där det dras en fast summa från kreditkortet varje månad. Man kan sedan titta på så många filmer man vill, hur många gånger man vill. Tittar man på mer än två-tre titlar i månaden så är det alltså billigare än att hyra.

Filmerna lagras aldrig i din dator eller surfplatta. Istället skickas de ”live” över internet, så kallad strömmad video. Så fort filmen är över så ligger det ingenting kvar i din apparat. Det kräver så klart att du har en hyggligt snabb internetuppkoppling för att du ska få bra kvalitet. De flesta tjänsterna anpassar dock kvaliteten till din uppkoppling så att du åtminstone får någon bild alls.

Det gör också att det är svårt att säga något om bildkvaliteten. Den kan variera beroende på var man tittar och på kvaliteten på uppkopplingen. Bara för att det står att en titel är tillgänglig i HD så betyder det inte att man automatiskt kommer få det. Dessutom är även HD-kvaliteten långt ifrån vad man är van vid från bluray-skivor och behöver inte ens vara lika bra som ett TV-program i HD.

Hur kollar man på sin TV?
Det enklaste sättet är om tjänsten man vill titta på finns inbyggd i din smart-TV, bluray-spelare med smartfunktioner, mediespelare eller kabelbox. Det näst lättaste sättet är om tjänsten finns till en surfplatta där man kan spegla innehållet till sin TV. Mest utbrett där är att använda en iPad och en Apple TV med Airplay. Det funkar dock inte för alla appar. Krångligast är att ansluta sin dator till TV-apparaten med en HDMI-sladd och använda den som en skärm.

Vem har vilken film när?
Till skillnad från musik, där du ofta kan hitta samma låtar på olika tjänster, så är filmrättigheterna exklusiva. Det innebär att nya filmer oftast bara finns tillgängliga på en av tjänsterna åt gången. Men det är inte så enkelt som att den sedan alltid finns där. Filmbolagen använder sig nämligen av så kallade rättighetsfönster som beror på hur gammal en film är.

 1. Biofönstret – De första 4 månaderna kan man bara se filmen på bio.
 2. Hyr-/köpfönstret – De följande 6 månaderna kan man köpa filmen för nedladdning eller på hyra nätet. Här kan filmen alltså finnas hos CDON, Comoyo, Headweb, iTunes, SF Anytime eller Voddler. Den finns från och med nu och framåt att köpa och hyra som fysisk film.
 3. Betal-TV-fönstret – Nästföljande 12 månader finns filmen på betalkanalerna samt prenumerationstjänster som Filmnet, HBO Nordic, Lovefilm, Netflix eller Viaplay.
 4. Free TV-fönstret – Nu kan filmen visas på public service TV eller reklamfinansierade kanaler.
 5. Efter ett tag blir den tillgänglig igen för hyra och köp på nätet, ofta till ett lägre pris.
 6. Sedan blir den tillgänglig för prenumerationstjänsterna igen.

Det här krångliga systemet gör det väldigt svårt för konsumenten att välja tjänst eftersom favoritfilmerna troligen är utspridda mellan olika tjänster. Och den som till en början ser ut att ha det bästa utbudet för dig kan ett halvår senare vara ett sämre val. Om film på nätet verkligen ska bli stort så måste filmbolagen tänka om när det gäller rättigheterna och följa efter musikbranschen. Först då kan vi basera vårt val av tjänst på vem som har filmerna du gillar, på de apparater du vill titta på och till ett pris du vill betala.

annons

tabell

annons

TESTKRITERIER
I testet ingår alla lokalt tillgängliga internettjänster som erbjuder ett bibliotek av titlar som kan strömmas för en fast månadskostnad. Betygsättningen är gjord så här: Bildkvalitet innefattar förutom kvalitet även andel HD-material. Ljudkvalitet innefattar även tillgång till surroundljud. Funktionalitet omfattar finesser och antal plattformar tjänsten finns till. Användning är betyg för navigering och sökning. Kvalitet är det allmänna intrycket av presentationen och om allt fungerar som det ska. I slutbetyget sammanställer vi det samt väger in utbudet och priset.

Produkter i testet
Voddler
Rörigt budgetutbud
Ett lågt pris och många mobila plattformar är lockande men katalogen saknar topptitlarna.
HBO Nordic
Färska kvalitetsserier
Se de senaste avsnitten av kända serier direkt efter den amerikanska premiären.
Netflix
Bäst för de flesta
Tjänsten finns oftast inbyggd i smart-apparater och utbudet är omfattande och varierat.
Viaplay
Lättillgängligt och omfattande
Stort utbud, exklusiva sportsändningar och många sätt att se på innehållet.
C More Play
Sport och betalkanaler
En premiumtjänst för den som vill ha streaming, live-TV och sportsändningar.
Filmnet
Hollywoodpremiärer
Ett bra utbud av filmer och TV-serier och en ny sökfunktion som gör det lätt att hitta.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Läs också

  4K Blu-ray spelare

  4K Blu-ray spelare

  4K Blu-ray krossar strömning med sin galet höga bild- och ljudkvalitet. Vi kör en duell i premiumklassen!
  Pioneer UDP-LX500

  Pioneer UDP-LX500

  11 300
  Den är ultrastabilt byggd och dryper av kvalitet. Bara ett par små men viktiga brister hindrar UDP-LX500 från att ta plats på prispallen.
  Panasonic DP-UB9000

  Panasonic DP-UB9000

  13 000
  Panasonic DP-UB9000 har allt som behövs för att göra filmupplevelsen fulländad. Och det gör ju ingenting att den är byggd som en stridsvagn!
  LG SK10Y

  LG SK10Y

  13
  Äntligen har LG lyckats stoppa in riktigt ljud i en ljudlimpa! Men SK10Y är enorm och passar inte alla.
  Sony HT-ZF9

  Sony HT-ZF9

  8
  Sonys soundbar är bland de bästa i sin klass och kan byggas ut med trådlösa bakhögtalare.
  6 bärbara projektorer

  6 bärbara projektorer

  Vi testar 6 bärbara projektorer i fickformat
  Man behöver inte stanna hemma för att titta på film. Man behöver inte ens vara inomhus. Allt som behövs är en fickprojektor.
  BenQ GS1

  BenQ GS1

  5
  BenQ är ett columbi ägg som gör att du kan ta med dig stora filmupplevelser vart som helst.
  Philips PicoPix PPX4835

  Philips PicoPix PPX4835

  4
  Vi hade väntat oss mer av en projektor med 720p-upplösning, i synnerhet till det här priset.
  Philips PicoPix PPX3417W

  Philips PicoPix PPX3417W

  4
  Oavsett om du vill titta på video från mobil, PC, minneskort eller USB – eller till och med trådlöst – är det här en projektor att räkna med.
  Asus ZenBeam E1

  Asus ZenBeam E1

  3
  Asus miniprojektor tar inte mer plats än en gammaldags Walkman – och den gör samma sak för hemmabion som den bärbara kassettbandspelaren gjorde för stereon en gång i tiden.
  Asus S1

  Asus S1

  3
  Asus S1 har bara ett enda mål: att ge maximal bildkvalitet för pengarna i ett ytterst kompakt format.
  Philips PicoPix PPX5110

  Philips PicoPix PPX5110

  3
  Den här superkompakta projektorn strömmar video trådlöst direkt från mobilen.
  Panasonic SC-HTB250

  Panasonic SC-HTB250

  2
  9 rimliga soundbars

  9 rimliga soundbars

  Bäst ljud i TV-rummet
  JBL Bar 3.1

  JBL Bar 3.1

  5
  Samsung HW-N660

  Samsung HW-N660

  6