Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Asus ZenBeam E1

Bio i fickan

Asus miniprojektor tar inte mer plats än en gammaldags Walkman – och den gör samma sak för hemmabion som den bärbara kassettbandspelaren gjorde för stereon en gång i tiden.

Av / 2018-06-22 - 11:30
Asus ZenBeam E1
John Hvidlykke

ZenBeam E1 har ett enkelt och funktionellt aluminiumskal med en storlek som en gång i tiden hade passat för en Walkman. Ett lock skyddar linsen och längs sidorna finns hål för ventilationen. Batteriet ger upp till 5 timmars bärbar hemmabio utan annan kabel än den från avspelaren. Inkopplingen är enkel. Det finns en enda HDMI/MHL-ingång och dessutom bara ett litet 3,5-mm hörlursuttag, en strömkontakt samt en USB-port för laddning. Med andra ord precis vad som behövs. Fast det hade öka möjligheterna markant om man dessutom hade kunnat spela upp filmer från SD-kort eller USB-medier. För att inte tala om trådlös uppspelning från Android-enheter via Miracast.

Ljud och Bild

Ljusstyrkan är E1:s akilleshäl. Även i ett mörklagt rum sent på natten känns bilden lite matt. Projektorn har en maximal ljusstyrka på 150 lumen. Det motsvarar ungefär en 15 watts glödlampa. Och det bör påpekas att det är när den körs på max. I Eco-läget, där batteriets livslängd uppges till fem timmar, är ljusstyrkan 50 lumen. Upplösningen är också begränsad. Projektorn tar emot Full HD-signaler, men har bara en fysisk upplösning på 854 x 480 pixlar. Alltså knappt en fjärdedel av Full-HD.

Den inbyggda högtalaren är av naturliga orsaker mycket liten, men ger ifrån sig ett förvånansvärt starkt och bra ljud. Som transportabel jätte-TV med signaler från datorn går det utmärkt att hänga med i handlingen. Vi var till och med tvungna att sänka volymen ibland.

(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Asus ZenBeam E1 är en projektor som tack vare storleken kan hänga med till ställen som få andra kan. Den har sina begränsningar i både bildkvalitet och funktioner, men är ändå en charmig liten pryl! På arbetstid tar den nästan ingen plats alls i portföljen i väntan på att någon behöver göra en presentation. Och på semestern kan den vara en storskärm i hotellrummet, sommarstugan eller husvagnen. Om man bara hade kunnat krympa PC:n lika mycket så hade världen varit perfekt.

Karakter
Asus ZenBeam E1

Ljud & Bild tycker

Ultrabärbar projektor som kan visa film och bildspel var som helst. Tillsätt en HDMI-källa och en vit vägg, sedan är det bara att köra! Det finns verkligen inte mycket ljusstyrka. Och så saknar man att kunna spela via Miracast och USB/SD-medier.

Också i detta test:

6 bärbara projektorer

BenQ GS1

Titta på film var du vill

BenQ är ett columbi ägg som gör att du kan ta med dig stora filmupplevelser vart som helst.

Tar mindre plats än en liten TV men ger en jättebild på kort avstånd. Kan visa film direkt från USB-minne eller Android-mobil.
Kostar som en fullvuxen projektor. Det går inte alla spela alla filmer, det behövs ofta en mus och ett tangentbord. Begränsad ljusstyrka.
Läs hela testet

Philips PicoPix PPX3417W

Många äss i rockärmen

Oavsett om du vill titta på video från mobil, PC, minneskort eller USB – eller till och med trådlöst – är det här en projektor att räkna med.

De flesta format stöds och batteritiden är OK. Bildkvaliteten är god, med tillräcklig ljusstyrka för det mesta.
Projiceringsavståndet är mycket långt, bara 24-tums bild på en meters håll. Mycket oväsen från fläkten och färghjulet.
Läs hela testet

Philips PicoPix PPX4835

Bara bra på papperet

Vi hade väntat oss mer av en projektor med 720p-upplösning, i synnerhet till det här priset.

Bra ljusstyrka kombinerad med högupplöst pixelupplösning, och en möjlighet att projicera en ganska så stor bild.
Bilden blir aldrig helt skarp, allt ser ganska platt och livlöst ut. Färg-banding är också ett problem och fläkten väsnas en del.
Läs hela testet

Asus S1

Välvald kompromiss

Asus S1 har bara ett enda mål: att ge maximal bildkvalitet för pengarna i ett ytterst kompakt format.

Bra ljusstyrka och kort projiceringsavstånd gör att S1 är användbar i många sammanhang. Mycket för pengarna!
Svärtan är begränsad, och det finns gränser för vad man får ut av den här upplösningen. Bara HDMI som anslutning.
Läs hela testet

Philips PicoPix PPX5110

Instegsmodellen

Den här superkompakta projektorn strömmar video trådlöst direkt från mobilen.

Projektorn är mycket lätt och kompakt, med ljud som är tillräckligt kraftfullt för att fungera i många situationer. Lite mekaniskt brus.
Låg ljusstyrka kräver ett mörkt rum och bilden bör hållas under 60 tum. Färgerna känns övermättade, ansikten är klart rödmosiga.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Rulla till toppen