: 5 hemmabioreceivrar

Gåshud i hemmabion

Den modernaste tekniken. Fantastiskt ljud! Även från ovan. Här finns receivern du bara måste ha.

Vill du få biokänsla hemma klarar du dig inte utan äkta surroundljud. Och med de senaste ljudformaten Dolby Atmos och DTS:X får du till och med ljud från taket. På så sätt sitter du i en sammanhängande bubbla av ljud, där du hör precis var någonstans helikoptern svävar ovanför huvudet och du känner hur kulor viner förbi som projektiler genom rummet. Och med en tuff hemmabioförstärkare får du häftigt bioljud från TV-serier också. Tänk bara: Game of Thrones och Westworld med samma inlevelse som de största blockbuster-filmerna på bio!

Flera kanaler
Ju fler förstärkarkanaler och högtalare du har, desto större och mer komplett blir ljudbilden. Och det händer något magiskt när man passerar nio kanaler – sju runt om på sidorna och två i taket. Då får man en helt sömlös bild bakom och runt sig, samtidigt som takhögtalarna knyter ihop allting i höjden. I det här testet gäller detta bara Denon och Marantz, de övriga får nöja sig med fem kanaler på marknivå och två i taket.

Ljudformaten Dolby Atmos och DTS:X ger ljud även ovanifrån. Bäst resultat får man med högtalare i taket, som på den här bilden. TML = Top Middle Left, TMR = Top Middle Right). Illustration: Denon/Marantz
Ljudformaten Dolby Atmos och DTS:X ger ljud även ovanifrån. Bäst resultat får man med högtalare i taket, som på den här bilden. TML = Top Middle Left, TMR = Top Middle Right). Illustration: Denon/Marantz

De bästa hemmabioförstärkarna kan återge en actionspäckad ljudbild på ett trovärdigt sätt, samtidigt som man kan höra en smackande ekorre i en buske, löv som prasslar i träden och regndroppar som faller från ovan, allt återgivit på ett nyanserat och känsligt sätt. Det är naturligtvis järnkoll på rösterna i dialogen som kommer ur centerkanalen med majestätisk pondus och delikata övertoner.

Toppklass
Investerar du 12 000 eller 15 000 kronor så kommer du upp det övre skiktet. Där får du tillräckligt många kanaler och muskler för att skaka liv i högtalarna och få bättre känsla hemma än på bio. Mindre pengar än så ger färre kanaler, mindre kraft och sämre ljud. Nästa snäpp upp i pris ger ännu ett par extra kanaler, men du får lägga en hel del mer för att få ett markant bättre ljud och ännu mer muskler. Frågan är om det är värt det, för i den här prisklassen får man verkligt häftiga filmupplevelser. Ljudkvaliteten med musik motsvarar en stereoförstärkare för 5 000–7 000 kronor, fast med ännu mer kraft. Hemmabioreceivrarna i den här klassen har ett riktigt tungt ljud, vilken musikstil du än är intresserad av. De orkar dessutom driva i princip alla högtalare, så oavsett om du investerar 20 000 eller 50 000 kronor i ett högtalarsystem så vet du att förstärkardelen gör vad den ska.

Läs också: Så placerar du högtalarna

Video
Förutom att ha ett häftigt surroundljud måste en hemmabioreceiver ha stöd för de senaste videoformaten, eftersom man ofta skickar både ljudet och bilden till receivern från signalkällan, och sedan skickar vidare videosignalen till projektorn eller TV:n. Det senaste på videofronten är 4K Ultra-HD, med större färgdjup och dynamiskt omfång (HDR) som ger ”vitare än vitt” i högdagrar och därför ännu mer tryck och djupkänsla i bilden.

Läs också: Därför behöver vi 4K

Multiroom
Förutom att stödja bättre bild och ha en hel del processningsmöjligheter för video så märker vi att tillverkarna tar musikströmning på allt större allvar. Det gäller inte minst användarvänlig multiroom-avspelning som kan konkurrera med Sonos. Yamaha har implementerat sitt MusicCast-system som på ett smidigt sätt kan skicka musiken trådlöst till andra MusicCast-enheter i hemmet. Denon har sitt eget Heos-system som vi också gillar väldigt mycket och som nu äntligen finns på plats även i deras hemmabioförstärkare. Marantz delar plattform med Denon och är också på väg med Heos, men det finns inte i den testade SR6011. Vill du ha Heos får du gå upp till storebror SR7011, eller vänta tills nästa år när tekniken kommer till billigare modeller också. SR6011 kan dock precis som de övriga i testet skryta med AirPlay – och Marantz mobil-app kan styra två zoner samtidigt.
Pioneer och Onkyo är på gång med sitt system från Blackfire som heter FireConnect. Det skulle ha varit klart nu men är försenat, så vi har tyvärr inte kunnat testa det.

Testkriterier
Ljudkvaliteten är naturligtvis viktigast. Men vi har märkt att alla receivrar i den här prisklassen brukar kunna skryta med bra ljud. Det betyder att funktioner och framför allt användarvänlighet är viktigt. Om receivern är enkel att sköta kan det bespara familjens mindre tekniskt begåvade mycket huvudbry. App-styrningen i mobilen måste alltså vara användarvänlig. Samtliga testdeltagare har automatisk högtalarkalibrering som görs med mätmikrofon. Det är i och för sig bra, men det är lika viktigt att receivern faktiskt låter bra på egen hand, så att man inte behöver göra massor av manuella inställningar efteråt.

Så testade vi
Receivrarna kopplades till vårt THX-högtalarsystem från Procella i en 7.1-anläggning plus två takhögtalare, alltså Atmos 7.1.2, för att undersöka ljudkvaliteten i surround. Till musik i stereo använde vi golvhögtalarna Audiovector SR3 Avantgarde Arreté för 77 000 kronor. De är lättdrivna men har ett oerhört bra och avslöjande ljud som är perfekt för att skilja agnarna från vetet i med musik.
Vi använde receivrarnas automatiska högtalarkalibrering och rumskorrektion och har också lyssnat i Pure Direct-läge, helt utan påverkan av kalibreringen.
Film testade vi med Ultra-HD Blu-ray-versionen av ”Deadpool”, med Dolby Atmos-ljudspår. Musik i surround testade vi med klassisk musik, närmare bestämt Trondheimsolistenes ”Reflections”, även detta med Atmos-ljud. Vi lyssnade också på annan musik i stereo, från både strömningstjänster och USB-minne.
App-styrningen testades med en iPhone 6S Plus.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .

Chefen i hemmabion

Den här receivern har allt och står överst på vår ”vill ha”-lista, både till film och till musik.

Ljud & Bild tycker

Nio förstärkarkanaler och tjusig rumskorrektion ger en stor och omslutande ljudbild. Ljudet är upplöst och vi älskar Heos-multiroom!
Ännu mer muskelkraft hade inte skadat.
Denon AVR-X4300H
Video: Ultra HD (4K, HDR, BT.2020, HDCP 2.2)
HDMI: 8 in, 2 ut
Ljudformat: Dolby TrueHD, DTS-HD MA, Dolby Atmos (7.2.2/5.2.4), DTS:X
Effekt: 9 x 125 watt (8 ohm, 1 kanal, 20–20 000 Hz)
Rumskorrektion: Audyssey MultEQ XT32
Nätverk: Wifi och ethernet
Strömning: Heos, AirPlay, Spotify Connect, DLNA, Bluetooth
App-styrning: Denon AVR Remote (iOS, Android)
Skivspelaringång: Ja
Multikanals pre out: Ja

Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 13500 kr

Denons receiver har precis som Marantz nio förstärkarkanaler och klarar alltså 7.1-ljud plus två Atmos-kanaler. Man skulle faktiskt kunna kalla det för 7.2-ljud eftersom de två subwoofer-utgångarna har individuell signalbehandling och rumskorrektion, så att de kan ställas på olika avstånd från lyssningsplatsen och i olika akustiska omgivningar.
Mycket tyder på att AVR-X4300H är tämligen identisk med Marantz SR6011, bortsett från Marantz diskreta förförstärkarkomponenter (HDAM) som inte Denon har. Denon anger effekten till 125 watt med två kanaler drivna, medan Marantz är mer måttfulla med 110 watt. Det kan bero på att effektsteget inte är helt likadant – eller på att de har mätt på olika sätt.
Behöver du fler än nio förstärkarkanaler så har AVR-X4300H signalbehandling för elva och kan kopplas till en extra stereoeffektförstärkare eller ett par aktiva högtalare.
För att göra musikströmning extra användarvänlig har Denon stoppat i multiroom-systemet Heos. Du kan alltså strömma musik från Heos-appen, där receivern är definierad som ett separat rum. På så sätt kan den spela tillsammans med flera andra Heos-högtalare och -förstärkare i hemmet och ingå i ett komplett multiroom-system.
Receivern är förberedd för styrning via system som Crestron och Control4.

Nio högtalare går att driva samtidigt, eller så kan 11.2-utgången användas för att koppla in ännu fler förstärkare och högtalare. De två subwoofer-utgångarna har individuell signalbehandling. Foto: Denon
Nio högtalare går att driva samtidigt, eller så kan 11.2-utgången användas för att koppla in ännu fler förstärkare och högtalare. De två subwoofer-utgångarna har individuell signalbehandling. Foto: Denon

 

Användning
Denon har samma skärmmenyer som Marantz, som är klassledande när det gäller användarvänlighet. Allt är intuitivt och den nya mobil-appen är ännu mer överskådlig än tidigare versioner.
Strömning av musik är mycket lättskött tack vare Heos-appen, här finns även inbyggt stöd för Tidal.

Ljudkvalitet
Audyssey-rumskorrektionen gör även här ett fenomenalt jobb med att kalibrera högtalarna. Det låter mer organiskt och upplöst än med Pioneer och Onkyo, mycket fylligare längre ner i mellan- och basregistret. Och som hos Marantz kommer Atmos-ljudspåret betydligt mer till sin rätt med 7.1.2-konfiguration, alltså med fyra bakhögtalare. Takhögtalarna binder ihop ljudbilden bättre och man får en större bubbla av ljud runt lyssningsplatsen.

Silver är också snyggt. Foto: Denon
Silver är också snyggt. Foto: Denon

Både film och musik låter utsökt med Atmos, även vanligt surroundljud utan takkanaler är stort och öppet.
Jämfört med Marantz har inte Denon riktigt samma återgivning av mikronyanser i stränginstrument och cymbaler. Men det låter ändå sagolikt bra, med en stor och fyllig klang som man lätt blir förälskad i.
Denon uppfattas inte som kraftigare än Marantz, och även här finns det mindre att gå på i förhållande till Yamaha och Onkyo. Men det finns tillräckligt med kraft och Denons tonala kvaliteter är omöjliga att inte gilla. Till och med highend-högtalare slipper skämmas.
Lägger vi dessutom till multiroom-strömning med Heos så har vi en klar vinnare i Denon AVR-X4300H.

Marantz SR6011
Är du på jakt efter ljudbilden med störst rymd så kan du sluta leta.
Yamaha RX-A1060
Välutrustad, välljudande och väldigt användarvänlig multiroom-funktion.
Pioneer SC-LX501
Det här är en hemmabiomaskin som kan andra konster också. Men vi hade velat ha ännu mer.
Onkyo TX-RZ810
Den här hemmabioreceivern har massor av kraft och låter bra. Men den har sina brister.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TCL Ray-Danz TS9030

  Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

  Denon AVC-X6700H

  Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn

  BenQ W5700

  Riktpris: 30000 kr Billig biomaskin med 4K
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.