Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Panasonic DP-UB9000

Biomaskinistens våta dröm

Panasonic DP-UB9000 har allt som behövs för att göra filmupplevelsen fulländad. Och det gör ju ingenting att den är byggd som en stridsvagn!

Av / 2018-12-05 - 13:34
Panasonic DP-UB9000
Audun Hage

Panasonic är kända för att ligga bakom några av de bästa DVD- och Blu-ray-spelarna och har en lång meritlista full av lyckade spelare med förnuftiga prislappar. Japanerna har dock lyst med sin frånvaro i den riktiga highend-klassen, där konkurrenter som Oppo har kunnat regera. Många har efterlyst en Panasonic-spelare av riktigt sparsmakade slaget och med det nya flaggskeppet DP-UB9000 är det precis vad vi får.

Panasonic har börjat från scratch för att bygga en kompromisslös Blu-ray-spelare inifrån och ut. DP-UB9000 skiljer sig från övriga modeller genom ett kraftigt påkostat chassi med dubbla lager, och med separata nätdelar till video- och ljudkomponenterna. Allt handlar om att minimera vibrationer, brus och potentiell kvalitetsförlust. Panasonic har också gjort sig besväret (och betalat licenskostnaden för) att få spelaren THX-certifierad.

Användning och finesser

Som det anstår en highend-modell har Panasonic DP-UB9000 en ordentlig fjärrkontroll med belysta knappar, vilket är oumbärligt i biomörkret. Spelaren är också bekväm och snabb att använda: UB9000 tar knappt en sekund på sig att öppna skivluckan från standby, och när det gäller att läsa filmerna är den betydligt snabbare på att komma igång än duellanten från Pioneer.

UB9000 stöder allt i form av DVD, Blu-ray och UHD Blu-ray, inklusive de senaste filmerna som är kodade med dynamiska metadata (Dolby Vision och HDR10+).

Anslutningarna är också riktigt bra, med dubbla HDMI-utgångar och analoga 7.1-utgångar för de som har äldre surroundförstärkare. Russinet i kakan för hifi-entusiasterna är dedikerade stereoutgångar med RCA och balanserad XLR.

Till skillnad från Pioneer har Panasonic försett sin spelare med flera streaming-appar – inklusive Netflix och Amazon Prime, som även stöder HDR. Ett bra tillskott, speciellt för projektorägare som inte har någon modern smart-TV eller mediespelare. Användargränssnittet är för övrigt väldigt likt föregångarnas – och deras föregångare i sin tur. Det gör vad det ska, men har inte lika läcker menygrafik som exempelvis Samsung har i sina modeller.

Bildkvalitet

Traditionellt har bildkvalitet varit Panasonics stora styrka, och UB9000 är inget undantag. Under pansarhuven sitter den toppspecade videoprocessorn HCX2, som vi känner igen från märkets grymmaste TV-modeller. Den tar hand om all bildbehandling och ger också tillgång till en rad avancerade inställningar.

Med ett digitalt videoformat som Blu-ray finns det egentligen inte så stort utrymme för särskilt stora skillnader mellan olika spelare, men i och med intåget av 4K och HDR har detta förändrats en aning. Många HDR-filmer känns helt enkelt för mörka när de visas på vissa projektorer och TV-skärmar. Panasonic UB9000 har en mängd praktiska funktioner för att kompensera för detta, inklusive ”HDR Optimizer” som analyserar videoinnehållet och automatiskt anpassar ljusstyrka och kontrast efter varje titel. Man kan också anpassa videoinställningarna efter TV:ns eller projektorns maximala ljusstyrka. En särskild ”info för nördar”-skärm visar filmens metadata, inklusive hur många nits den är mastrad med. Dessutom finns det manuella kontroller som kan användas för att ge bättre detaljnivå i mörka områden och/eller förhindra att bilden ”bränner ut” i vitt. Detta tyckte vi var extra användbart med den utmanande testfilmen Lucy, men andra titlar såg betydligt bättre ut i biomörkret med ”HDR Optimizer” aktiverat. HDR-optimeringsfunktionerna stängs dock av när man tittar på film i Dolby Vision-format – då är det Dolbys egna kretsar som tar hand om showen.

Både Pioneer och Panasonic har en fantastisk bild med 4K Blu-ray, men vi lyckades få bilden ännu något bättre med UB9000 tack vare de omfattande justeringsmöjligheterna.

Ljudkvalitet

På ljudsidan kan Panasonic skryta med dedikerade D/A-omvandlare och separat strömförsörjning för att ge ett optimalt ljud – och framför allt: balanserade XLR-utgångar. Vi använde oss av dessa när vi testade ljudkvaliteten i stereo.

Och det låter verkligen bra när spelaren får ta sig an odödlige David Bowie och hans sista mästerverk Lazarus. Med UB9000 bakom spakarna kommer vi väldigt när inpå Bowies röst och det musikaliska flytet får oss att börja stampa takten direkt.

– Instrumenten får den plats de behöver, här finns rytmik och ett rejält tryck i saxofonen! utbrister Audun.

Geir nickar intygande: ljudbilden har ett tjusigt djup och allting låter glasklart och tydligt, utan att någonsin bli för vasst.

Vi kunde inte hålla oss utan var tvungna kolla hur Panasonic-spelaren stod sig mot vår referens-CD-spelare Hegel Mohikan för 40 000 kronor. Och jodå, även om Hegel-spelaren tveklöst låter ännu lite större, mer hårtslående och ”live” så kommer Panasonic mycket nära på alla områden – tillräckligt för att göra detta till en intressant CD-spelare för audiofiler. Enda nackdelen är att UB9000 inte spelar DVD-Audio eller SACD.

Slutsats

Panasonic DP-UB9000 är en rakt igenom lyxig Blu-ray-spelare, fullproppad med de senaste finesserna, stöd för de mest aktuella videoformaten, avancerade inställningar och inte minst genomstabil byggkvalitet. Den kan massor av knep och gör det möjligt att optimera biostunderna – oavsett om det handlar om äldre filmklassiker eller toppmodern 4K-film. En tvättäkta drömspelare för biofantasten.

picture2 picture3
<
>
Seriöst innehåll: Panasonic DP-UB9000 har ett stabilt chassi med dubbla lager och separata nätdelar till ljud- och videodelen. Foto: Panasonic
Karakter
Panasonic DP-UB9000

Ljud & Bild tycker

Knivskarp bild- och ljudkvalitet plus gott om inställningar innebär att Panasonic DP-UB9000 är som gjord för kräsna entusiaster. Man får ha ganska så seriös A/V-utrustning för att uppskatta skillnaderna mellan UB9000 och billigare modeller.

Också i detta test:

4K Blu-ray spelare

Pioneer UDP-LX500

Ofullkomlig pansarvagn

Den är ultrastabilt byggd och dryper av kvalitet. Bara ett par små men viktiga brister hindrar UDP-LX500 från att ta plats på prispallen.

Ljudkvaliteten är riktigt bra och under perfekta förhållanden är bildkvaliteten perfekt.
Saknar HDR tone mapping, vilket gör att HDR-innehåll ser mindre bra ut på de flesta projektorer. För de här pengarna saknar vi balanserad ljudutgång.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Ljud & Bild
Rulla till toppen