Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Pioneer VSX-924

Späckad med funktioner

Den här välljudande receivern har fler funktioner än du kommer att använda.

Publicerad 2014-10-29 - 05:00
Pioneer VSX-924
Geir Gråbein Nordby

De krävande scenerna från ”Hobbit: Smaugs ödemark” på Blu-ray återges klart och tydligt. Dialogen är öppen och tydlig, och klingande stål och sprutande eld återges med dynamik och liv. Bilbo Baggins röst är klarare på låg volym än med Yamaha och draken Smaugs röst låter mer upplöst och naturlig i basregistret.

Välpolerad jazzmusik i surround breder ut sig runt oss, flygeln har snärt samtidigt som undertoner återges tydligt. Oavsett om det är stereo eller surround som står på menyn, klassisk rock eller vismusik, så bjuder Pioneer på en klar och öppen ljudbild. Rent kraftmässigt är den absolut godkänd, för man kan spela riktigt högt. Men VSX-924 blir lite vass i övertonerna när den stressas och kan med fördel paras ihop med högtalare som har en lite rund karaktär längst upp.

Funktioner
VSX-924 är i grundutförande den enda receivern utan trådlöst nätverk, den kopplas till hemnätverket med kabel. Just nu säljs Pioneer-receivern dock till kampanjpris i många butiker och då ingår även en trådlös adapter, vilket är ett bra erbjudande. Inkopplad till nätverket använder du bara Spotify Connect eller AirPlay för att enkelt spela all musik du vill via mobilen eller surfplattan. Internetradio finns också på plats.

Sju HDMI 2.0-ingångar stöder 4K-upplösning (3840 x 2160) med fullt 12-bitars färgdjup (4:4:4) och 60 bildrutor i sekunden. En nyhet är uppskalning från lägre upplösningar.

Rumskorrektionen MCACC kalibrerar högtalarna automatiskt för en enda sittplats, och korrigerar även för fasförändringar i ljudet.

Användning
Pioneers senaste fjärrkontrolls-app iControlAV5 har en hel del funktioner. Till exempel att kunna förflytta sig ett par rader längre fram eller bak i ljudbilden genom att bara pilla på mobiltelefonen. Funktionerna är kanske för många, för det tar ett tag att bli bekant med appen. Äldre appar var måhända mer överskådliga, men det är ett plus i kanten att man äntligen kan söka i musiklistor när musiken spelas från en nätverksdisk (via DLNA). Fast det är klart mest användarvänligt att använda tjänster som Spotify eller Wimp.

Skötseln förbättras av steg-för-steg-instruktioner om inkopplingar och om vad knapparna på fjärrkontrollen gör. Men jag tycker alltså att appen hade kunnat vara mer överskådlig. Jag vill också ha direktknappar för olika minnen i rumskorrektionen. Man kan lagra kalibrering med EQ-inställningar i ett minne och utan EQ i ett annat och sedan växla mellan dem, fast då måste man in i menysystemet och rota varje gång. Lite trassligt.

En annan sak jag inte gillar är att jag befinner mig i menyerna titt som tätt för att göra justeringar, och varje gång försvinner ljudet från högtalarna. Jag hade velat att ljudet stannade kvar, framför allt eftersom det är enklare att fintrimma ljudet i realtid.

Slutsats
Den fullmatade Pioneer-receivern VSX-924 är enkel att ställa in tack vare steg-för-steg-instruktioner. Fjärrkontroll-appen hade kunnat vara mer överskådlig, men den funkar. Ljudet är klart och fint, speciellt i mellanregistret där dialog och sångröster ligger. Den kan bli lite stressad på höga ljudnivåer, men är sammantaget en mycket bra receiver.

Ljud & Bild tycker

En välutrustad receiver som har fler inställningar än du kan drömma om. Dialogen låter klockrent, tack vare en bra och neutral tonalitet ända ner till basregistret. Detta är naturligtvis något som hela ljudbilden tjänar på. Pioneer kan låta lite hårt när den blir stressad. Fjärrstyrning från mobil präglas av väl många funktioner, så man måste bläddra mycket och tappar lite översikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+.

Se alla våra prenumerationer här.

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen