: Yamaha RX-S600D

Kraftigare än man tror

Vill du ha maximalt ljud från en minimal receiver så ska du välja Yamaha.
Ljud & Bild tycker
Det här är receivern för dig som vill ha hemmabioljud med lite muskler. Den låter fylligare och kraftigare än förväntat och är både välutrustad och lättskött.
Inte klassens mest neutrala ljudbild.
Specifikationer
 • 5 x 65 watt (8 ohm, 1 kanal)

 • HDMI: 5 in (MHL i front), 1 ut
 • 3D- och 4K-genomströmning (HDMI 1.4)
 • HD-ljud
 • YPAO-högtalarkalibrering
 • Nätverk: Ethernet
 • AirPlay och Spotify Connect
 • DLNA och internetradio
 • Fjärrkontroll-app för iOS, Android och Windows Phone
 • Annons
  Annons
  forfatter

  Yamahas funktionalitet är väldig lik Pioneers. AirPlay och Spotify Connect ger fina möjligheter att strömma musik trådlöst. Högupplösta musikfiler spelas från en nätverksansluten PC och dessutom har Yamaha-receivern både webb-, FM- och DAB-radio.

  Precis som hos Pioneer stöds 4K Ultra-HD-video med 30 bildramar i sekunden, tack vare HDMI 1.4.

  Vikten på 8 kilo är dubbelt så hög som Pioneers och det gör att RX-600D känns häftigare och ger en bättre känsla av byggkvalitet. Fem kanaler är precis nog för att driva ett 5.1-högtalarsystem.

  I hemmabion
  Den automatiska högtalarkalibreringen är rena drömmen. Avstånd, ljudnivå och delningsfrekvens justeras snabbt och smidigt för varje högtalare. Skärmmenyn är mer grafiskt tilltalande än hos Pioneer och ger en bra översikt när man ska ställa in olika funktioner.

  Även om Yamahas receiver har samma effekt på papperet som Pioneers så känns den betydligt kraftigare. Den har en fylligare bas och slår hårdare när man spelar högt. Och den har ett mer tyglat övre mellanregister, som har fördelen av att inte låta vasst när man dundrar på.

  Speciellt pop och rock låter häftigare i stereo med Yamaha än med Pioneer. RX-600D har bättre kontroll i basregistret vilket gör att basgitarr och bastrumma blir mer fysiskt. På låg volym kan Yamaha låta väl fylligt och varmt, eftersom cymbaler och kvinnoröster inte framträder riktigt så tydligt som vi vill.

  Drar man ut musiken i surround så öppnar det sig mycket mer tack vare den extra dimensionen. Kontrabasens och flygelns lägre register har en mer stabil grund att vila på, samtidigt som cymbaler och tamburin har en mer delikat klang.

  Den extra kontrollen kommer väl till pass när man tittar på film. Man får en bra biokänsla när Godzillas nemesis växer upp ur avgrunden och skapar kaos. Ljudbilden är storvuxen och det finns mer muskler än hos Pioneer. Yamaha har allt man behöver i surround.

  Slutsats
  Yamaha är liten och piffig men låter mycket kraftigare än den ser ut. Den kan det mesta som andra receivrar kan och har dessutom DAB-radio. RX-600D är enkel att använda, med ett snyggt grafiskt menysystem, och högtalarkalibreringen funkar fint.

  Ljudet drar åt det fylliga hållet, vilket låter extra kul med pop, rock och actionfilm när man vräker på en aning. Ljudbilden är inte den öppnaste och mest transparenta i prisklassen, men Yamaha har absolut mycket smaskigt att bjuda på. Rekommenderas för alla som vill dra på lite.

  Yamaha_RX-S600D

  Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
  för att läsa vidare.

  Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

  Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

  Också i detta test:

  Pioneer VSX-S510

  En liten överraskning

  En av marknadens minska receivrar har strålande funktionalitet och ett förvånansvärt rent och klart ljud.

  Pioneer-receivern är ultrakompakt och får plats i alla TV-möbler. Ljudet är rent och funktionsnivån absolut godkänd. Och bäst av allt är priset!
  Ska du spela högre ljudnivåer ”än normalt” så rekommenderar vi något annat.

  Marantz NR1605

  Platt men fullvuxen

  Marantz har marknadens välutrustade smala receiver. Och när den dessutom låter så här bra är det ingen tvekan om vilken vi hade valt.

  Marantz-receivern är ovanligt välutrustad, med trådlöst nätverk och sjukanalig förstärkning. Dessutom låter den imponerande upplöst och snyggt.
  Även om NR1605 är tillräckligt kraftig så är det inte mängden muskler som imponerar mest.
  Har du den här produkten?
  Sätt ditt betyg.

  0 / 5. Antal röster: 0

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

   

  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
  Annons
  Annons

  Läs också

  Är batteriet dåligt i din Sonos Move? Nu kan du byta ut det själv.
  Trappar upp kampen mot Sonos med nya Sound Bar 550.
  De trådlösa högtalarna SRS-RA5000 och SRS-RA3000 sprider ljudet åt alla håll och fyller rummet med musik.
  Fyra nya modeller från JBL Synthesis som lovar att rocka huset utan att synas
  Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.
  Asus ZenBook Flip S UX371 är bland de bästa hybrid-laptops som kan köpas för pengar just nu. Speciellt skärmen är helt fantastisk.
  Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.
  Så välutrustad och så riktig. Primare I35 Prisma talar sanning, med kontrollerat ljud och elegant klang. Och den spelar de format och tjänster som krävs.
  Unik bärbar dator för kreativa proffs med begränsad budget. Skärmen är smart, men kostar därefter.
  Sony har krympt sin bästa allround-kamera, den har både positiva och negativa sidor.
  JBL 4349 är inte som andra högtalare. De är mycket, mycket fetare!
  Philips har förenat sin färgstarka OLED-TV med en potent ljudlimpa från Bowers & Wilkins. Resultatet är en riktig dröm-TV!
  Ledvance har gett sig in i kampen om att leverera smarta lampor till det smarta hemmet. Det är lätt - och inte särskilt dyrt.
  Robotdammsugaren är en självgående dator som kan dammsuga, tvätta golvet – och vakta huset.
  Slimmade högtalare med fullvuxen bas är inte så lätta att hitta – om de inte heter PMC.
  Är du sugen på tvättäkta 8K-upplösning men vill inte betala en förmögenhet? Då kan Samsung Q700T vara rätt medicin.