: Yamaha RX-S600D

Kraftigare än man tror

Vill du ha maximalt ljud från en minimal receiver så ska du välja Yamaha.

Ljud & Bild tycker

Det här är receivern för dig som vill ha hemmabioljud med lite muskler. Den låter fylligare och kraftigare än förväntat och är både välutrustad och lättskött.
Inte klassens mest neutrala ljudbild.
 • 5 x 65 watt (8 ohm, 1 kanal)
 • HDMI: 5 in (MHL i front), 1 ut
 • 3D- och 4K-genomströmning (HDMI 1.4)
 • HD-ljud
 • YPAO-högtalarkalibrering
 • Nätverk: Ethernet
 • AirPlay och Spotify Connect
 • DLNA och internetradio
 • Fjärrkontroll-app för iOS, Android och Windows Phone
 • Visa mer
  Visa mindre

  Riktpris: 4500 kr

  Yamahas funktionalitet är väldig lik Pioneers. AirPlay och Spotify Connect ger fina möjligheter att strömma musik trådlöst. Högupplösta musikfiler spelas från en nätverksansluten PC och dessutom har Yamaha-receivern både webb-, FM- och DAB-radio.

  Precis som hos Pioneer stöds 4K Ultra-HD-video med 30 bildramar i sekunden, tack vare HDMI 1.4.

  Vikten på 8 kilo är dubbelt så hög som Pioneers och det gör att RX-600D känns häftigare och ger en bättre känsla av byggkvalitet. Fem kanaler är precis nog för att driva ett 5.1-högtalarsystem.

  I hemmabion
  Den automatiska högtalarkalibreringen är rena drömmen. Avstånd, ljudnivå och delningsfrekvens justeras snabbt och smidigt för varje högtalare. Skärmmenyn är mer grafiskt tilltalande än hos Pioneer och ger en bra översikt när man ska ställa in olika funktioner.

  Även om Yamahas receiver har samma effekt på papperet som Pioneers så känns den betydligt kraftigare. Den har en fylligare bas och slår hårdare när man spelar högt. Och den har ett mer tyglat övre mellanregister, som har fördelen av att inte låta vasst när man dundrar på.

  Speciellt pop och rock låter häftigare i stereo med Yamaha än med Pioneer. RX-600D har bättre kontroll i basregistret vilket gör att basgitarr och bastrumma blir mer fysiskt. På låg volym kan Yamaha låta väl fylligt och varmt, eftersom cymbaler och kvinnoröster inte framträder riktigt så tydligt som vi vill.

  Drar man ut musiken i surround så öppnar det sig mycket mer tack vare den extra dimensionen. Kontrabasens och flygelns lägre register har en mer stabil grund att vila på, samtidigt som cymbaler och tamburin har en mer delikat klang.

  Den extra kontrollen kommer väl till pass när man tittar på film. Man får en bra biokänsla när Godzillas nemesis växer upp ur avgrunden och skapar kaos. Ljudbilden är storvuxen och det finns mer muskler än hos Pioneer. Yamaha har allt man behöver i surround.

  Slutsats
  Yamaha är liten och piffig men låter mycket kraftigare än den ser ut. Den kan det mesta som andra receivrar kan och har dessutom DAB-radio. RX-600D är enkel att använda, med ett snyggt grafiskt menysystem, och högtalarkalibreringen funkar fint.

  Ljudet drar åt det fylliga hållet, vilket låter extra kul med pop, rock och actionfilm när man vräker på en aning. Ljudbilden är inte den öppnaste och mest transparenta i prisklassen, men Yamaha har absolut mycket smaskigt att bjuda på. Rekommenderas för alla som vill dra på lite.

  Yamaha_RX-S600D

  Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
  för att läsa vidare.

  Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

  Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
  Kommentera

  Lämna ett svar

   Också i detta test:
   Pioneer VSX-S510 - En liten överraskning
   En av marknadens minska receivrar har strålande funktionalitet och ett förvånansvärt rent och klart ljud.
   Marantz NR1605 - Platt men fullvuxen
   Marantz har marknadens välutrustade smala receiver. Och när den dessutom låter så här bra är det ingen tvekan om vilken vi hade valt.

   Läs också

   Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
   Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
   LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
   Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
   Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
   Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
   En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
   Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.

   Aktuella erbjudanden

   Annons

   TCL Ray-Danz TS9030

   Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

   Denon AVC-X6700H

   Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

   Epson EH-TW9400

   Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn

   BenQ W5700

   Riktpris: 30000 kr Billig biomaskin med 4K
   Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.