Pioneer VSX-S510

En liten överraskning

En av marknadens minska receivrar har strålande funktionalitet och ett förvånansvärt rent och klart ljud.
Ljud & Bild tycker
Pioneer-receivern är ultrakompakt och får plats i alla TV-möbler. Ljudet är rent och funktionsnivån absolut godkänd. Och bäst av allt är priset!
Ska du spela högre ljudnivåer ”än normalt” så rekommenderar vi något annat.
Specifikationer
 • 6 x 65 watt (8 ohm, 1 kanal)

 • HDMI: 5 in (MHL i front), 1 ut
 • 3D- och 4K-genomströmning (HDMI 1.4)
 • HD-ljud
 • MCACC-högtalarkalibrering
 • Nätverk: Ethernet
 • AirPlay och Spotify Connect
 • DLNA och internetradio
 • Fjärrkontroll-app för iOS, Android och Windows Phone
 • forfatter

  Receivern från Pioneer är liten och piffig och ser extra läcker ut i vitt. Den väger inte mycket och stegrar faktiskt en smula när vi kopplar in våra tunga Monster-kablar på baksidan. Sådant kan göra vem som helst lite skeptisk till vad den har att erbjuda när det gäller ljudkvalitet, men sådana fördomar har hamnat på skam förut, så vi ska ha ett öppet sinne.

  När det gäller funktioner är det inte mycket som saknas. Här finns både AirPlay och Spotify Connect, vilket gör trådlös strömning från mobilen till en barnlek. Högupplösta musikfiler kan spelas från PC:n via nätverket.

  4K Ultra HD-upplöst video stöds, men HDMI 1.4 klarar bara maximalt 30 bildrutor i sekunden och inte det extra färgdjup man får med HDMI 2.0.

  I hemmabion
  Automatisk högtalarkalibrering justerar varje högtalares avstånd, ljudnivå och delningsfrekvens. Det går fort och fungerar utmärkt. Skärmmenyn är tråkig, vit text mot svart bakgrund, men ger däremot en fin översikt.

  Till en början gjorde vikten på bara 4 kilo att vi var skeptiska till om Pioneer-receivern kunde ge särskilt mycket ljud ifrån sig. Så lättnaden var stor när vi upptäckte att den absolut kunde det!

  Annons

  Musik i stereo låter överraskande fint, och det går inte att klaga på ljudnivån. Bortsett från lite brist på kontroll i basregistret när fullregisterhögtalare ska drivas är ljudbilden öppen och imponerande ren. Sångröster framträder klara i musiken. Vi saknar ett lite mjukare och mer finmaskigt övertonregister i diskanten, men sammantaget låter det förvånansvärt välbalanserat och fint för att vara en receiver för de här pengarna.

  Både film och musik låt bra. Den extra dimensionen som surroundljud skapar gör att man glömmer att inte alla mikrodetaljer kommer fram. Så länge det inte låter hårt och vasst, vilket det inte gör här. Bara neutralt.

  Film i surround, som har större dynamikomfång, går visserligen inte att återge på full biografvolym. Vräker man på för mycket så får man räkna med förvrängning. Men till vardags är det mer än högt nog för de allra flesta.

  Slutsats
  Om du letar efter en hemmabioreceiver som försvinner in i TV-hyllan, som är enkel att använda och som målar upp en öppen och klar ljudbild – och som dessutom är billigare än det mesta annat på marknaden – så hamnar du inte fel med Pioneer VSX-S510. Vill du ha en större ljudbild på dånande ljudnivåer så får du ta steget upp till både dyrare och större saker, men för pengarna är detta helt enkelt ett kanonköp.

  Pioneer_VSX-S510_svart

  Annons

  Läs alla artiklar i en vecka för 19:-

  Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.
  Ingen bindningstid
  Redan prenumerant?

  Också i detta test:

  Yamaha RX-S600D

  Kraftigare än man tror

  Vill du ha maximalt ljud från en minimal receiver så ska du välja Yamaha.

  Det här är receivern för dig som vill ha hemmabioljud med lite muskler. Den låter fylligare och kraftigare än förväntat och är både välutrustad och lättskött.
  Inte klassens mest neutrala ljudbild.

  Marantz NR1605

  Platt men fullvuxen

  Marantz har marknadens välutrustade smala receiver. Och när den dessutom låter så här bra är det ingen tvekan om vilken vi hade valt.

  Marantz-receivern är ovanligt välutrustad, med trådlöst nätverk och sjukanalig förstärkning. Dessutom låter den imponerande upplöst och snyggt.
  Även om NR1605 är tillräckligt kraftig så är det inte mängden muskler som imponerar mest.
  Har du den här produkten?
  Sätt ditt betyg.
  0 / 6

  Your page rank:

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

   

  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

  Läs också: