: Marantz NR1605

Platt men fullvuxen

Marantz har marknadens välutrustade smala receiver. Och när den dessutom låter så här bra är det ingen tvekan om vilken vi hade valt.

Ljud & Bild tycker

Marantz-receivern är ovanligt välutrustad, med trådlöst nätverk och sjukanalig förstärkning. Dessutom låter den imponerande upplöst och snyggt.
Även om NR1605 är tillräckligt kraftig så är det inte mängden muskler som imponerar mest.
 • 7 x 50 watt (8 ohm, 1 kanal)
 • HDMI: 8 in (MHL i front), 1 ut
 • 3D- och 4K-genomströmning (HDMI 2.0)
 • HD-ljud
 • Audyssey MultEQ-högtalarkalibrering
 • Nätverk: Ethernet och wifi
 • AirPlay och Spotify Connect
 • DLNA och internetradio
 • Fjärrkontroll-app för iOS, Android och Windows Phone
 • Visa mer
  Visa mindre

  Riktpris: 6500 kr

  Marantz läckra receiver har både trådlös och trådbunden nätverksinkoppling och där de båda andra testdeltagarna har enkel högtalarkalibrering går NR1605 hela vägen och har EQ-korrektion. Genom att mäta på uppemot sex sittplatser i stället för en enda får receivern reda på mer om rummets akustik. Det är guld värt om du har ett vardagsrum med krånglig akustik.

  Sju förstärkarkanaler gör att du kan koppla upp en 7.1-anläggning, eller så kan du använda de överblivna kanalerna för att bi-ampa fronthögtalarna för att få ett ännu renare ljud. Eller så kan de driva ett par stereohögtalare i ett annat rum. Detta är dessutom den enda testdeltagaren som har förförstärkarutgång (Pre Out) till frontkanalerna om du vill koppla in en extra effektförstärkare.

  Marantz receiver är också den enda som stöder 4K Ultra-HD med upp till 60 bildrutor i sekunden och fullt färgdjup (4:4:4).

  I övrigt finns både Spotify Connect och AirPlay, och det går att lyssna på högupplösta musikfiler från nätverket med oavbruten avspelning (gapless playback).

  I hemmabion
  Marantz har den klart bästa skärmmenyn. Mycket överskådlig och med läcker grafik. Den visar också bilder av vilka kontakter du ska använda när du kopplar, beroende på vilken högtalarkonfiguration du vill ha.

  Rumskorrektionen städar upp bland problematiska frekvenser vilket gör att ljudbilden blir luftigare och prydligare. I vårt testrum är ljudet dock mer nyanserat i ”Pure Direct”-ljudläget.

  NR1605 låter alldeles förträffligt. Den har inte samma muskler som Yamaha men kan spela nästan lika högt. Den är silkeslen i övertonerna, med ännu mer luftighet än Pioneer, och har samtidigt fler lager detaljer än Yamaha.

  ”Godzilla” på Blu-ray har klar dialog och bra dynamik. Ljudbilden är mer sammanhållen och rösterna öppnare än med Yamaha. Det verkar som om Marantz har en bättre signalbehandling.

  Receivern plattas till när det blir för hög volym. Extrema ljudeffekter kan låta lite hårda och grova, fast då är det å andra sidan riktigt högt. I ett vardagsrum på 15–20 kvadratmeter är det få som behöver något kraftigare.

  Slutsats
  Marantz NR1605 är marknadens enda 7-kanaliga slimline-receiver. Den har trådlös nätverkskoppling och äkta rumskorrektion. Användarvänligheten är oklanderlig.

  När den dessutom låter så bra som den gör med både musik och film – så länge du inte tillhör dem som vill kunna dra på med full biografvolym – så är det ingen tvekan om saken. Marantz-receivern är den mest kompletta av de smala receivrarna just nu.

  Marantz_NR1605(svart)

  Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
  för att läsa vidare.

  Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

  Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
  Kommentera

  Lämna ett svar

   Också i detta test:
   Yamaha RX-S600D - Kraftigare än man tror
   Vill du ha maximalt ljud från en minimal receiver så ska du välja Yamaha.
   Pioneer VSX-S510 - En liten överraskning
   En av marknadens minska receivrar har strålande funktionalitet och ett förvånansvärt rent och klart ljud.

   Läs också

   Sennheisers brusreducerande PXC 550 har fått nytt liv av danska EPOS. Det fullständiga namnet är EPOS Sennheiser Adapt 660 och den största skillnaden är att samtalskvaliteten är ännu bättre.
   BMW:s första helt elektriska SUV har allt man behöver – utom en sak.
   Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.
   Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.
   Just lagt vantarna på en PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kanske du vill skaffa en bättre skärm också. Vi har testat de bästa TV-apparaterna för gaming!
   Det finns många andra bra högtalare, men ingen som den här.
   Integrerade Linn Majik DSM låter som en dröm tack vare rumskorrektion och har allt man behöver inbyggt.
   iPhone 12 Pro Max sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi någonsin har skådat.

   Aktuella erbjudanden

   Annons

   Samsung HW-Q66T

   Riktpris: 6000 kr Det mest välbalanserade ljudet

   TCL Ray-Danz TS9030

   Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

   Denon AVC-X6700H

   Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

   Epson EH-TW9400

   Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn
   Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.