Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Marantz NR1605

Platt men fullvuxen

Marantz har marknadens välutrustade smala receiver. Och när den dessutom låter så här bra är det ingen tvekan om vilken vi hade valt.
Ljud & Bild tycker
Marantz-receivern är ovanligt välutrustad, med trådlöst nätverk och sjukanalig förstärkning. Dessutom låter den imponerande upplöst och snyggt.
Även om NR1605 är tillräckligt kraftig så är det inte mängden muskler som imponerar mest.
Specifikationer
 • 7 x 50 watt (8 ohm, 1 kanal)

 • HDMI: 8 in (MHL i front), 1 ut
 • 3D- och 4K-genomströmning (HDMI 2.0)
 • HD-ljud
 • Audyssey MultEQ-högtalarkalibrering
 • Nätverk: Ethernet och wifi
 • AirPlay och Spotify Connect
 • DLNA och internetradio
 • Fjärrkontroll-app för iOS, Android och Windows Phone
 • Marantz läckra receiver har både trådlös och trådbunden nätverksinkoppling och där de båda andra testdeltagarna har enkel högtalarkalibrering går NR1605 hela vägen och har EQ-korrektion. Genom att mäta på uppemot sex sittplatser i stället för en enda får receivern reda på mer om rummets akustik. Det är guld värt om du har ett vardagsrum med krånglig akustik.

  Sju förstärkarkanaler gör att du kan koppla upp en 7.1-anläggning, eller så kan du använda de överblivna kanalerna för att bi-ampa fronthögtalarna för att få ett ännu renare ljud. Eller så kan de driva ett par stereohögtalare i ett annat rum. Detta är dessutom den enda testdeltagaren som har förförstärkarutgång (Pre Out) till frontkanalerna om du vill koppla in en extra effektförstärkare.

  Marantz receiver är också den enda som stöder 4K Ultra-HD med upp till 60 bildrutor i sekunden och fullt färgdjup (4:4:4).

  I övrigt finns både Spotify Connect och AirPlay, och det går att lyssna på högupplösta musikfiler från nätverket med oavbruten avspelning (gapless playback).

  I hemmabion
  Marantz har den klart bästa skärmmenyn. Mycket överskådlig och med läcker grafik. Den visar också bilder av vilka kontakter du ska använda när du kopplar, beroende på vilken högtalarkonfiguration du vill ha.

  Annons

  Rumskorrektionen städar upp bland problematiska frekvenser vilket gör att ljudbilden blir luftigare och prydligare. I vårt testrum är ljudet dock mer nyanserat i ”Pure Direct”-ljudläget.

  NR1605 låter alldeles förträffligt. Den har inte samma muskler som Yamaha men kan spela nästan lika högt. Den är silkeslen i övertonerna, med ännu mer luftighet än Pioneer, och har samtidigt fler lager detaljer än Yamaha.

  ”Godzilla” på Blu-ray har klar dialog och bra dynamik. Ljudbilden är mer sammanhållen och rösterna öppnare än med Yamaha. Det verkar som om Marantz har en bättre signalbehandling.

  Receivern plattas till när det blir för hög volym. Extrema ljudeffekter kan låta lite hårda och grova, fast då är det å andra sidan riktigt högt. I ett vardagsrum på 15–20 kvadratmeter är det få som behöver något kraftigare.

  Slutsats
  Marantz NR1605 är marknadens enda 7-kanaliga slimline-receiver. Den har trådlös nätverkskoppling och äkta rumskorrektion. Användarvänligheten är oklanderlig.

  Annons

  När den dessutom låter så bra som den gör med både musik och film – så länge du inte tillhör dem som vill kunna dra på med full biografvolym – så är det ingen tvekan om saken. Marantz-receivern är den mest kompletta av de smala receivrarna just nu.

  Marantz_NR1605(svart)

  Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

  Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

  ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

  Också i detta test:

  Yamaha RX-S600D

  Kraftigare än man tror

  Vill du ha maximalt ljud från en minimal receiver så ska du välja Yamaha.

  Det här är receivern för dig som vill ha hemmabioljud med lite muskler. Den låter fylligare och kraftigare än förväntat och är både välutrustad och lättskött.
  Inte klassens mest neutrala ljudbild.

  Pioneer VSX-S510

  En liten överraskning

  En av marknadens minska receivrar har strålande funktionalitet och ett förvånansvärt rent och klart ljud.

  Pioneer-receivern är ultrakompakt och får plats i alla TV-möbler. Ljudet är rent och funktionsnivån absolut godkänd. Och bäst av allt är priset!
  Ska du spela högre ljudnivåer ”än normalt” så rekommenderar vi något annat.
  forfatter

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

  Vis kommentarer

  Leave a Reply

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

   

  Kontakt

  Publish AS
  Billingstadsletta 19 B
  1396 Billingstad
  Org. Nr 965 237 186
  © 2020 Publish AS

  Nyhetsbrev

  Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
  © 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.