Search
Generic filters

3 slimline-receivrar

 itemprop
3 slimline-receivrar

Nedbantade hemmabioreceivrar

Den som inte har plats för en stor och ful förstärkare kan få äkta hemmabioglädje av en smal receiver.

Alla har inte plats för ett enormt förstärkarmonster i vardagsrummet. Många TV-möbler har trångt om plats och speciellt djupet på en del hemmabioreceivrar kan vara tämligen avskräckande. För att inte tala om att somliga helt enkelt tycker att de är för fula.

Men oroa dig inte, du behöver inte nöja dig med en soundbar-högtalare eller en plastanläggning bara därför. Köp en slimmad hemmabioreceiver i stället. En så kallad slimline-receiver slinker enkelt in i TV-möbeln och kan se riktigt läcker ut. Då får du flexibiliteten att köpa precis de högtalare du själv gillar – till exempel något av paren stativhögtalare vi testade i förra numret. Om du vill kan du börja med ett par stereohögtalare och bygga ut till surround längre fram.

Läs också vårt test av sex 5.0-högtalarsystem.

Fnös åt tidigare versioner
För ett par år sedan rynkade vi på näsan åt de smala receivrarna, som lät tunt, hårt och vasst. Jämfört med sina större syskon hade de föråldrad teknik och billiga och dåliga förstärkardelar.

Nu för tiden är det annorlunda. Tillverkarna har varit tvungna att ta hänsyn till alla som är intresserade av bra ljud men vill ha något som passar in i inredningen. De spensliga receivrarna av modernare slag har fått innanmäten som är snarlika dem som sitter i de fullvuxna storebröderna. Anslutningarna och funktionerna finns också på plats, man måste bara göra avkall på en del kraft och den automatiska högtalarkalibreringen brukar också vara av enklare sort.

Trådlös avspelning av musik
Precis som sig bör kan de nya, nedbantade receivrarna kopplas till hemnätverket och strömma musik. Det går att spela musiken som ligger lagrad på PC:n och att strömma musik från Spotify-kontot direkt till receivern med hjälp av Spotify Direct. Andra tjänster som Wimp, Deezer och YouTube går att strömma via AirPlay – om du har en iPhone eller iPad, vill säga.

Tre kandidater
Tyvärr är det inte många receivertillverkare som bygger sådana här smala godsaker i dagsläget. Det kan bero på att kraven på hög kvalitet är svåra att leva upp till. Och eftersom de stora receivrarna säljer mest totalt sett så kan omkostnaderna för att utveckla de små modellerna bli för höga. Vad det än beror på så har vi bara lyckats hitta tre märken. Och alla kostar olika mycket.

annons

Pioneer VSX-S510 är billigast. Ändå har den automatisk högtalarkalibrering, kan spela musik genom nätverket – även högupplösta musikfiler – och stöder både AirPlay och Spotify Connect. Den har internetradio och går att styra från mobilen med en app.

annons

Yamaha RX-S600 har exakt samma egenskaper och dessutom DAB-radio.

Marantz NR1605 är testets enda sjukanalsförstärkare. Den har rumskorrektion, trådlöst nätverk och förförstärkarutgång till fronthögtalarna om du vill koppla in extra förstärkarmuskler till dem.

Så testade vi
Receivrarna har testats i surround med vårt Procella THX-referenssystem – dyra högtalare som kostar 125 000 kronor för ett 5.1-system men som är lättdrivna och som går utmärkt att använda även för att testa billiga hemmabioreceivrar. I stereo har vi dessutom testat med billiga högtalare i form av Tannoy Mercury V4i för 5 000 kronor paret och dessutom med B&W 685 S2 för 6 000 kronor – som för övrigt vann vårt stativhögtalartest i förra numret.

Vi har testat med ett blandat urval musik i stereo och 2L-skivorna ”Quiet Winter Night” (klassisk jazz) och ”Magnificat” (klassiskt körverk) på Blu-ray i surround. Filmtittningen har gjorts med ”Godzilla” som har ett häftigt ljudspår på Blu-ray.

annons

 

Produkter i testet

 data-srcset

Pioneer VSX-S510

Pris: 3500 kr Annons
Pioneer-receivern är ultrakompakt och får plats i alla TV-möbler. Ljudet är rent och funktionsnivån absolut godkänd. Och bäst av allt är priset!
Ska du spela högre ljudnivåer ”än normalt” så rekommenderar vi något annat.
 data-srcset

Yamaha RX-S600D

Pris: 4500 kr Annons
Det här är receivern för dig som vill ha hemmabioljud med lite muskler. Den låter fylligare och kraftigare än förväntat och är både välutrustad och lättskött.
Inte klassens mest neutrala ljudbild.
 data-srcset

Marantz NR1605

Pris: 6500 kr Annons
Marantz-receivern är ovanligt välutrustad, med trådlöst nätverk och sjukanalig förstärkning. Dessutom låter den imponerande upplöst och snyggt.
Även om NR1605 är tillräckligt kraftig så är det inte mängden muskler som imponerar mest.

  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativ till 3 slimline-receivrar

  Foto: Denon

  Om du ryser över blotta tanken på en stor förstärkarklump och ett ormbo av kablar så har Denon ett mer diskret alternativ.

  (Foto: Tillverkare)

  Den modernaste tekniken. Fantastiskt ljud! Även från ovan. Här finns receivern du bara måste ha.

  (Foto: Tillverkare)

  De här receivrarna ger ett mycket tuffare ljud än någon soundbar ens kan drömma om.

  (Foto: Tillverkare)

  Pioneer bombarderar från alla håll och kanter!

  (Foto: Tillverkare)

  Med läcker design och massor av kraft lyfter Onkyos kanon bioljudet till nya höjder.

   data-srcset

  Lägg några extra kronor på en bra receiver så får du mycket roligare ljud i hemmabion.

   data-srcset

  Den som inte har plats för en stor och ful förstärkare kan få äkta hemmabioglädje av en smal receiver.

   data-srcset

  Receivrar med Dolby Atmos och massor av kraft lyfter hemmabion till nya höjder.

   data-srcset

  Superb ljudkvalitet – nu även på höjden.

   data-srcset

  XTZ Cinema är det bästa hemmabiohögtalarsystem vi hört som fortfarande går att betala!

   data-srcset

  Få finesser men kanonljud och suverän rumskorrektion – Anthem MRX710 är en vinnare.

   data-srcset

  De här receivrarna klarar du dig inte utan. Tack vare nya finesser är de redo för morgondagens Ultra HD-format.