: 3 slimline-receivrar

Nedbantade hemmabioreceivrar

Den som inte har plats för en stor och ful förstärkare kan få äkta hemmabioglädje av en smal receiver.

Alla har inte plats för ett enormt förstärkarmonster i vardagsrummet. Många TV-möbler har trångt om plats och speciellt djupet på en del hemmabioreceivrar kan vara tämligen avskräckande. För att inte tala om att somliga helt enkelt tycker att de är för fula.

Men oroa dig inte, du behöver inte nöja dig med en soundbar-högtalare eller en plastanläggning bara därför. Köp en slimmad hemmabioreceiver i stället. En så kallad slimline-receiver slinker enkelt in i TV-möbeln och kan se riktigt läcker ut. Då får du flexibiliteten att köpa precis de högtalare du själv gillar – till exempel något av paren stativhögtalare vi testade i förra numret. Om du vill kan du börja med ett par stereohögtalare och bygga ut till surround längre fram.

Läs också vårt test av sex 5.0-högtalarsystem.

Fnös åt tidigare versioner
För ett par år sedan rynkade vi på näsan åt de smala receivrarna, som lät tunt, hårt och vasst. Jämfört med sina större syskon hade de föråldrad teknik och billiga och dåliga förstärkardelar.

Nu för tiden är det annorlunda. Tillverkarna har varit tvungna att ta hänsyn till alla som är intresserade av bra ljud men vill ha något som passar in i inredningen. De spensliga receivrarna av modernare slag har fått innanmäten som är snarlika dem som sitter i de fullvuxna storebröderna. Anslutningarna och funktionerna finns också på plats, man måste bara göra avkall på en del kraft och den automatiska högtalarkalibreringen brukar också vara av enklare sort.

Trådlös avspelning av musik
Precis som sig bör kan de nya, nedbantade receivrarna kopplas till hemnätverket och strömma musik. Det går att spela musiken som ligger lagrad på PC:n och att strömma musik från Spotify-kontot direkt till receivern med hjälp av Spotify Direct. Andra tjänster som Wimp, Deezer och YouTube går att strömma via AirPlay – om du har en iPhone eller iPad, vill säga.

Tre kandidater
Tyvärr är det inte många receivertillverkare som bygger sådana här smala godsaker i dagsläget. Det kan bero på att kraven på hög kvalitet är svåra att leva upp till. Och eftersom de stora receivrarna säljer mest totalt sett så kan omkostnaderna för att utveckla de små modellerna bli för höga. Vad det än beror på så har vi bara lyckats hitta tre märken. Och alla kostar olika mycket.

Pioneer VSX-S510 är billigast. Ändå har den automatisk högtalarkalibrering, kan spela musik genom nätverket – även högupplösta musikfiler – och stöder både AirPlay och Spotify Connect. Den har internetradio och går att styra från mobilen med en app.

Yamaha RX-S600 har exakt samma egenskaper och dessutom DAB-radio.

Marantz NR1605 är testets enda sjukanalsförstärkare. Den har rumskorrektion, trådlöst nätverk och förförstärkarutgång till fronthögtalarna om du vill koppla in extra förstärkarmuskler till dem.

Så testade vi
Receivrarna har testats i surround med vårt Procella THX-referenssystem – dyra högtalare som kostar 125 000 kronor för ett 5.1-system men som är lättdrivna och som går utmärkt att använda även för att testa billiga hemmabioreceivrar. I stereo har vi dessutom testat med billiga högtalare i form av Tannoy Mercury V4i för 5 000 kronor paret och dessutom med B&W 685 S2 för 6 000 kronor – som för övrigt vann vårt stativhögtalartest i förra numret.

Vi har testat med ett blandat urval musik i stereo och 2L-skivorna ”Quiet Winter Night” (klassisk jazz) och ”Magnificat” (klassiskt körverk) på Blu-ray i surround. Filmtittningen har gjorts med ”Godzilla” som har ett häftigt ljudspår på Blu-ray.

 

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
Yamaha RX-S600D
Vill du ha maximalt ljud från en minimal receiver så ska du välja Yamaha.
Pioneer VSX-S510
En av marknadens minska receivrar har strålande funktionalitet och ett förvånansvärt rent och klart ljud.
Marantz NR1605
Marantz har marknadens välutrustade smala receiver. Och när den dessutom låter så här bra är det ingen tvekan om vilken vi hade valt.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Lumix S5 har en perfekt balans mellan funktioner och användarvänlighet – och är ett av de bästa köpen i fullformatklassen.
  Apple har uppdaterat sin smartklocka med EKG och syremätning och fler sensorer än tidigare – och helt enkelt gjort den bästa smartklockan hittills.
  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  TCL Ray-Danz TS9030

  Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

  Denon AVC-X6700H

  Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn

  BenQ W5700

  Riktpris: 30000 kr Billig biomaskin med 4K
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.