Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Panasonic Viera TX-65DX780E

Inte riktigt i toppform

Vi hade höga förväntningar på Panasonics nya ”semi-toppmodell”, men den når inte riktigt upp till de bästa.

Av / 2016-06-13 - 10:22
Panasonic Viera TX-65DX780E
Audun Hage

Panasonic har en lång tradition av att leverera TV-apparater med naturlig bildkvalitet och de har en meritlista som är full av kritikerrosade skärmar, hela vägen från äldre plasmamodeller till dagens LCD-skärmar. Vi testade nyligen toppmodellen TX-65DX900 och belönade den med en ”Särskilt rekommenderad”-utmärkelse. Modellen vi testar här, 65DX780E, är något enklare men det handlar fortfarande om en avancerad TV – fast med mycket trevligare prislapp.

Rent designmässigt har den här modellen ett snyggt utförande, med en ram som ser ut som borstat stål. Den är däremot betydligt tjockare på djupet än de övriga i startfältet och ser därför klumpigare ut om den hängs upp på väggen. De två fötterna som ingår kan monteras i mitten eller ut mot kanterna, beroende på hur bred TV-bänken är.

 

Användning, appar och finesser

65DX780E har ett överflöd av funktioner och gott om anslutningar. Inklusive dubbla TV-mottagare med PVR-funktion via USB. Om du har två Panasonic-skärmar i huset går det att strömma innehåll från en TV till den andra (praktiskt om huset bara har ett antennuttag).

65DX780E är förberedd för att visa HDR-material. Den stöder både Ultra-HD-Blu-ray-formatet och Netflix i HDR-läge (observera dock att det bara är två av de fyra HDMI-ingångarna som stöder HDMI 2.0/HDCP 2.2).

Panasonic använder Mozilla Firefox som smart-plattform i sina TV-apparater. Det är inte det mest avancerade systemet, men är stabilt och enkelt att använda, precis som vi är vana vid från Panasonic. Fjärrkontrollen har också samma layout som tidigare årgångar, men har på senare tid fått en särskild Netflix-knapp. På start-menyn kan man lägga till genvägar till det material som man tittar på oftast. Sammantaget tycker vi att Panasonic har lyckats väl med menysystemet: Det gör jobbet utan att vara i vägen för själva TV-tittandet.

 

Bildkvalitet

65DX780 får klara sig utan den avancerade Honeycomb LED-bakgrundsbelysningen från toppmodellen 65DX900E. Den har också en enklare LCD-panel utan lika brett färgspektrum. Därför har den inte heller fått ”Ultra HD Premium”-märkningen som storebror har. Ändå framstår detta som en modell med fina prestanda på en rad områden. Kontrast och svärta är klart godkänt och färgåtergivningen är jämn och naturtrogen. Skärpan och brusreduceringen är välfungerande och som vanligt har Panasonic en oklanderlig interpolering (Intelligent Frame Creation) som ger jämna och sömlösa rörelser.

Det betyder att Panasonic-skärmen har allt som behövs för att vara en övertygande TV, men det märks att konkurrensen är stenhård i det här segmentet! Både Samsung KS9005 och Sony XD9305 visar sig vara svårslagna när det gäller kontrast, skärpa och djupkänsla.

Panasonic-skärmen hamnar en smula på efterkälken i de mest krävande testscenerna och känns rent allmänt mindre imponerande att titta på. Detta är särskilt tydligt i nytt material med HDR, men intrycket kvarstår även med vanliga direktsända TV-program. Panasonic har helt enkelt lite mindre kontrast och blekare färger. Dessutom har Panasonic valt ett relativt spegelblankt frontglas, som kan verka direkt störande om man tittar på skärmen i ljusa omgivningar.

Betraktningsvinkeln är inte heller den bästa: bara ett fåtal grader ut mot sidan minskar färgerna och kontrasten betydligt. Här lönar det sig att sitta mitt framför skärmen om man vill ha optimal färgåtergivning och kontrast. Vi noterade också en del strimmor (”dirty screen effect”) i bakgrundsbelysningen, som blir tydliga i panoreringar, för att inte tala om fotboll.

 

Ljudkvalitet

Panasonics ljud är rent och fint, med god klarhet i röster. Det finns däremot inte mycket dynamik i basen, vilket gör att vi saknar lite tryck i ljudeffekterna. Det märks att speciellt Samsung har lite mer tryck i basregistret.

 

Slutsats

Även om Panasonic 65DX780 överlag får bra poäng på de flesta områden så är det uppenbart att ribban har höjts i år: flera av konkurrenterna kan uppvisa mer övertygande bildkvalitet, särskilt när det gäller kontrast. Det betyder att vi inte är helt övertygade om att detta är rätt modell att lägga 30 000 kronor på.

Ljud & Bild tycker

Tjusiga färger och mjuka rörelser gör detta till en duglig TV för sportsändningar. Kontrasten och skärpan är inte lika imponerande som hos de bästa konkurrenterna.

Också i detta test:

65-tums TV-apparater till fotbolls-EM

Samsung UE65KS9005

Curveball

Samsungs böjda toppmodell kombinerar läcker design, strålande användarvänlighet med starka bildprestanda.

Samsung har ett blixtsnabbt menysystem med massor av praktiska finesser, plus ett rikt urval av smart-appar. Bild- och ljudkvaliteten tillhör också täten.
Relativt högt pris. Alla är inte lika förtjusta i den konkava formen.
Läs hela testet

TV-alternativ

De här kan du också ta en titt på

Tycker du att en 65-tummare i ”elitserien” är för stor eller dyr? I så fall är du inte ensam. Här är ett par andra modellserier som kostar lite mindre.

Läs hela testet

Philips 65PUS8601

Vettig veteran

Toppmodellen från Philips är inte färskast i startfältet men den har fortfarande mycket att bidra med på bildfronten.

Philips har en grym kontrast och övertygande svärta, med jämn ljusfördelning över hela ytan. Här får man en bild med bra tryck! Tack vare Ambilight på alla fyra sidor är TV-upplevelsen fängslande.
Trots ljusstark panel lever inte 65PUS8601 upp till kraven på ljusstyrka och kontrast som behövs för att bli officiellt godkänd som ”Ultra HD Premium”-TV.
Läs hela testet

LG 70UH700

5 tum extra

Tycker du att 65 tum är för pluttigt? Eller vill du bara vara värre än grannen? Då har LG en 70-tummare till konkurrenskraftigt pris.

Stor och klar bild med imponerande skärpa och lite brus. Dessutom har skärmen jämn ljusfördelning och godkänd svärta/kontrast. Tack vare jämna rörelser är detta en riktigt snygg TV att titta på sport och fotboll på.
LG-skärmen stöder High Dynamic Range men saknar ljusstyrka och kontrast om man jämför med de bästa.
Läs hela testet

Sony Bravia KD-65XD9305

Trimmad fullpoängare

Sonys nya flaggskepp har en minimalistisk och anonym framtoning. Men bara tills du sätter på den!

Superstark kontrast och bländande ljusstyrka gör Sony-skärmen till en solklar kandidat för filmentusiaster. Dessutom har den ett välfungerande bildläge för sport.
Ljudet är i tunnaste laget och fjärrkontroll/menysystem är inte det mest intuitiva. Urvalet av appar är ganska begränsat.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Rulla till toppen