7 golvhögtalare

 itemprop
7 golvhögtalare

Fullt ös!

Vill du ha bra tyngd i filmerna och favoritmusiken? Glöm stativhögtalare! Här är golvhögtalarna som ger mest ljud för pengarna.

De är precis lagom stora, kostar lagom mycket och spelar med tyngd. De här förhållandevis billiga golvhögtalarna passar perfekt för alla som vill ha ett häftigt ljud utan att behöva plundra plånboken.

Många väljer små högtalare när de ska inreda vardagsrummet med ljud. Men ställer du dem så att de låter bäst – det vill säga på ett stativ – kommer du snabbt upp samma pris och platsbehov som golvmodellerna i detta test har. Då har vi inte tagit med i beräkningen att du behöver en kraftigare förstärkare för att sparka liv i de små högtalarna.

Små golvhögtalare är en storsäljare på den svenska hifi-marknaden – främst för att de ger massor av ljud för pengarna. De kan ställas direkt på golvet och drivs med den förstärkaren du har – även om de naturligtvis föredrar en förstärkare av så hög kvalitet som möjligt.

Mer ljud för pengarna
Många tycker att de är för stora och för dyra, men det kan faktiskt vara smart att välja en golvhögtalare i stället för en liten stativare – i synnerhet om du gillar att spela högt och inte säger nej till en fest ibland.

Golvhögtalare har plats för extra högtalarelement, och den större lådvolymen ökar effektiviteten markant. Det betyder att du kan spela högre och renare, med färre watt. Detta är särskilt viktigt i hemmabion, där förstärkaren ska driva uppemot sju högtalare på samma gång!

Sju är också antalet testdeltagare den här gången. Vi har letat bland rikets otaliga högtalarmärken och kommit fram till den här listan. Högtalarna varierar inte så mycket i pris, men desto mer i storlek, här finns allt från superkompakta till ganska så stora golvmodeller. Samtliga kan också kompletteras med matchande subbas och center- och bakhögtalare så att de passar i hemmabion.

Så testade vi
Högtalarna är testade under kontrollerade former i Bild & Ljud Hemmas särskilda lyssningsrum. De har spelats in i minst tre dygn innan vi började lyssna och vi har använt oss av testsignaler och mätutrustning för att förvissa oss om att de spelar med samma ljudnivå under jämförelsen. På så sätt undviker vi att någon spelare högre och automatisk känns klarare eller bättre. Denna metod ger oss också en fingervisning om hur lättdrivna högtalarna är i praktiken. 

annons

Referensförstärkaren har varit den oerhört fina och neutrala NAD M2. Med en sådan kraftfull förstärkare undviker vi att effektbegränsningar påverkar jämförelsen. M2 har också en mycket exakt digital volymkontroll. Som referenshögtalare har vi använt Audiovector S3 Avantgarde Arreté.
Vi har testat alla högtalare med samma musik, den här gången har vi spelat fyra låtar med olika stilar (akustisk, rock och elektronisk musik samt vokal). Vilken är den bästa och mest prisvärda allroundhögtalaren?

annons
Produkter i testet
 data-srcset
DALI Ikon 5 mk2 är testets minsta deltagare, med god marginal. Men de här läckerbitarna ger ifrån sig mer ljud än man skulle kunna tro!

DALI släppte sin uppgraderade Ikon-serie förra året och vi var inte sena att utse nya Ikon 6 och dess släktingar till årets surroundhögtalare. Lillebror Ikon 5 är bara 81 cm hög och väger bara 10 kg, och ett huvud kortare än resten i testet. Men det den saknar i storlek tar den igen med kvalitet. Ikon-serien är ett steg upp från den billigare Lektor-serien och har utrustats med DALIs välkända dubbeldiskant med kombinerad dome- och banddiskant. Kabinettet är mer välgjort och har en extra solid frontplatta – och finns i vit pianolack för en tusenlapp extra. På baksidan hittar vi solida skruvterminaler som gör det till en barnlek att koppla in banankontakter, spadar eller avskalade kablar.

Ljudkvalitet
Vi drabbades av onda aningar när vi packade upp de små DALIerna ur sina kartonger. Ikon 5 är med god marginal minst av alla och vi frågade oss själva om inte de större men lite simplare Lektor 6 skulle ha varit en bättre matchning mot de andra deltagarna. Men all skepsis var som bortblåst när vi fick höra de första musikaliska stroferna från DALI.

Ikon-högtalarna är avgjort mer detaljerade än PSB T5 – musiken ”skiner” mer och högtalarna har en rikare klang utan att kännas för ljusa eller aggressiva. De har inte riktigt samma slagkraft i basen men svänger fortfarande bra, och basen är stramare, snabbare och mer väldefinierad. Ikonernas största styrka är definitivt diskantregistret. Det är visserligen inte riktigt lika finslipat som i vår referens från Audiovector, men har många av dess kvaliteter för en bråkdel av priset. Den kristallklara diskanten målar upp en tydlig ljudbild.
Ikon 5 är dock en liten högtalare och det märks framför allt på att basen inte sträcker sig lika djupt eller slår lika hårt, och på att den maximala ljudstyrkan är lite mindre än vad de större rivalerna lyckas få till. Man får också räkna med en lägre känslighet – vi får vrida upp volymkontrollen 2 dB för att få samma ljudnivå som referensen. DALI-högtalaren kräver en del effekt för att spela högt och kontrollerat, och får god draghjälp av en subbas, särskilt i hemmabion. Å andra sidan är detta ett piggt alternativ till Ikon-seriens stativmodeller som ger mer ljud utan att ta särskilt mycket mer plats.

Slutsats
Ikon 5 mk2 är en väldigt liten och nätt högtalare som du kan placera nästan var som helst. Du får ingen tvättäkta djupbas – men jösses så bra de här högtalarna är längre upp i registret! De behöver en del effekt för att spela högt och kontrollerat, men om du till exempel vill ha mycket ljud i ett
litet rum så är 5:an i Ikon-serien mitt i prick.

Betyg
 • 2,5-vägs basreflex
 • 28-mm diskantdome
 • 45-mm banddiskant
 • 2 x 5-tums bas/mellanregister
 • Impedans: 6 ohm
 • Känslighet: 87 dB
Pris: 10000 kr
PlusSällsynt fin diskantupplösning. Öppen och detaljerad musikåtergivning.
MinusSaknar den djupaste basen. Begränsat ljudtryck.
 data-srcset
Sammanfattning
Många av de sju kandidaterna är bra köp men tre stycken utmärker sig.
 data-srcset
Klipsch RF-62 mkII
Gillar du hög, tuff och hård musik kan det knappt bli bättre i den här prisklassen än med RF62 II.
 data-srcset
Monitor Audio BX6
Det var länge sedan Monitor Audio slutade med det ärkeengelska och tunna ljudet. Nu satsar de på rytm och trivsel – samtidigt som detaljerna bevaras. BX6 briljerar.
 data-srcset
Audio Pro Black Diamond V3
Populära Black Diamond har växt sig stor och tung i sin tredje version. Priset är högre också. Men hur är det med ljudkvaliteten?
 data-srcset
System Audio Aura 30
Från danska System Audio kommer Aura 30 – en supersmal högtalare med ett varmt och fylligt ljud.
 data-srcset
Magnat Quantum 655
Även om Quantum 655 är välvuxen så glider den in obemärkt i omgivningen tack vare sin läckra form. Den gigantiska ljudbilden är inte heller att förakta.
 data-srcset
PSB Image T5
Detta är den minsta golvhögtalaren i PSB:s nya Image-serie. Kan lilla T5 göra lika stort intryck på oss som guldvinnaren T6?
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of

  Alternativ till 7 golvhögtalare

  (Foto: Argon)

  Fullvuxen hifi utan sladdar

  Argons aktiva högtalare har fördubblat effekten och antalet basar – och priset. Men de är fortfarande ett bra köp.

   data-srcset

  Ny highend-referens

  Dynaudio gör det igen, Confidence 50 sätter standarden för högtalare i highend-klassen.

   data-srcset

  Högtalare av himmelsk klass

  Danska Audiovector har en förkärlek för ständiga uppgraderingar. Nu kan vi inte tänka oss annat än att deras highend-3-serie har nått sin kulmen.

   data-srcset

  Trådlös stereo för finsmakare

  De här pyttesmå högtalarna låter större än de är och är ett bra substitut för en stereoanläggning.

   data-srcset

  Råfet retrohøyttaler

  JBL:s klassiska bästsäljare är reinkarnerad som en av de festligaste högtalarna vi har hört på länge.

  Här är högtalaren för alla som vill ha mer tryck utan att offra nyanser och klangfärger.

  (Foto: Tillverkare)

  KEFs nya R11 är skrämmande bra och värd varenda krona, även om den kostar en hel del.

  (Foto: Tillverkare)

  Låt inte storleken lura dig. De här högtalarna låter häpnadsväckande.

  (Foto: Tillverkare)

  Kan någon säga till grannarna att sluta skrika? Jag försöker lyssna på musik här!

  (Foto: Tillverkare)

  Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

  (Foto: Tillverkare)

  Klipschs stora högtalare spelar förvånansvärt fräscht och levande för att vara 60 år gamla.

  Scroll to Top