TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Geneva Model XS

Läcker fickradio

Små fickradioapparater bruka inte låta något vidare. Men om de kostar lite extra så märks det väl på ljudet?

forfatter
Publicerad 2012-04-14 - 15:22
L&B tycker
Klart och tydligt ljud. Trådlös streaming. Liten och läcker.
Spelar inte högt. Saknar DAB.
Specifikationer
  • 2.1-högtalare
  • FM-radio
  • Linjeingång
  • Bluetooth

Geneva är antagligen mest kända för sina kubiska anläggningar som har allt, inklusive snygg lack eller valnötsfaner. Ljudkvaliteten brukar vara i en klass för sig och när man köper en Geneva-radio så vet man vad man får. Fast i klassen små batteridrivna fickradioapparater är det inte särskilt vanligt med riktigt bra ljud.

Därför är förväntningarna stora på Genevas lilla Sound System Model XS. Den kostar nämligen lite mer än andra. I gengäld har den FM-radio, trådlös bluetooth-streaming, analog ljudingång och väckarklocka, allt förpackat i en smäcker liten bärbar och batteridriven krabat.

Model XS finns i vitt, svart och rött, och fälls ihop ungefär som ett gammaldags reseur när den inte används. Måtten 16 x 10 x 12 centimeter och vikten 500 gram gör att den i allra högsta grad passar att ta med sig. De uppladdningsbara batterierna räcker i ungefär fem timmar om man lyssnar på radio, naturligtvis kortare än så om man streamar bluetooth.

Ljudkvalitet
Under metallgrillen sitter tre element. En 5,7-cm bas och två 2,5-cm diskanter, alla drivna av var sin förstärkare. Radio sköts som brukligt för en Geneva med touch-knappar på fronten.

När antennen är utdragen är ljudet från FM-bandet anmärkningsvärt rent och klart. Visserligen utan nämnvärt tryck, men om man ställer XS mot väggen så framträder basen tydligare. Röster återges oerhört distinkt, det är uppenbart att högtalarna koncentrerar sig på att återge mellanregistret. Vilket är bra, för det ger bland annat gitarrer, röster och piano en mer framträdande plats i ljudbilden.

Ljudet från bluetooth (2.1 A2DP) är ungefär i klass med vad man får med FM, bortsett från susandet i bakgrunden. Skillnaden mellan bluetooth och AirPlay är en smula instängd klang och komprimerad dynamik, och det märks även här. Model XS låter precis som vad den är: en reseradio. EQ-inställningarna i iPod och iPhone fungerar dock på bluetooth, så det går att hitta en mer lämplig klangbalans i de små högtalarna. När iPoden kopplas till linjeingången på baksidan lyfts ljudkvaliteten ett snäpp, och där går det också att spela musik från andra enheter som inte har bluetooth.

Slutsats
Geneva XS är en strålande liten hopfällbar resehögtalare med inbyggd radio och väckarklocka, och den fungerar med de flesta mobiltelefoner via bluetooth. Den gedigna byggkvaliteten och det fina ljudet gör den riktigt intressant. Ska man ha en liten bärbar högtalare med inbyggd radio så är Model XS vårt förstahandsval.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend