Redaktionen rekommenderar

Årets bästa 2019-2020

De bästa småskärmarna

Ny TV till sovrummet eller sommarstugan? Här är 32-tummarna som ger dig mest bild för pengarna.

Kommer du ihåg du din sista bildrörs-TV? Jag minns min 32-tums Philips-widescreen mycket väl, under bildrörets glansdagar var den något av det största och grymmaste man kunde köpa. Den var också en av de tyngsta – det gedigna bildröret och...
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Registrera ett konto eller prenumerera för att fortsätta läsa.
Redan prenumerant Logga in

Prova i en månad, Ingen bidningstid!

Kun 349:-

Kun 580:- Du sparar mest!

Produkter i testet
Panasonics nya LED-skärm flirtar med filmälskarna tack vare hög bildkvalitet.

Panasonic är mest kända för sina stora plasmaskärmar men i år har de lanserat en rad nya och förbättrade LED-skärmar. Allra först ut är L32E5Y, en rykande färsk modell med ny design och fina specifikationer. Byggkvaliteten är också bra, TV:n har ett smalt metallskrov och kontakterna pekar ut mot sidan för att förenkla eventuell väggmontering.

Användning och finesser
Fjärrkontrollen är densamma som Panasonic har kört med i åratal, och det är svårt att trycka fel tack vare stora och tydliga knappar. Menysystemet är också oerhört enkelt och överskådligt. På baksidan finns 4 HDMI-ingångar, 2 USB-portar samt kortplats för programkort. TV:n har dessutom en SD-minneskortläsare som gör det enkelt att visa digitalfoton direkt på skärmen. Panasonics nätportal Viera Connect innehåller tjänster som SF Anytime-filmhyra, uppdaterade nyheter från CNBC och Eurosport, YouTube, Facebook, Twitter med mera.

Bildkvalitet
Plasmaskärmarna brukar ha starka men naturliga färger och det verkar som om Panasonic har satsat på samma bildfilosofi i den här LED-TV:n som har imponerande starka och klara färger. Natur- och äventyrsprogram som Bear Grylls och annat från Discovery och National Geographic framträder extra tydligt på Panasonic-skärmen, där grönt gräs och blåa himlar är fulla av nyanser. Färgerna är oerhört rena också, utan tendenser till färgstick.

L32E5Y fungerar även bra till film, dels på grund av de fina färgerna och dels på grund av att svärtan – förmågan att visa svart som kolsvart – är oerhört bra. Bilden kan bli ordentligt mörk när det behövs, utan att det syns tendenser till ströljus från LED-belysningen på insidan. En annan sak vi lägger märke till är den fina synvinkeln. Här kan man sitta längre ut mot sidorna utan att bilden ändrar karaktär. Däremot har bilden lätt att ändras om man reser på sig. Panasonic använder sig av IPS-bildpaneler som har en bred synvinkel horisontellt men en något begränsad spridning vertikalt. Man bör därför vara noga med att hitta en optimal höjd för TV:n, oavsett om den ska stå på en bänk eller hänga på väggen.

Ljudkvalitet
Röster är ganska så klara och fina, men ljudet är inte lika fylligt som i Grundig-skärmen. Särskilt i talkshower och filmer med mycket dialog märks det att ljudet har en tunn karaktär. Därför bör man överväga att skaffa en liten ljudlimpa för att matcha den fina bilden.

Slutsats
Panasonic-skärmen har en väldigt fin bildkvalitet och alla finesser man kan önska sig, bortsett från ljudet som är relativt tunt. Vi vill däremot rekommendera TX-L32E5Y till alla som redan har en separat anläggning som tar hand om ljudet.

annons
Betyg
 • 32-tums LED-TV
 • 1920 x 1080-upplösning
 • 4 HDMI, 2 USB
 • DVB-T2/MPEG4
 • Optisk utgång för ljud
 • Nätverk, DLNA
 • Hörlursuttag
Pris: 6000 kr
PlusMycket bra färgåtergivning. Välutrustad och lättskött.
MinusTunt ljud.
Den här billiga TV:n kommer från TCL och är ett billigt alternativ, men visar sig också ha sina brister

Testets billigaste TV är en traditionell LCD-TV med vanliga CCFL-lysrör som bakbelysning. Funktionslistan är kort, här får man bara en HDMI-ingång och en scartkontakt, samt en antenningång som bara tar emot analoga TV-signaler. Det finns ingen internetanslutning, ingen USB (bara serviceport), ingen ljudutgång och ingen digital TV-mottagare. Man måste alltså använda den enda tillgängliga HDMI-ingången till en separat mottagarbox om man vill ta in HD-signaler – eller eventuellt använda scartkontakten. Däremot är C32E210 enkel att komma igång med, det behövs bara en skruv för att sätta på plastfoten som ingår.

Användning och finesser
Fjärrkontrollen känns också lite billig. Knapparna är mjuka och samtidigt lite odistinkta. Menysystemet är däremot logiskt och enkelt konstruerat, fast det beror mest på att man inte har så mycket att välja mellan. Sammantaget är TV:n oproblematisk att sköta.

Bildkvalitet
Första intrycket av denna TV är faktiskt helt okej. I typisk LCD-stil får man en ljusstark och kontrastrik bild som är behaglig att vila ögonen på. Fast vänta lite nu – var är alla detaljer? När vi går lite närmare inpå skärmen ser vi enkelt att bilden är grynig, till och med när vi matar den med HD-signaler. Det ligger ett slags slöja över bilden som gör att HD-effekten försvinner. Detta är dock inte avgörande på en så här liten skärm, där bildpunkterna ändå är väldigt små. Då är det värre att skärmen dras med synliga bildstörningar med vanliga standardupplösta TV-program. Det finns även tydliga problem med uppskalning från DVD, där diagonala linjer drabbas av tydliga ”sågtänder”. Sådana problem har vi inte sett på flera år, vilket tyder på att TCL-skärmens bildbehandling är av billigaste sort. Mer än så behöver vi egentligen inte säga.

Ljudkvalitet
C32E210 har ett tunt ljud med instängd och ihålig klang. Man behöver inte heller vrida upp ljudet särskilt långt för att det ska få en tämligen ansträngd karaktär. Dessvärre finns det inte heller någon ljudutgång.

Slutsats
Detta är testets billigaste TV, så vi kan förlåta ett mindre bra kvalitetsintryck och en begränsad mängd funktioner. Däremot gör den bristfälliga bildkvaliteten att det är svårt att rekommendera TCL-skärmen, eftersom det ju trots allt finns mycket bättre TV-apparater där ute som inte kostar särskilt mycket mer. Vi misstänker att den här TV:n bara har till uppgift att dra till sig kunder, och ur den synvinkeln måste den sägas tjäna sitt syfte. Men lägg hellre ett par hundralappar extra på en annan TV!

Betyg
 • 32-tums LCD-TV
 • 1366 x 768-upplösning
 • 1 HDMI
 • Analog mottagare
Pris: 2000 kr
PlusLågt pris.
MinusGrynig bild. Tunt ljud. Få ingångar.
Grundig 32 VLE7139 BR
Mycket för pengarna
Grundig ställer upp med en LED-skärm som ger väldigt mycket för pengarna.
Samsung UE32D6507
Välutrustad och smart
Samsung tar sikte på dem som vill ha snygg design, bra bild och användarvänlighet, och som är villiga att betala för det.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Vad tycker du?

    Subscribe  
  Notify of

  Läs också

  HP-racer med sidovagn

  En extra skärm i mobilstorlek ger dig en instrumentpanel i spelen. Det är smart, men kostsamt.

  (Foto: Hoved-grej)

  Kinesisk budget-lyxteknik

  Planar-hörlurar brukar vara svindyra. Men Takstar HF 580 lyckas få in highend-tekniken i något som alla har råd med.

  (Foto: Dell)

  Dell som behöver banta

  Dell XPS 13 2-i-1 hade kunnat vara den perfekta hybriddatorn om Dell bara kunde lösa två betydande avigsidor.

  (Foto: Dell)

  Överjordiskt snygg Alienware

  Superstajlad lättviktsracer som visar att gaming-bärbara inte behöver vara stora och klumpiga. Fast priset är inte nedbantat.