Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Panasonic Lumix DMC-G2

Panasonic Lumix DMC-G2

Ljud & Bild tycker
Mycket hög bild- och videokvalitet. Hög optisk kvalitet. Lättanvänd pekskärm. Många funktioner. Strålande sökare. Autofokus vid filmning.
Färgstick kan uppstå. Saknar inbyggd bildstabilisator. Känslig för vindbrus. Aningen stor.
Specifikationer

Typ: Systemkamera med HD-video
Bildsensor/upplösning: LiveMOS/12,1 Mp effektivt
Optik (motsv. 35 mm): G Vario 14–42 mm f3,5–5,6
Zoom: 3x
Minneskort: SD/SDHC
Skärm: 3-tums LCD, 460 000 punkter
Pris: 8 000 kr med objektiv

Panasonic Lumix DMC-G2Panasonic Lumix G1 kom 2008 och var den första modellen i mFT-hybridformatet, där spegelhuset är borttaget för att kameran ska bli mindre och lättare men ändå ha utbytbar optik. Kameratypen, som är skapad av Olympus och Panasonic, har sedan dess fått många nya modeller och hybridkamerorna ser ut att växa i popularitet. Nya Lumix G2 ser precis ut som sin stamfader från 2008. De största skillnaderna finns under skalet, för på utsidan får man vara observant om man ska se förändringarna.
Om man inte råkar komma åt skärmen med fingret, vill säga. För då händer det saker och ting. Den 3 tum stora och vrid- och vändbara skärmen är nämligen en touch-skärm. Man kan alltså använda pekfingret för att ändra de viktigaste inställningarna i menysystemet. Det går fortfarande att använda knappar för att få tillgång till samma funktioner, men man kan alltså välja metod själv. Till exempel kan det vara praktiskt att av och till kunna välja fokuspunkt omedelbart, då pekar man bara på den punkt på skärmen som man vill ska ha fokus, så siktar autofokusen där.
Skärmen och sökaren är likadan som i G1 från 2008, detsamma gäller den 12,1 megapixlar stora bildsensorn med automatisk dammrensning. Den mest väsentliga förändringen är en ny bildprocessor samt möjligheten att spela in video i HD-format (720p), med ljud antingen från den inbyggda mikrofonen eller från en separat mikrofon som man fäster i blixtskon och kopplar in till en särskild mick-ingång.
Panasonic Lumix DMC-G2
Små förändringar
Zoomobjektivet som ingår i priset på 8 000 kronor är nytt: en G Vario-zoom (14–42 mm f3,5–5,6 – multiplicera med 2 så blir det 28–84 mm i 35-mm-format) som har infattning av plast i stället för metall och som saknar omkopplare för den optiska bildstabilisatorn. Som numera styrs från skärmmenyn. Två knappar har flyttat till ovansidan av kameran, en för start/stopp för video och en som direkt väljer intelligent motivprogram, vilket innebär att kameran själv väljer till exempel makro om motivet är väldigt nära, porträtt om den ser ett ansikte i motivet eller landskap om fokus befinner sig långt borta.
G2 är inte marknadens minsta hybrid. Den är inte mycket mindre än spegelreflexer som Pentax K-x och Canon EOS 550D heller. Panasonic har nämligen valt ge kameran både hus till den elektroniska sökaren och ett större handgrepp än den mindre Lumix GF1, som delar funktioner med G2 på många områden.
Det betyder att man kan filma HD-video i formaten AVCHD Lite eller Motion JPEG. Förstnämnda har en hårdare komprimering för att begränsa filstorleken, men i praktiken är det lite eller ingen väsentlig skillnad i kvalitet mellan de två filformaten, så länge man filmar i 1280 x 720p-upplösning.
Panasonic Lumix DMC-G2
Bild- och videokvalitet
Videokvaliteten är väldigt bra och har lite flimmer, så ingen lär sakna full-HD (1080). Det är dock inte många som kan redigera video i AVCHD Lite-formatet, eftersom det fortfarande bara har begränsat stöd i befintliga programvaror. Har man tillräckligt med lagringsplats kan det nog vara en fördel att lagra filmerna i Quick Time (Motion JPEG). Lumix G2 är en av få kameror som har autofokus när den filmar. Den är dessutom snabb, tyst och exakt, och ett föredömligt exempel på bra autofokus.
Ljudkvaliteten är klar och tydlig, men den inbyggda mikrofonen är väldigt känslig för vind, så skaffa därför en extern mikrofon med brusfilter om du inte lyckas dämpa vindbruset med kamerans tre inställningar för brusreducering.
Vilket leder oss till bildkvaliteten på stillbilder. Som är mycket hög, fast inget egentligt framsteg jämfört med G1 och GF1. Om man tittar på brus är utökningen från ISO 3200 till 6400 praktisk i vissa fall, fast inte nödvändigtvis någon fördel. Bruset håller sig undan upp till ISO 800, då dyker ytterst finkorniga störningar upp. Inte ens vid ISO 1600 är det någon som behöver klaga, men vid 3200 syns markerat kornbrus och färgbrus. Jämfört med Olympus E-PL1 har G2 lite kraftigare kornstörningar i bildfilerna, och dessutom är brusreduceringen hårdare. Vilket dämpar detaljeringen en smula på höga ISO-värden.
Färgåtergivningen är genomgående välmättad och har få färgstick eller avvikelser som beror på felaktig vitbalans. Men precis som i Lumix GF1 syns det små avvikelser om man jämför med de bästa i klassen. G2:s JPEG-filer har små färgavvikelser i rött och gult.
Det nya zoomobjektivet har en strålande skärpa. Dessutom finns ingen synlig förvrängning i JPEG-filerna eftersom kameran kompenserar för avvikelserna på egen hand. I råfilerna syns förvrängning men förlusten av skärpa och ljus i hörnen (vid 14 mm) är måttlig.
Teknik
Bildstorlek
4000 x 300 punkter

Sensorstorlek
17,3 x 13,9 mm

Bildformat
RAW, JPEG, M-JPEG, AVCHD Lite

Färgrymd
sRGB, Adobe RGB

Känslighet
ISO 100–6400

Annons

Seriefoto
3,2 bilder/s (7 RAW)

Video
720p, 30/s

Slutartider
60–1/4000 s

Största bländaröppning
F3,5–5,6

Bildstabilisator
Bara optisk

Annons

Minsta fokusavstånd
30 cm

Sökare
Elektronisk LCD (1,44 Mp)

Blixt
Inbyggd + TTL-blixtsko

Anslutning
USB 2.0 Hi-Speed, HDMI

Batteri
Laddbart 1250 mAh, 380 bilder

Annons

Mått (B x H x D)
124 x 84 x 74 mm

Vikt
590 g (med optik)

forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.