: Sony RX10 II

Kompromisslös superzoom

En kamera som kan allt låter för bra för att vara sant. Men Sony gör ett försök.

Ljud & Bild tycker

Superb optik med bra ljusstyrka, 4K-video och hög bildkvalitet i en rejält byggd och väderskyddad kamera som täcker de flesta behov.
Autofokusen är inte tillräckligt snabb för actionbilder. Kameran är stor, tung och dyr.
 • Typ: Kompaktkamera med 1-tums bildsensor och 20 Mp
 • Optik: 24–200 mm/f2,8
 • Skärm: 3-tums LCD med 1,3 Mp
 • Sökare: Elektronisk med 2,36 Mp
 • Höjdpunkter: 4K-video, wifi och NFC, 14 bilder/s, vridbar skärm
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 15500 kr

De tycks ha gått i ”Mark II-fällan” hos Sony. I stället för att lansera helt nya modeller så finputsar de gamla kameror och kallar dem Mk II eller Mk III och så vidare.

Det är inte alltid lika lyckat.

De nya versionsnumren betyder inte nödvändigtvis att de nya utgåvorna är mycket bättre. Småsaker kan vara förändrade. Som i den populära RX100-serien, som numera är uppe Mark IV – eller RX100 IV, som den heter. Den versionen har fått 4K-video, en uppdaterad bildsensor som inte ger nämnvärt mycket högre bildkvalitet – och ett mycket högre pris.

Sonys kompakta systemkameror lyckas bättre i sina nya versioner. Alpha 7-serien är nu komplett med Mark II-versioner av alla modeller. Med bitvis betydande förbättringar av bildkvalitet, autofokus och ergonomi. Vilket har gjort dem alla till bättre kameror.

Nu är turen kommen till Sonys grymmaste superzoom. En typ av kompaktkamera som fortfarande är populär eftersom man får mycket zoom utan att kameran är för stor.

Närmaste rivalerna är Canon PowerShot G3X och Panasonic Lumix FZ1000.

Föredömlig skötsel med stor elektronisk sökare och zoom- och bländarring.
Föredömlig skötsel med stor elektronisk sökare och zoom- och bländarring.

 

4K-video

Eller ja, stor och stor. RX10 II är precis som sin föregångare ganska så stor. Ungefär som en spegelreflex, faktiskt. Men här får man en robust och väderskyddad kamera, 24–200 mm zoom med mycket bra ljusstyrka f2,8 över hela zoomområdet samt optisk bildstabilisator. Precis som föregångaren hade.

Den nya versionen skiljer sig från föregångaren genom att ha högre kapacitet för seriefoto, upp till 14 bilder/s och längre serier, elektronisk slutare ner till 1/32 000 sekund, och höghastighetsvideo med upp till 960 bildrutor per sekund för slowmotion – och kanske viktigast av allt: äkta 4K-video!

Jodå, RX10 II har blivit ett attraktivt redskap för krävande videofilmare. Här får man alltså mer än fyra gånger så hög videoupplösning, 3840 x 2160 pixlar, med stöd för professionella videoformat med bildprofiler som XAVC S, i både 4K- och HD-video. Det går också att lagra video i AVCHD- och MP4-format.

En annan väsentlig förbättring är en mycket bättre sökare med 2,36-megapixlars upplösning som är skarpare och ljusare än förut. I kombination med mycket bra ergonomi, bland annat med både zoom- och bländarring på objektivet och programmerbara knappar, innebär detta att kameran är en barnlek att sköta.

Sony RX10 II klarar bland annat motljus lekande lätt, utan för många artefakter eller markant underexponering.
Sony RX10 II klarar bland annat motljus lekande lätt, utan för många artefakter eller markant underexponering.

 

Bildkvalitet

Det går inte att klaga på videokvaliteten heller. I 4K är kvaliteten knivskarp tack vare den höga upplösningen och skarp optik. Färgåtergivningen är enastående och detsamma är brusegenskaperna som mosar det mesta annat vi har sett från någon superzoomkamera.

Ett av skälen till det är att kameran har Sonys 1-tums bakbelysta 20 Mp-sensor som ger mycket högre detaljskärpa än motsvarande kameror med mindre sensorer. Kamerans optiska skärpa och prestanda är kanske bäst av alla superzoomkameror. Det finns måttligt till lite förvrängning, relativt lite vinjettering och inte mycket kromatisk felbrytning.

Läs vårt test av RX10 här.

Brus är väl kontrollerat upp till ISO 3200, men sedan ökar kornbruset och blir framträdande vid ISO 12800.

En kamera med så mycket zoom och ljusstyrka låter som en bra actionkamera, och RX10:s höga bildhastighet och korta slutartider inbjuder till det. Tyvärr hänger inte autofokusen med tillräckligt bra i actionscener. Vare sig i stillbilder eller video. Kameran har problem med att fokusera när motivet rör sig hastigt, framför allt när det rör sig mot kameran. Ska man ha snabbast möjliga fokus så sjunker bildhastigheten betydligt. Men det är då man kan lyckas med att få fler skarpa bilder av rörliga motiv.

 

Bra försök, men högt pris

RX10 II är en fulländad kamera för fotografer som behöver ljusstark zoom, förväntar sig hög bildkvalitet och måste ha 4K-video. Sony-kameran har egentligen bara en konkurrent: Panasonic Lumix FZ1000, samt naturligtvis föregångaren RX10 som fortfarande säljs i butikerna. FZ100 är inte lika välbyggd men tar lika bra bilder för mindre pengar. Och där har vi Sony RX10 II:s största problem: priset. Kameran levererar varorna när det gäller bildkvalitet, videokvalitet och byggkvalitet, men jämfört med sina konkurrenter motiverar den inte sitt höga pris.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Canon EOS R5

  Riktpris: 52200 kr Först med 8K-video

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.