TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST: Sony FE 12-24mm f2.8 GM

Superskarp zoom för Sony fullformat

Sony-zoomen kostar en del, men den tekniska prestandan gör priset försvarbart.

Karakter
Sony FE 12-24mm f2.8 GM
Ljud & Bild tycker
+Solitt byggd med vädertätning. Mycket bra optisk prestanda för en 12-24mm, med mycket god ljusstyrka vid alla brännvidder.
-Hög kostnad, tar bara anpassade insticksfilter. Har ingen bländarring.
Specifikationer
  • Typ: Vidvinkelzoom
  • Ljusstyrka: f/2.8
  • Bildstabilisator: Nej
  • Närgräns: 28 cm
  • Filterdiameter: Instick
  • Linselement: Totalt 17, 14 Grupper
  • Mått/vikt: Ø 98 mm, 137 mm, 847 gram
  • Övrigt: Motljusskydd, vädertät
  • För: Sony FE
  • Webb: sony.se
Riktpris: 33 500

En komplex konstruktion är anledningen till att vidvinkelzoomer kan kosta mycket pengar. Ofta mer än en telezoom, särskilt om de har bra ljusstyrka, som Sonys FE 12-24mm f2.8 GM.

Den täcker ultravida 122 graders vinkel i ena änden, och 84 grader i den andra, hela tiden med upp till f2.8 i ljusstyrka. Det är i sig kostsamt att uppnå, men om du lägger till den komplexa konstruktion som behövs för att objektivet ska uppföra sig optimalt på alla brännvidder, sticker priset iväg.

Bästa vidvinkeln till Sony-fotografer Den är liten, lätt och knivskarp. En sällsynt kombination för vidvinkelobjektiv.

Sony-zoomen kostar mer än de flesta människor spenderar på en kamera, men för många lönar det sig när man ser bildkvaliteten objektivet levererar.

Som många vet har en vidvinkel ofta synliga problem med ljusförlust i hörnen, kraftfull tunnformig distorsion och fallande hörnskärpa. Mycket av detta kan korrigeras med en objektivprofil i till exempel Photoshop eller Capture One, men det allra bästa är att objektivet är så väl korrigerat på alla brännvidder och bländare, att man inte behöver fixa det i efterbehandling.

12-24mm zoom ger utmärkt räckvidd för landskap och arkitektur. Foto: Lasse Svendsen

Det är definitivt denna vidvinkelzoom, som optiskt sett är den bästa vi har testat. Sony gör en annan 12-24mm också, med f4 i ljusstyrka, men den har inget annat gemensamt med denna, än brännviddsintervallet och antalet linselement.

17 element indelade i tre grupper, med tre av Sonys XA Extreme* asfäriska element i kombination med två Super ED** och tre ”vanliga” ED element, och ett normalt asfäriskt element, och den komplexa slipningen av alla elementen, är både tidskrävande och kostsamt.

Omfattande antireflexbehandling med Sonys Nano AR II-beläggning ska dämpa reflektioner och bländning, och det stora främre elementet har en fluorbeläggning som gör det lättare att torka bort smuts eller fingeravtryck.

Filter måste klippas för att passa filterhållaren i bakänden. Foto: Lasse Svendsen

Det krävs hela fyra XD-motorer för att fokusera de två grupperna med fokuselement i objektivet. Som är vädertätt och anpassat till Sonys fullformats-kameror i alpha-serien. Nio böjda bländarlameller bör ge helt cirkulära öppningar, som visar sig med jämnare bokeh – suddiga områden.

Zoomen levereras med ett motljusskydd och ett anpassat linsskydd, och som man kan se på bilderna, har den inte filtergängor fram. Istället använder man insticksfilter som sätts i den bakre filterhållaren.

Objektivet har ingen egen bländarring för bländarvärden från f4 till 22, det måste göras med inställningshjul på kameran, men den har en knapp för autofokus eller manuell fokuserings, och en programmerbar funktionsknapp på sidan.

Superb skärpa med alla bländare

Det nästan kilo-tunga Sony-objektivet är utmärkt för landskap, stadsmiljöer och arkitektur, men också väl lämpat för norrskens-fotografi, med sin stora bländare och användbara brännviddsområde.

Men det är också lämplig för video. Autofokusen är tyst, och den har minimalt fokusbrum som man inte vill på inspelningarna, och använder man Super 35-format (APS-C) ökar brännvidderna till 18 och 36mm.

Med en närgräns på 28 cm, kan du skapa ganska spektakulära bilder med vidvinkelperspektiv, och förvånansvärt nog är skärpan här också mycket bra.

Omkopplare för autofokus eller manuell fokus, och programmerbar funktionsknapp. Foto: Lasse Svendsen

För zoomen är så väl korrigerad att distorsionen är acceptabelt även vid 12mm, den är naturligtvis ännu lägre vid 24mm, men det är mer häpnadsväckande att den inte är värre på full bländare och 12mm. Mellan 12 och 18mm finns det viss tunnformig distorsion, som minskar med brännvidden och försvinner vid 24mm brännvidd.

På en Sony a7r IV, är skärpan bra över stora delar av brännviddsområdet, och även om den är bättre mellan 18-24mm och på f4 – och allra bäst mellan f5.6 och f11, är den långt jämnare än befarat hela vägen ut i hörnen också på f2.8. Det är först när man passerar f16 som diffraktion slår till och skärpan faller.

Det är måttlig med kromatisk aberration här och lite koma-fel och sfärisk aberration att hitta. Liksom alla objektiv med ett så brett främre element, kan det vara känsligt för ströljus, så prova olika vinklar om du fotograferar med starkt solljus in från sidan.

Slutsats

Sony FE 12-24mm f2.8 GM är en dyr vidvinkelzoom som knappast har en bred målgrupp. Men de som tar sig råd kommer att få ett närmast perfekt korrigerat objektiv med tekniska prestanda som är ytterst ovanligt. Det mycket solida objektivet, är inte större eller tyngre, än att det är utmärkt att ha med ut i naturen, men det passar lika bra hemma i staden eller på resor. Även om priset kan verka avskräckande – en Sony FE 12-24mm f4 kostar hälften – är vidvinkelzoomen så bra att de som bara är nöjda med det bästa, förmodligen betalar vad det kostar att få den bästa bildkvaliteten.

 

* Extremt asfärisk med 0,01 mikrometer ytavvikelse.
** Extra lågt brytningsindex minskar kromatisk aberration.

LB+ ERBJUDANDE: 1 vecka för 19 kr
Få full tillgång till ljudochbild.se, testarkiv med fler än 6 000 tester, fördelsklubb, guider, nyheter, recensioner av filmer och TV-serier, och mycket mer.

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.