annons

Sony a6000

Blixtsnabb allroundkamera

Med sin a6000 sätter Sony konkurrenterna under hård press, för det här är kanske klassens bästa kamera just nu.

annons
annons
Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Låt mig börja med att reda ut en källa till förvirring. Alla Sony-kameror som brukade heta något med ”NEX” heter numera något med ”a”, som i alpha. Men de är fortfarande kompakta systemkameror med utbytbar optik och bland de minsta systemkameror man kan köpa.

De utmanar spegelreflexerna på sin egen hemmabana: bildkvalitet och användarvänlighet, även om det går att argumentera för att kompakta systemkameror är behändigare eftersom de är mindre, och alltså mer lättskötta. Diskussionen om bildkvalitet är död och begraven för länge sedan. Det var länge sedan de små systemkamerorna knappade in på spegelreflexernas kvalitetsförsprång. Nya Sony a6000 bevisar det ännu en gång, och dessutom har den ett par fördelar som ingen spegelreflex i samma klass kan matcha.

De närmaste konkurrenterna i den här prisklassen är små systemkameror som Samsung NX30 och Panasonic Lumix GX7. Men även spegelreflexer som Canon EOS 700D och Nikon D5300. Den senare matchar också Sonys 24-megapixlars APS-C-bildsensor som sitter i a6000.

Sony-kameran har naturligtvis wifi, med NFC för snabb uppkoppling mellan kamera och mobil. a6000 är utrustad med en ny 24,3-megapixlars bildsensor samt en ny Bionz X-processor som dyker upp i alla nya modeller nu för tiden.

Precis som i den nyss lanserade a5000 går det att installera foto-appar från Sonys kamera-app-universum. De fungerar precis som apparna i mobilen och utökar funktionaliteten med filtereffekter, med mera.

Sökare
Märkligt nog saknar a6000 en riktig pekskärm, men har däremot en blixtsko med kontakter för elektroniska tillbehör. Och viktigast av allt: en inbyggd elektronisk sökare, precis som föregångaren NEX-6 hade. Fast med vissa modifikationer, upplösningen har nämligen sjunkit till 1,44 Mp och storleken har minskat pyttelitet. Det betyder att sökarbilden inte är lika upplöst och du kan se en tendens till flimmer, men färgåtergivningen är markant bättre.

Skärmen går att vinkla, men inte 180 grader runt som en selfie-skärm.

annons

a6000 NFC white

annons

Hög funktionsnivå
Bland höjdpunkterna i a6000 märks en bildhastighet på 11 bilder/s, inbyggd och uppfällbar blixt som kan vinklas mot taket för att ge mjukare ljus, full-HD-video med 50 bilder/s och 28 Mbit/s datahastighet, okomprimerad videosignal ur HDMI-utgången samt processorstyrd diffraktions- och bruskontroll.

Men den allra största höjdpunkten är det nya autofokussystemet, med 179 fasbaserade fokuspunkter på sensorn som täcker 90 procent av bildytan och sägs reagera på 0,06 sekunder. Den fungerar över all förväntan och lyckas både låsa fokus och följa rörliga motiv med förbluffande precision. Det är bara Olympus E-M1 som kommer i närheten av a6000:s fokushastighet, men Sony har bättre fokusspårning med förutsägbar fokus genom att mäta flera avstånd i motivet medan det är i rörelse. Om man behöver en liten actionkamera är detta definitivt en av de mest användbara. Även när man filmar video, där fokussystemet kombinerar blixtsnabb precision med ljudlös fokus.

Sony a6000 ligger bättre i handen än både a5000 och föregångaren NEX-6, tack vare ett större gummerat handgrepp och att flera knappar kan programmeras så att man kommer åt valda funktioner omedelbart med en enda knapptryckning. Det finns ett inställningshjul på toppen som ger snabb tillgång till exempelvis bländaröppning, slutartid eller exponeringskompensation. För att bara nämna några. Den mest allvarliga invändningen mot skötseln är att minneskortplatsen sitter på undersidan, bredvid batteriet. Samt avsaknaden av pekskärm. Låt oss hoppas att Sony skärper sig och inför en pekskärm och flyttar kortplatsen till sidan av kameran på en eventuell a7000.

a6000 black front

annons

Bildkvalitet
Sony levererar en bra 16–50 mm kit-zoom för 8 900 kronor, men merparten av testet är gjort med Sonys fina 16–70 mm/f4. Som jag antar är zoomobjektivet som de flesta erfarna fotografer kommer att använda. Det har en optisk kvalitet som är mycket bättre än kit-zoomens.

Tillsammans med den nya 24,3 Mp-sensorn och Bionz X-processorn ger objektivet en skärpa och upplösning som få andra spegellösa kameror matchar. Det visar också att en kamera med så hög upplösning blir ännu bättre med skarpare optik, som är bättre rustad för att få fram de minsta detaljerna i bilderna.

Kameran utmanar Sonys egna fullformatmodeller som A7, men även Nikons D5300 med 24 Mp. Färgåtergivningen är mycket jämn och mättad upp till ISO 1600, från ISO 3200 sjunker färgdynamiken och då dyker även markerat brus upp. Från ISO 6400 krävs det mycket efterbehandling för att få bort så mycket kornbrus som möjligt och för att kompensera för färgbruset.

Bildkvaliteten kommer faktiskt så nära D500 att jag misstänker att de har samma bildsensor, för både bilddynamiken, färgdjupet och brusegenskaperna är nästan identiska. För dig som kund betyder det att du får klassledande bildkvalitet i ett kompakt format, men med överlägsna autofokusegenskaper.

a6000 slver hand

Slutsats
Sony a6000 är en av de bästa systemkamerorna vi har testat för under 10 000 kronor. Tack vare det nya autofokussystemet, hög bildhastighet, en lysande sökare och en mycket bra användarvänlighet är det få andra kameror i klassen som kan mäta sig med a6000. Urvalet av optik växer, men är inte lika omfångsrikt som hos Panasonic och Olympus, för att inte tala om Canon och Nikon. Men det finns ändå mycket bra kvalitetsoptik till a6000. Pekskärm är det enda vi saknar i det som annars är en ren kamerafullträff.

 • Typ: Kompakt systemkamera med 24 Mp APS-C-sensor
 • Optik: Sony E-fattning (NEX) 1,5x beskärning
 • Skärm: 7,6-cm LCD, 921 000 punkter
 • Egenskaper: Elektronisk sökare, vridbar skärm, wifi, NFC, 11 bilder/s
 • Pris: 6 500 kr (7 900 kr med 16–50 mm PZ OSS)
 • sony.se
Pris: 6500 kr
PlusExemplarisk bildkvalitet, bra användning och snabb och exakt autofokus, inpackat i en liten värsting till systemkamera. Bland de allra bästa för pengarna.
MinusVart tog pekskärmen vägen?
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Läs också

  Nikon Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct

  Nikon Nikkor Z 58mm f0.95 S Noct

  100 000
  Dyraste objektivet vi har testat
  Nikons extremt ljusstarka 58 mm är det dyraste objektivet vi har testat – och kanske det allra bästa.
  Panasonic Lumix DC-S1H

  Panasonic Lumix DC-S1H

  48 000
  Det här är faktiskt en videokamera. Och den är enastående!
  Äntligen kan oberoende filmproducenter få lika hög videokvalitet som de stora grabbarna.
  GoPro Hero8 Black

  GoPro Hero8 Black

  4 990
  Videorecension: En ännu bättre GoPro
  Även om bildkvaliteten redan var maxad i föregångaren så har Hero8 Black ett par viktiga förbättringar.
  Canon EOS 90D

  Canon EOS 90D

  12 990
  En mycket bättre spegelreflex
  Spegelreflextekniken lever i högsta välmåga i Canons senaste systemkamera för både nybörjare och entusiaster.
  Fujifilm X-Pro3

  Fujifilm X-Pro3

  20 000
  Klassisk proffskamera
  Låt inte den klassiska retrodesignen lura dig, det här är en helt grym kamera.
  Panasonic Leica Lumix DG Vario-Summilux 10-25mm f1.7 ASPH

  Panasonic Leica Lumix DG Vario-Summilux 10-25mm f1.7 ASPH

  24 500
  Extremt skarp zoom
  Panasonics ljusstarka Leica-zoom är den enda i sitt slag som har de här egenskaperna.
  Sony a7r IV

  Sony a7r IV

  44 000
  Flaggskepp för proffsfotografer
  Klassens högsta upplösning gör Sonys flaggskepp till kameran som många vill ha – men inte alla behöver.
  Canon EOS M200

  Canon EOS M200

  6 700
  För enkelhets skull
  Glöm inställningar och svåra termer, även nybörjare får fina bilder med den här Canon-kameran.
  Canon EOS M6 Mark II

  Canon EOS M6 Mark II

  10 700
  Canons bästa amatörkamera
  Man ska aldrig skriva av Canon, de kommer alltid tillbaka med ännu bättre kameror.
  Sony Cybershot RX100 VII

  Sony Cybershot RX100 VII

  13 000
  Sony fulländar fickkameran
  Sony RX100 VII är den bästa allroundkameran – men bara nätt och jämnt.
  Canon Powershot G5X Mark II

  Canon Powershot G5X Mark II

  10 600
  Kanon från Canon
  Canons kompaktkamera visar varför det fortfarande finns liv i fotomarknaden.
  Fujifilm GFX100

  Fujifilm GFX100

  124 000
  Grymmaste bildkvaliteten vi har sett
  Här är den bästa kameran vi någonsin har testat. Men helt perfekt är den inte.
  Panasonic Lumix S Pro 50mm f1.4

  Panasonic Lumix S Pro 50mm f1.4

  27 500
  50 mm med suverän perfektion
  Den mest klassiska av alla brännvidder fungerar fint i Panasonics fullformatversion.
  Panasonic Lumix S Pro 70-200mm F4 OIS

  Panasonic Lumix S Pro 70-200mm F4 OIS

  21 000
  Skarp sportoptik till Panasonic
  Den första telezoomen till Panasonics fullformatkameror håller vad den lovar på nästan alla områden.
  Fujifilm XF 16mm f2.8 R WR

  Fujifilm XF 16mm f2.8 R WR

  5 000
  Fantastisk vidvinkel till Fuji-kameror
  Den här lilla vidvinkeln är löjligt liten – och löjligt bra.
  Datacolor SpyderX Studio

  Datacolor SpyderX Studio

  4 850
  Så får du bättre koll på färgerna
  Varje fotograf med självkritik behöver bra verktyg för färg- och vitbalanskorrigering.