TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Pentax SMC-DA 50 mm f/1,8

Billigt allroundglas

Att Pentax kan göra objektiv visste vi redan. Men att de kan göra dem så här billigt och bra är en glad nyhet för alla Pentax-användare.

forfatter
Publicerad 2014-03-15 - 12:03
L&B tycker
Du får lätt och billigt jämn skärpa med bra ljusstyrka och väldigt lite förvrängning. Vad mer kan man begära för 2 400 kronor? Ett måste för Pentax-ägare.
Den låga vikten beror på att objektivet är gjort av plast, och autofokus-funktionen är både högljudd och långsam i svagt ljus.
Specifikationer
  • Typ: 50 mm normalobjektiv, motsv. 75 mm (APS-C)
  • Ljusstyrka: f/1,8
  • Närgräns: 45 cm
  • Filterdiameter: 52 mm
  • Linselement: Totalt 6, i 5 grupper
  • Mått: 39 mm, Ø 63 mm
  • Vikt: 122 g
Riktpris: 2400Pr. 2014-03-15 Produktsida

Det är lika bra att klargöra det redan från början: Det här objektivet är något som alla med en spegelreflexkamera från Pentax bör ha i kameraväskan. Låt vara att 50 mm f/1,8 är gjord av plast – till och med bajonettfattningen är av plast – och att objektivets autofokus inte tillhör de snabbaste på marknaden, men trots en brännvidd på 50 mm motsvarar bildvinkeln ett 75 mm objektiv när det sitter på en Pentax K-kamera. Det passar perfekt till porträtt av både stora och små, och fungerar även utmärkt som kort teleobjektiv för såväl resor som reportage.

I och med att objektivet är gjort av plast så är det åtminstone lätt och kompakt. Det tar därmed minimal plats i bagaget och på kameran.

Objektivet testades på en Pentax K-3, som med sin bildsensor på 24 megapixlar utan lågpassfilter kan vara en utmaning för alla objektiv. Men Pentax DA 50 mm f/1,8 klarar den här utmaningen med bravur. Förvrängningen är marginell, vi ser nästan ingen vinjettering, och färgblödningen – kromatisk aberration – är under kontroll.

Skärpan är bäst och jämnast från bländare f/2,8 till f/11, men den är också riktigt bra i centrum på f/1,8 och f/2,0. Det är också här man ser den lilla vinjettering som finns.

Pentax 50 mm f/1,8 är ett riktigt kap bland 50-millimetersobjektiv till kameror med bildformatet APS-C. Det kommer inte på skam tillsammans med High End-kameror som Pentax K-3, men passar också bra till Pentax mer överkomliga spegelreflexkameror.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

lbpluss
En mycket speciell zoom Sonys nya normalzoom är ovanlig.
lbpluss
Råaste zoomen vi sett 10x ultra-telezoom för fullformat.
lbpluss
Lumix S5II och S5IIX: Kompakta fullformatskameror vi suktar efter Panasonics kompakta fullformatskamera Lumix S5II kan äntligen filma med fasbaserad autofokus. S5IIX ger fler häftiga videofunktioner.
lbpluss
Guide till analoga filmkameror Att fotografera analogt har blivit enormt populärt. Här är kamerorna vi rekommenderar.
lbpluss
Så kommer du igång med analog fotografering Vi förklarar allt grundläggande på ett enkelt sätt.
Följ Ljud & Bild