Search
Generic filters

: Pentax K-50

Finputsad hårding

Förbättringarna är små och knappt synliga men Pentax vädertåliga folkkamera är fortfarande ett av de bästa köpen.

Ljud & Bild tycker

Bra upplösning och skärpa Väderskyddat och gediget hus Användarvänlig
Låg fokushastighet i live-view Ingen mikrofoningång
 • Typ: Spegelreflex med 16,3 Mp APS-C-sensor
 • Optik: 18–55 mm/f3,5–5,6 (motsv 27–82 mm)
 • Skärm: 3-tums LCD, 921 000 bildpunkter
 • Höjdpunkter: väderskyddat kamerahus, 100 % sökartäckning, bildstabilisator
 • Pris: 5 800 kr
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 5800 kr

Med så små förändringar är det lätt att man börjar tänka: ”If it ain’t broken, don’t fix it.” För det var inte mycket fel på Pentax K-30. Måhända bortsett från en väl piffig design som orsakade delade meningar om huruvida kameran var ful eller snygg.

Efterföljaren K-30 går i 50-modellens fotspår och trampar mitt i getingbot där rivalerna heter Canon EOS 700D och Nikon D5200. Med andra ord: prisklassen runt och strax över 5 000 kronor, där vi hittar välutrustade spegelreflexer som ofta ger mer kamera för pengarna än de dyrare modellerna gör.

Pentax har nästan inte gjort några förändringar av betydelse i K-50. Bortsett från en mer konservativ design är bildprocessningen förbättrad och kamerans högsta ljuskänslighet är numera ISO 51 200.  Nu kan man nästan plåta i beckmörker.

Väderskyddat hus
Allt som var bra i K-30 finns kvar i K-50. Till exempel prisklassens enda kamerahus med integrerad bildstabilisator. Och ett stålchassi som är täckt av slitstark polykarbonat, med öppningar, knappar och rattar förseglade av gummipackningar för att stänga ute damm, smuts och regn. Detsamma gäller den nya zoomen 18–55 mm/f3,5–5,6 WR (och 18–135 mm/f3,5–5,6 WR som kostar 9 000 kronor ihop med kamerhuset), som bland annat förseglar öppningen runt metallbajonetten med en o-ring.

Pentax K-50 är alltså det smartaste alternativet om man ofta är ute och fotograferar i ruskväder.

Bildsensorn är densamma som vi har testat med gott resultat i K-5 och K-30, en CMOS-sensor med 16 megapixlar i vanligt APS-C-format som klarar HD-video i 1080p. Precis som sin föregångare saknar K-50 ingång för extern mikrofon och har bara en monomikrofon inbyggd.

Gott om funktioner
Det finns stora möjligheter att skräddarsy inställningar efter fotografens personliga behov. Populära inställningar går att lagra i minnesbanker och hämtas sedan fram med funktionsratten på ovansidan. Kameran har Pentax unika TAV-inställning, där fotografen bestämmer bländare och slutartid, sedan anpassar kameran ISO-värdet så att exponeringen blir korrekt.

Med 11 fokuspunkter och hjälpbelysning i dåligt ljus fungerar autofokusen mycket bra i de flesta förhållanden. Men när man använder skärmvisning (live-view) tar kameran längre tid på sig att hitta fokus, och när man filmar får man antingen fokusera manuellt eller trycka på AF-knappen på baksidan. En tryckning aktiverar autofokus, men fokusmotorns surrande smyger sig in i filmljudet.

K-50 är relativt snabb på avtryckaren, med bildserier på 6 bilder per sekund är den snabbast i mellanklassen.

Bildkvalitet
Det var som sagt inget fel på bildkvaliteten i K-30 och det är det inte i K-50 heller. Den står sig utmärkt mot Nikon D5200 och i synnerhet Canon EOS 700D, men är bara marginellt bättre på hög ISO än K-30. Skillnaden är alltså inte stor, och egentligen saknar den betydelse eftersom det knappt syns på annat än testbilder.

I praktiken innebär det att brusnivån är mycket låg upp till ISO 1600 och först blir synligt vid 3200, medan kornbrus ökar markant från ISO 6400. Då är även färgstörningarna mer påträngande. Jämfört med 700D har K-50 bättre upplösning och detaljskärpa på hög ISO, men det skiljer inte mycket mellan K-50 och D5200.

Precis som i K-30 finns det gott om bilddynamik att gå på för fotografer som vill syssla med efterbehandling av råfiler. Kameran har flera alternativ för justering av parametrar som kontrast, färgmättnad, färgtemperatur, hög- och lågdager samt skärpa (i +/–4 steg) och det går att låta kameran korrigera för hög-/lågdager.

highres-K-50_black_005_1371041593
Skärmen är inte tryckkänslig och går inte heller att fälla ut.

I JPEG-bilderna är färgåtergivningen inte dålig alls, med prydliga hudtoner och fin tonalitet. Det enda väsentliga klagomålet vi har är videoegenskaperna. Som är bättre i EOS 700D och D5200 – som dessutom har vridbara skärmar och tystgående autofokus. Pentax-kameran saknar välfungerande autofokus när man filmar och utan mikrofoningång ligger den en bit efter konkurrenterna på det området.

Pentax har däremot ett attraktivt urval av optik till K-50, bland annat DA16–50 mm/f2,8 och DA50 mm/f1,4 som vi har mycket fina erfarenheter av från K-5 och K-30, men även ljusstarka objektiv med fast brännvidd, väderskyddade objektiv och den fina, pannkaksplatta 40 mm/f2,8.

Sammanfattning
Pentax K-50 är kameran för aktiva människor som ofta är ute på vintern och på hösten i ruskväder och som vill ha en välbyggd allväderskamera som är en spegelreflex. Bildkvaliteten får maxbetyg, detsamma gör nästan användarvänligheten och byggkvaliteten på den här kameran, som är ett av de allra bästa köpen i den här klassen.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Vi undrade när highend-klassen skulle få sina första brusreducerande hörlurar. Det är naturligtvis Bang & Olufsen som är först – och Beoplay H95 ger mersmak!
  Den senaste iMacen är den bästa stationära Mac-datorn för många, trots en inte helt oväsentlig nackdel.
  TAG Heuer Connected är mer än en smart träningsklocka, den är ett snyggt armbandsur också.
  JBL ger sig in i ANC-toppklassen med en hörlur som är rolig att lyssna på och som tar bort bruset effektivt.
  Panasonics toppmodell är en riktig godbit för kräsna TV-entusiaster: HZ2000 har en superläcker bild i tvättäkta studiokvalitet!
  HP Sprocket Select fyller absolut ingen funktion. Och den mobila fotoskrivaren levererar faktiskt halvdåliga bilder. Ändå är den helt fantastisk.
  Efter en tur i Honda e känns det mesta annat gammalmodigt.
  Asus ZenBook 14 UMA425 är en elegant och stilig dator som är perfekt för studier eller som en arbets-laptop när du är på språng.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  6 mobilkameror

  Riktpris: kr Mobilerna som tar de bästa semesterbilderna
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

  Nu kan du ladda ner Disney+

  Äntligen går det att ladda ner Disneys nya strömningstjänst
  på många olika plattformar. Här är den!   
  Läs mer här >>
  close-link