: Panasonic Lumix TZ90

Superzoom alla kan använda

Med 30x zoom, 4K-video och hög bildhastighet kommer du långt med Panasonics superzoomkamera.

Ljud & Bild tycker

Felfri 4K-video mycket fina bilder. Hög bildhastighet och snabb autofokus, 30x zoom, sökare och pekskärm.
Aningen liten sökare, grumliga bilder på hög ISO, beskuren 4K-video.
Panasonic Lumix DMC-TZ190
Typ: 20 Mp kompaktkamera med 1/2,3-tums bildsensor
Optik: 24–720 mm/f3,3–6,4
Skärm: 3-tums LCD, 1 Mp
Egenskaper: Wifi, 4K-video, DFD, vridbar pekskärm, råfilslagring, 10 bilder/s, 30x zoom, 380 bilders batteritid
Webb: panasonic.se

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 5000 kr

Få kameror är lika användbara som de små superzoomkamerorna. De har blivit populära eftersom de har kraftfull zoom inpackad i en fickvänlig storlek.

Några av dem filmar 4K-video också, och man behöver inte kunna mycket om fotografering eller video för att få bra bilder.

Panasonic har nästan fulländat receptet på superzoomkameror och har flera modeller att välja mellan. De passar perfekt som allroundkameror för många av dem som inte behöver en stor systemkamera.

Den allra bästa heter Lumix TZ100 men är relativt dyr – och lyckas inte matcha zoomen i kameran vi testar här. För den mycket billigare TZ90 har 30x zoom (i stället för 20x) i ett lika kompakt paket.

Panasonic är inte ensamma i den här klassen. Canon har en modell som heter PowerShot SX730 HS med 40 x zoom, två andra med extremt lång zoom är Sony Cyber-shot HX80 och Nikon Coolpix A900. Men Panasonic-kameran är den enda som har vridbar pekskärm med elektronisk sökare, 10 bilder/s, 4K-video och en 24–720 mm zoom med optisk bildstabilisator.

TZ90 är en uppdatering av TZ80, som vi testade 2016, med ett par förbättringar. En vinklingsbar pekskärm, Panasonics DFD-fokus och en ny 20 megapixlars bildsensor (i stället för 18 Mp) är de viktigaste skillnaderna.

4K-video och efteråt-fokus

Men kameran har flera praktiska funktioner. Som att fotografen kan trycka på 4K Photo innan bilderna tas och sedan knäppa en serie bilder i 4K-upplösning i snabb följd – och sedan plocka ut stillbilder från bildserien i 8 Mp.

När postfokus-funktionen är aktiverad väljer man var någonstans motivet ska vara skarpast efter bilden är tagen. Man bara pekar på skärmen, så lagras bilden.

Som på TZ80 kan kamerans fyra knappar programmeras med valfria funktioner och fem till går att lagra i menyn som visas på pekskärmen. Den vridbara ringen runt objektivet kan till exempel användas som zoomring med sömlös eller stegvis zoom, eller snurras för att ändra en annan valfri inställning.

Den elektroniska sökaren är inte förbättrad, och är en smula liten och trång, men är käck att ha när solen gör att man inte kan se på skärmen. Använd gärna sökaren med långa brännvidder. Eftersom det stabiliserar kameran när du håller kameran intill kroppen.

Bra bildkvalitet

Kameran kan lagra bilderna som råfiler, för dem som vill kunna efterbehandla bilderna. Och det kan det hända att man blir sugen på om många av dem är tagna vid hög IOS-känslighet.

Den nya bildsensorn gav oss en förhoppning om att Panasonic-kamera skulle klara sig bättre än föregångaren vid höga ISO-värden, men skillnaderna är små till TZ90:s fördel. Den relativt beskedliga bildytan på 1/2,3 tum fångar inte upp lika mycket ljus som större bildsensorer, och över ISO 1600 är kornbruset väldigt synligt. Så är det visserligen i konkurrenternas kameror också, men Panasonic-kameran klarar sig bra jämfört med både Canon och Sonys alternativ. Men den är inte lika bra som Lumix TZ100, varken när det gäller bildbrus eller skärpa. Det beror på att TZ100 har en bättre optisk konstruktion som ger jämnare skärpa över ett större bländar- och zoomområde. Men färgbalansen, kontrasten, skärpan och förvrängningen är mycket bra för en 30x zoom.

Med 4K-video är kvaliteten utmärkt, men kom ihåg att man tappar mycket vidvinkel i 4K-video eftersom bara delar av sensorn används. Bonusen är att man får kraftigare tele när brännvidden effektivt sett blir ungefär 36–1050 mm.

Praktisk allroundkompakt

Tack vare en vridbar pekskärm och anpassningsbara funktioner är Panasonic Lumix TZ90 en av de mest mångsidiga kompaktkamerorna för resor, semester och allt möjligt – utom bilder och video i svagt ljus. Bildkvaliteten är mer än godkänd för en kamera med så utmanande optik och Lumix-kameran ger dig mycket kul för pengarna med 4K-photo, hög bildhastighet och 4K-video i ett kompakt paket.

picture1 picture2
<
>
Foto: Panasonic
PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  HP Sprocket Select

  Riktpris: 1500 kr En oemotståndlig, onödig produkt

  Nikon Z5

  Riktpris: 21200 kr Billig inträdesbiljett till fullformat

  Canon EOS R5

  Riktpris: 52200 kr Först med 8K-video

  Oneplus 8 Pro (kamera)

  Riktpris: 10000 kr Stark uppryckning för OnePlus kamera
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.