Search
Generic filters

: Olympus OM-D E-M10

Systemkameran som passar alla

Här är kameran som nybörjare har råd med och proffsen älskar.

Ljud & Bild tycker

Suverän bildkvalitet, stor sökare, pekskärm och funktioner du verkligen har användning för. Och lite till. Olympus-kameran är ett av de bästa köpen, oavsett hur erfaren du är, och klarar alla situationer lika bra.
Svag blixt, små knappar och ont om plats för händerna.
 • Typ: Systemkamera med 16,1 Mp mFT-sensor
 • Optik: 14–42 mm/f3,5–5,6 EZ
 • Skärm: 3-tums LCD, 1 04 Mp
 • Höjdpunkter: Wifi, vridbar pekskärm, elektronisk sökare elektronisk zoom
 • Pris: 7 400 kr med 14–42 mm EZ
 • Olympus.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 7400 kr

SE gullikon 2014.indd

Här får man nästan allt på en gång. För hälften av vad toppmodellen kostar har den här kameran nästan samma egenskaper och bildkvalitet. Det är med andra ord svårt att hitta en bättre kamera för pengarna än Olympus OM-D E-M10 just nu. Orsakerna är många.

När Olympus introducerade sin första digitala systemkamera med integrerad elektronisk sökare lade de grunden för en enorm succé. Kameran hette OM-D E-M5 och belönades med utmärkelser över hela världen – och vi utsåg den till Årets kompakta systemkamera.

Med tanke på att den hade ett gediget kamerahus, blixtsnabb autofokus, anpassningsbara funktioner och en klassledande bildkvalitet var det inte så konstigt att E-M5 sopade hem priser och medaljer. Och det skadade ju inte försäljningsstatistiken heller.

Kameran går fortfarande att köpa, och mot slutet av förra året lanserade Olympus den andra i serien och nuvarande toppmodellen E-M1.

Halva priset
Tredje modellen i serien heter E-M10 och kostar hälften så mycket som toppmodellen. Trots det förhållandevis låga priset 7 400 kronor har E-M10 nästan samma fina egenskaper som toppmodellen. Bildsensorn med 16 Mp är likadan som i prisbelönta E-M5 och bildprocessorn kommer från toppmodellen E-M1.

Kamerahuset är mindre och lättare än de andra två men har vridbar pekskärm, dubbla inställningsrattar och elektronisk sökare med 1,44 megapixlar. Precis som E-M5. Den saknar visserligen väderskydd i form av silikonpackningar och storebrors 5-axlars bildstabilisator, men har i gengäld wifi, mer högupplöst skärm och inbyggd blixt.

annons

Den inbyggda bildstabilisatorn har 3-axlars stabilisering, vilket räcker till det allra mesta man ska ha kameran till. Stabilisatorn ska klara 3,5 exponeringssteg lägre slutarhastighet än den 5-axliga stabilisatorn som klarar fyra steg.

annons

E-M10 har en hastighet på 8 bilder i sekunden, fokusmarkering (peaking) som markerar konturerna i motivet där fokus är skarpt när man fokuserar manuellt, samt Olympus multifunktionsläge där man bland annat kan justera högdager och skugga och se resultatet direkt i sökaren.

Priserna börjar på 5 600 kronor för kamerahuset, och ihop med det väl beprövade 14–42 mm II-objektivet kostar kitet 6 500 kronor. Det finns också ett kit med Olympus nya elektroniska zoom, 14–42 mm/f3,5–5,6 EZ som kostar 7 400 kronor och det är den kombinationen vi testar här.

ID: 11337
Med den nya elektroniska 14–14 mm-zoomen är E-M10 en av de minsta systemkamerorna som har inbyggd sökare.

Kompakt zoom
Med nya 14–42 mm-zoomen är kameran väldigt liten. Objektivet täcker bildvinklar som motsvarar 28–84 mm om man jämför med 35-fullformat och har både zoom- och fokusring. När E-M10 är avstängd sticker objektivet bara ut 22 mm från kamerahuset, så detta är ett oerhört kompakt paket.

annons

Olympus-kameran är betydligt mindre och lättare än även de minsta spegelreflexerna från Canon och Nikon, men också mycket mer avancerad och utan att kompromissa med bildkvaliteten. Den är dessutom mindre än de flesta små systemkameror med inbyggd elektronisk sökare. Bortsett från Sony a6000, som befinner sig i samma prisklass och är Olympus-kamerans närmaste rival.

Den elektroniska sökaren är ljus och skarp, med kort fördröjning, och mycket större än de optiska sökarna i Nikon D3000 och Canon EOS 100D, men inte lika stor som i a6000 eller E-M1. De två rattarna på ovansidan gör att man kan ändra till exempel exponeringsavvikelse eller bländare blixtsnabbt. Tack vare flera programmerbara knappar kan man anpassa funktioner efter eget behov, och på pekskärmen är det enkelt att välja en inställning som man vill ändra.

Ett större handgrepp är den mest väsentliga bristen på kameran, som trots sin beskedliga storlek ligger relativt bra i handen. För fotografer med stora händer finns ett smart handgrepp som man sätter fast på undersidan och som ger ett mycket bättre tag om kameran. Det heter ECG-1 och skruvas fast, men har en snabbkoppling så att man kommer åt batteriluckan när man knäpper av det.

Olympus har också ett smart linsskydd som tillbehör till 14–42 mm EZ-zoomen. Det heter LC-37C och sätts fast på objektivet men öppnar sig automatiskt när man sätter på kameran och objektivet åker ut.

OM-D_E-M10_system__Mood_003

Bildkvalitet
Med samma bildsensor som i E-M5 och samma bildprocessor som i toppmodellen E-M1 är det inte så konstigt att bildkvaliteten håller hög klass. Detsamma går att säga om autofokusen, som är blixtsnabb och tystgående. Kamerans blixtsnabba hybridfokus och 8 bilder/s gör den till en mycket bättre actionkamera än Nikons och Canons spegelreflexer i samma prisklass.

Bildfilerna bjuder inte på några överraskningar. Olympus har länge tillhört de bästa på att processa JPEG-filer och E-M10 är inget undantag. Hudtoner återges prydligt, avvikelserna är marginella i våra testplanscher och både vitbalans och exponering sitter nästan alltid som de ska.

Det finns inte mycket brus heller, bildprocessorn är skonsam med brusreducering så att detaljskärpan inte dämpas för mycket vid hög ljuskänslighet. Räkna med att se fint kornbrus från ISO 6400 och gradvis större grynigheter och mer färgbrus upp till ISO 25600, där det blir väldigt grumligt. I praktiken betyder det att man kan ta handhållna bilder – med bildstabilisator förstås – i väldigt dåligt ljus, utan förluster av skärpa eller för mycket grumligheter i bilderna.

Bilddynamiken är fullt i klass med Nikon D7100 och Sony NEX-6, som båda har större sensorer, och bättre än alla kompaktkameror utom Fujifilm X100S och Sony RX-1.

Olympus nya objektiv med elektronisk zoom håller också måttet jämfört med andra kit-objektiv som vi har testat. Det vill säga alla kit-zoomar på marknaden. Det klår inte Fujifilms XF 18–55 mm/f2,8–4,0 eller Olympus egen 12–40/f2,8, men ligger inte efter de andra normalzoomarna vi har testat. Tvärtom.

Med full bländaröppning och 14 mm syns förvånansvärt lite förvrängning och vinjettering ut mot hörnen. Motivet är naturligtvis skarpare i mitten än i hörnen, men skillnaden är inte lika stor som befarat. Skärpan är jämnast mellan f5,6 och f8 på alla brännvidder, men från 20 till 42 mm är skärpan i hörnen bättre än vid 14 mm. Diffraktion och kromatiska avvikelser är väl kontrollerade för att vara ett objektiv i den här klassen.

Slutsats
Tack vare wifi, inbyggd blixt, bildstabilisator, pekskärm och enastående bildkvalitet är Olympus OM-D E-M10 ett av de bästa köpen i mellanprisklassen. Den är nästan lika avancerad som dyrare kameror, men lika smidig att använda som de enklaste systemkamerorna. För somliga är den i minsta laget, för andra är storleken mitt i prick. E-M10 är så nära helt fullkomlig det går att komma i den här prisklassen, och passar lika bra för nybörjare som för erfarna fotografer.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Motorola håller löftet om 5G till lågpris och slänger in en rejäl batteritid på köpet.
  Om e-sport-kontraktet har gått åt skogen men du ändå vill spela på den högsta nivån så har MSi en lösning som är skräddarsydd efter din plånbok.
  Äntligen någon som slår Sony på brusreducerande hörlurar. Och det är Sony själva! WH-1000XM4 tar över tronen som marknadsledare.
  Letar du efter en stor skärm till rimligt pris? Då kommer Sony XH8096 som ett brev på posten.
  BMW i8 är ingen Tesla. Den är mycket tuffare!
  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Xiaomi Mi 10 Pro (kamera)

  Riktpris: 12000 kr Billigmärket Xiaomi slår till med en utmärkt kamera

  6 mobilkameror

  Riktpris: kr Mobilerna som tar de bästa semesterbilderna

  Apple iPhone 11 Pro (kamera)

  Riktpris: 13000 kr Ett stort kliv framåt för iPhone-kameran

  Samsung Galaxy S20 Ultra (kamera)

  Riktpris: 14500 kr Samsung försöker göra allt för mycket och missar målet
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  SOMMARERBJUDANDE
  6 VECKOR LB+
  ENDAST 6 KR
  Full tillgång i 6 veckor för 6 kr
  PROVA i 6 VECKOR
  close-link