Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Nikon D7200

Klassens bästa bildkvalitet

Snabb och användarvänlig systemkamera med felfri bildkvalitet.

Publicerad 2015-06-12 - 06:00
Nikon D7200
Lasse Svendsen

Även om de stora spegelreflexerna tynar bort i försäljningsstatistiken på samma sätt som snön smälter i vårsolen så betyder det inte att de håller på att dö ut. De är dock större och tyngre än uppkomlingarna bland de kompakta systemkamerorna, som till skillnad från spegelreflexerna ökar i popularitet.

Många anser därför att spegelreflexernas dagar är räknade och att de kompakta systemkamerorna kommer att ta över. Det är mycket möjligt, men faktum är att dagens spegelreflexkameror är oerhört vitala och aldrig har varit bättre än nu.

Att hitta argument för spegelreflexer är alltså inte svårt. Ett överlägset urval av optik och tillbehör är en sak – Nikon har på egen hand fler än 80 objektiv som alla går att använda med Nikon D7200.

Det är en kamera som är gjord för erfarna amatörer som ställer höga krav på bildkvalitet och funktionalitet. D7200 är ingen typisk ögonblickskamera, eller en kamera för nybörjare. De lyckas bättre med den enklare och billigare D3300.

Många fotografer föredrar en spegelreflexkamera, inte bara på grund av bildkvaliteten utan också användarvänligheten. Stora knappar och rattar gör dem enkla att sköta, till exempel med handskar på. Och ett stort handgrepp är bättre när man har stora teleobjektiv eller lång zoom påmonterad.

Snabbare fokus
Vilket leder oss till sport och fotografering av vilda djur. Kompakta systemkameror som Sony a6000 har gjort stora framsteg när det gäller fokushastighet, och fokusspårning, men i dåligt ljus kan det vara lättare att få en serie skarpa bilder av en hök eller häcklöpare i rörelse om man har en spegelreflex. Eftersom fokusspårningen – tracking – ofta är mer exakt.

Men det är långtifrån alla fotografer som tar bilder av vilda fåglar eller friidrottare, så många klarar sig utmärkt med en kompakt systemkamera. Som är mindre och lättare, har en lika hög bildkvalitet och dessutom är trådlös för överföring av bilder. Eller fjärrstyrning av kameran.

D7200_18_105_back34r
Ingen vridbar skärm – eller pekskärm – men däremot inbyggt wifi.

Detta är fördelar som inte många spegelreflexer kan skryta med, men Nikon D7200 är faktiskt trådlös. Den har närfältskommunikation också, vilket gör det enklare att överföra bilder till mobilen där man kan dela dem på tjänster som Facebook, Instagram och Flickr.

D7200 ersätter D7100, som är två år gammal och saknar inbyggt wifi. Den har länge varit en av marknadens bästa och har inte saknat mycket för att vara den perfekta kameran. Kanske är det därför som Nikon har varit försiktiga med att ändra på för mycket i D7200.

Läs testet av Nikon D7100 här.

Få förbättringar
Bildsensorn är en variant av den mycket fina 24 Mp-sensorn i APS-C-format som vi har goda erfarenheter från i D5500, framför allt bilddynamiken som är klassledande. Sensorn saknar lågpassfilter framför fotosensorerna vilket ger lite bättre detaljskärpa.

Nikon har också givit kameran bättre fokusprestanda i dåligt ljus i form av en 51-punkters autofokussensor som är känslig ner till –3 EV och en 2016-punkters RGB-ljusmätare som även används för 3D-spårning när kameran är inställd på kontinuerlig autofokus.

Bildhastigheten är densamma, 6 bilder i sekunden, eller 7 om man väljer 1,3x beskärning som använder en mindre bildyta på sensorn. Det är en fördel om man behöver extra räckvidd på längre brännvidder (x1,3) när man tar action- eller sportbilder.

Buffertminnet är också bättre och sväljer undan 18 råfiler (14-bitars lossless) eller 100 JPEG-bilder i seriefoto innan det blir fullt, och Nikon har ökat batteritiden från 950 till 1110 bilder per laddning. D7200 kan använd samma batterigrepp (MB-D15) som D7100.

Närmaste rivalerna är Sony a77 II, Canon EOS 70D och EOS 7D II. Den senare är den nyaste av de tre.

Läs testet av Canon EOS 7D II här.

Nikon-kameran har två minneskortplatser för SD-kort, som kan användas för att öka lagringskapaciteten eller som backup, mikrofoningång, 1080/50p-video med råfiler direkt ur HDMI-utgången samt en platt bildprofil för både video och stillbilder.

D7200_18_105_top
Klassiskt Nikon. Överskådligt och enkelt.

Bara svartvitt
Kameran har också fått utökad ljuskänslighet, från D7100:s ISO 25600. Ända upp till ISO 102400, som bara går att lagra i svartvitt. Det är inte så dumt som det låter. För vid så hög ljuskänslighet sjunker färginformationen och färgbrus försämrar i stället bilderna. Därför är svartvitt ofta att föredra när man går upp så högt i ljuskänslighet.

Bildkvalitet
För om man tittar på bilderna som är tagna över ISO 25600 så finns det mycket grumligheter. Det är inte värre än på andra håll, men Nikon D750 är synbart bättre på att kontrollera brus vid så höga ISO-värden. Från ISO 1600 upp till 6400 är bildfilerna fullt användbara och råfilerna kan enkelt efterbehandlas för att få en bättre brusreducering.

Men bilderna är ändå bättre än dem vid motsvarande ISO-värden från EOS 7D II, fast inte mycket.

Bilddynamiken är däremot fenomenalt bra och bättre än någon annan kamera vi har testat med APS-C-bildsensor. Bortsett från D5500, som är i klass med D7200. Det går att få fram detaljer i skuggor utan att himlen bränner ut, när man öppnar JPEG-filer i Adobe Lightroom. Råfilerna har mycket mer att gå på för dem som vill ägna sig åt efterbehandling av bilderna.

En bildsensor med 24 Mp utan lågpassfilter levererar en hög detaljskärpa och Nikon-kameran är inget undantag. Kamerans färgåtergivning tillhör också toppklassen och är inte ett dyft sämre än D750 enligt vår mening. Det betyder att du får färgåtergivning och bilddynamik som är fullt i klass med dyrare kameror som har fullformatsensorer.

D7200_ambience_3
D7200 går utmärkt att använda som videokamera men har inte lika många inställningar som många av konkurrenterna.

Nikon D7200 kostar 11 900 kronor för kamerahuset. Eller 14 000 kronor tillsammans med en Nikkor DX 18–105 mm VR-zoom. Den går också att köpa tillsammans med en 18–140 mm-zoom för 15 000 kronor. Det innebär att Nikon-kameran är billigare än Canon EOS 7D II. Visserligen har den lägre bildhastighet, ett mindre autofokusområde med färre fokuspunkter samt mindre bildbuffert, men den har lite bättre fokusprecision i dåligt ljus och en mycket bra fokusspårning.

I valet och kvalet
Nikon D7200 och Canon EOS 7D II är enastående entusiastkameror båda två, mer än tillräckligt snabba för action och sport. Canon-kameran är snabbare i bra ljus men Nikon-kameran ligger en noslängd före när det gäller bildkvalitet. Framför allt i dåligt ljus. Den är billigare också, och det gör D7200 till ett bättre köp för dem som inte behöver lika hög bildhastighet och stor bildbuffert som Canon-kameran har.

Om bildkvaliteten väger tyngst är Nikon D7200 det bästa valet av alla spegelreflexer med APS-C-format.

Ljud & Bild tycker

Felfri bildkvalitet och användarvänlighet, med stora möjligheter för erfarna fotografer som älskar att ta bilder. Relativt billig och praktisk till allt möjligt. Även sport och action. Begränsad kontroll vid videofilmning och litet fokusområde jämfört med konkurrenterna.

1 reaktion på ”Nikon D7200”

  1. Jag tycker att bild kvaliteten är bra och än så länge är jag nöjd med bild kvaliteten har bara haft den en dag men kameran har ju inte närbilds funktion vilket jag saknar.
    Men annars så kör jag med en. Nikon D5300 vilket ger mycket bra bilder och i den finns närbilds funktion.
    Det går att få mycket fina när bilder med 7200 men då måste man ju sätta in en närbilds objektiv.
    D7200 är ju en tung kamera om man är noggrann om man vill satsa på bra bild kvalitet så bör stativ användas eller en bens stativ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mycket bild för pengarna

Vilken TV är bäst för gaming?

Bild av studiokvalitet

Rulla till toppen