TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Fujifilm Instax Square Link

Mobilskrivare för kvadratiska bilder

Coola effekter och hög bildkvalitet gör Instax-skrivaren till ett riktigt bra köp.

forfatter
Publicerad 2022-12-19 - 09:00
Karakter
Fujifilm Instax Square Link
L&B tycker
Stora fyrkantiga bilder som man kan lägga till text och effekter på. Relativt bra utskriftskvalitet. Användarvänlig app med många funktioner.
Relativt stor. Batteriet är inte utbytbart.
Specifikationer
 • Typ: Instant-fotoskrivare
 • Bildstorlek: 62 x 62 mm, arkstorlek 86 x 72 mm
 • Upplösning: 318 ppt
 • Bildformat: JPEG, PNG, HEIF, DNG
 • Skärm: Nej
 • Anslutning: USB-C
 • Trådlöst: Bluetooth 4.2
 • Batteritid: 100 bilder
 • Mått/vikt: 105 x 127 x 37 mm/236 g
 • Funktioner: Specialeffekter, AR print, Square Link-app.
 • Webb: fujifilm.se
Riktpris: 1500Pr. 2022-12-19 Produktsida

Med den här lilla skrivaren gör du större, fyrkantiga bilder i högre kvalitet än du vanligtvis får från mobilskrivare.

Den relativt stora instant-skrivaren använder större ark än vanligt för instant-skrivare. I stället för foton i kreditkortsstorlek skriver Instax Square Link ut kvadratiska 62 x 62 mm-foton på ark som är 86 x 72 mm stora.

Det ger dig fler möjligheter att leka med text och effekter, och inte minst AR-effekter som du ”framkallar” genom att skanna en QR-kod på bilderna.

På så sätt kan du dela både fysiska bilder och dolda effekter med andra, som garanterat blir förtjusta när de till exempel får ett grattismeddelande med en tårta i AR.

Fujifilms Instax-skrivare är, som bilderna antyder, större än vad små instant-skrivare brukar vara. Den är fortfarande tillräckligt bärbar för att hänga med ut och är redo att göra fysiska, fyrkantiga kopior av dina mobilfoton precis när det passar dig.

Foto: Lasse Svendsen

App med många effekter

För att få bilderna utskrivna måste du ladda ner Fujifilms Square Link-app på mobilen. Sedan kan du skriva ut en bild på ungefär 12 sekunder och efter en och en halv minut är den färdigframkallad. Men det allra coolaste är att du kan lägga till effekter på bilden, antingen som text, symboler eller krusiduller.

Varje kassett innehåller 10 ark. Foto: Lasse Svendsen

Men det är långtifrån allt. Du kan också lägga till en QR-kod, som döljer en animerad effekt, till exempel den ovan nämnda tårtan, eller en kort text som säger grattis på födelsedagen eller en bild i bilden som bara visas när koden på bilden skannas. QR-koden kan för övrigt placeras i hörnet där den passar bäst, så att den inte är i vägen för motivet.

Appen har många fler alternativ än att bara göra kopior av bilderna. Foto: Lasse Svendsen

Bilder med effekter kan sparas i appen och hämtas fram senare om man vill skriva ut en extra kopia.

Det går också att justera bildens kontrast, mättnad och ljus, lägga på filtereffekter och göra collage av bilder. Stillbilder kan hämtas ur en video och printas ut och skrivaren kan även skriva ut på specialpapper för svartvitt, eller ark med färg eller ramar med illuminationseffekt. Sådana här kassetter som man köper till Instax-skrivaren innehåller 10 ark och säljs i 2-pack för 150 kronor.

90 sekunder efter att bilden är ute ur skrivaren är den helt framkallad. Foto: Lasse Svendsen

Utskriftskvaliteten

Bilderna blir riktigt fina. Jag rekommenderar att justera färgmättnaden och kontrasten på bilder som ser lite bleka ut innan de skrivs ut. Annars blir de ännu mörkare när de har framkallats. Upplösningen på 318 punkter per tum ger bra detaljåtergivning och om bilderna är korrekt exponerade och fokuserade är skärpan relativt bra.

Skrivaren stöder de vanligaste bildformaten och har en RGB-färgrymd med 256 färger. Mer än tillräckligt för en instant-skrivare med så små bilder, men naturligtvis inte på samma nivå som en bläckstråleskrivare när det gäller färgdjup och dynamik.

Skanna QR-koden på bilden som visas här så dyker effekterna upp på mobilskärmen. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Fujifilm Instax Square Link är lätt att använda och lätt att tycka om, och gör fina fysiska bilder i kvadratiskt format. Bildkvaliteten är tillräckligt bra, tycker vi, men det är möjligheten att vara kreativ med bilderna man skriver ut som är den viktigaste anledningen till att köpa en Instax Square Link. Med mobil-appen kan man lägga till AR-effekter och skapa unika bilder som det är en glädje att ge bort och en glädje att få. Och det är hela poängen med en instant-skrivare: glädjen att se bilderna i fysiskt format och att hålla dem i handen, klistra upp dem på väggen eller sätta på kylen – eller ge bort dem.

Skrivaren gör fina svartvita kopior. Foto: Lasse Svendsen

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.

Fujifilm Instax mini Evo

Digitalkamera med instant-skrivare

Med den här lilla kameran kan du dela fysiska bilder direkt från minneskortet.

Behändig digitalkamera med bra utskriftskvalitet, som även skriver ut bilder från mobilen. Fina app-funktioner, coola filtereffekter och intern lagring av bilder.
Kort batteritid. Lågupplöst skärm utan pekfunktion.
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

lbpluss
En mycket speciell zoom Sonys nya normalzoom är ovanlig.
lbpluss
Råaste zoomen vi sett 10x ultra-telezoom för fullformat.
lbpluss
Lumix S5II och S5IIX: Kompakta fullformatskameror vi suktar efter Panasonics kompakta fullformatskamera Lumix S5II kan äntligen filma med fasbaserad autofokus. S5IIX ger fler häftiga videofunktioner.
lbpluss
Guide till analoga filmkameror Att fotografera analogt har blivit enormt populärt. Här är kamerorna vi rekommenderar.
lbpluss
Så kommer du igång med analog fotografering Vi förklarar allt grundläggande på ett enkelt sätt.
Följ Ljud & Bild