Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Duell: Canon S95 mot Panasonic LX5

Småkameror med proffsiga egenskaper

Ett fåtal kompaktkameror har avancerade funktioner och en bildkvalitet som tillfredsställer krävande yrkesfotografer. Här är två av de bästa.
Ljud & Bild tycker
Många funktioner. Hög optisk kvalitet. Lite brus upp till ISO 1600. Liten och lätt.
Kort batteritid. Kromatisk felbrytning. Bränner ut i högdager.
Specifikationer

<b>Typ:</b> Kompaktkamera
<b>Bildsensor/upplösning:</b>
CCD/10 Mp
<b>Optik (motsv. 35 mm):</b>
28–105 mm f2,0–4,9
<b>Zoom:</b> 3,8x
<b>Videoformat:</b> 1280x720, 24/s
<b>Minneskort:</b> SDHC/SDXC/HC MMC plus
<b>Skärm:</b> 3,0-tums LCD, 461 000 punkter
<b>Pris:</b> 4 400 kr

Ibland är en liten kamera mer praktisk än en stor. Men små kameror har som regel många begränsningar och det är inte säkert att bildkvaliteten håller måttet i alla situationer. Åtminstone inte om man är yrkesfotograd till vardags eller ställer väldigt höga krav.
Proffs jobbar inte med vad som helst, och de stoppar inte vad som helst i fickan heller. Så när kameran de arbetar med till vardags är för stor och tung att släpa på, tittar sparsmakade fotografer i riktning mot en proffskompakt.
I det här segmentet är urvalet begränsat och priserna förhållandevis högre än i den vanliga kompaktklassen. De få modeller som finns kan räknas på båda händernas fingrar, men har två väsentliga saker gemensamt: fler avancerade funktioner samt en bildkvalitet som påminner om spegelreflexernas.

Avancerade funktioner
Full manuell kontroll över exponeringen, lagring av råfiler (”digitala negativ” som kan efterbehandlas i datorprogram), skarp optik, överskådlig skötsel och hög bildkvalitet är ofrånkomliga krav för kräsna fotografer, och allt detta har proffskompakter som Canon PowerShot S95 och Panasonic Lumix DMC-LX5.
De skiljer sig från vanliga kompaktkameror genom att de har betydligt mer påkostad och ljusstark optik, vilket är en förutsättning för hög bildkvalitet. Dessutom har de inte maximalt antal megapixlar – sådant imponerar inte på erfarna fotografer – utan i stället relativt stora bildsensorer med ”bara” 10 megapixlar. Plus en möjlighet att filma i 720p-HD-kvalitet.

Ljusstark vidvinkeloptik
Testets två duellanter ersätter sina respektive föregångare, som de påminner starkt om, och man måste vara kännare för att upptäcka nyheterna. Canon-kameran har samma ljusstarka objektiv med 3,8x zoom, medan Panasonic har givit LX5 ny optik. Även det med 3,8x zoom. Men där Canon har satsat på en lite smalare vidvinkel, 28 mm, till fördel för lite längre tele, 105 mm, har Panasonic prioriterat vidvinkel i högre grad och valt 24 till 90 mm.
Båda objektiven har mycket bra ljusstyrka och inbyggd bildstabilisator. Från bländare f2,0 på vidvinkel till f3,3 vid 90 mm (LX5) respektive f4,9 vid 105 mm (S95).
Testkriterier
Bra bärbarhet och användarvänlighet är en självklarhet om man väljer någon av de bästa kompaktkamerorna. Det gäller även för proffskompakter, men i detta test lägger vi också vikt vid att viktiga funktioner som exponeringskontroll, ljusmätning, ljuskänslighet och fokusval är enkla att komma åt. Och inte ligger begravda i menyer som kräver många knapptryckningar för att nå.
Bildkvaliteten på stillbilder är det som väger tyngst. Vi har bedömt videokvaliteten men den är inte utslagsgivande för betygen.
Den totala upplevelsen när man fotograferar, hanterbarheten, flexibiliteten och skärmkvaliteten i solljus, råfilsbehandlingen samt hur enkelt det är att programmera de viktigaste parametrarna, är också medtaget i betygen. Priset spelar naturligtvis stor roll för slutbetyget.

 

Detta får du:

Annons

Vidvinkelzoom
Bildstabilisator
Ljusstark optik
Inbyggd blixt
HD-video
Manuell exponeringskontroll
Lagring som JPEG+råfiler

 

Sammanfattning
Detta test visar hur bra bilderna faktiskt kan bli om man skaffar en fin kompaktkamera. Om man ska välja Canon S95 eller Panasonic LX5 beror däremot på vilket man värderar högst.
Om man anser att storleken och priset är väldigt viktigt är det inte mycket att fundera på. Då är Canon PowerShot S95 den kamera som bäst kombinerar hög bildkvalitet med full kontroll och råfilslagring. Bildkvaliteten slås bara undantagsvis av Panasonic Lumix LX5, i de flesta fall är den lika bra – utom HD-filmning, där LX5 är genomgående bättre. Och så är det ju alltid trevligt att slippa undan med en billigare kamera, trots att prestanda nästan är lika höga.
Panasonic har dock finputsat och trimmat Lumix LX5 till en riktig värstingkamera. Bortsett från att knapparna är små är skötseln mer genomtänkt och kameran kan använda extern blixt och elektronisk sökare, och så är bilderna snäppet skarpare än med S95.
Om man är villig att betala lite extra så får man allt detta, plus väldigt bra HD-video (för att vara en kompakt). Allt ryms i en kamera som visserligen är lite större än Canon S95 men som i slutändan är ett mer komplett redskap för proffs och erfarna amatörer som vill ha maximal bildkvalitet från en liten kamera. Priset är det enda som hindrar Lumix LX5 från att få maxbetyg.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Produkter i testet

Panasonic Lumix LX5

Proffsens dröm

Få kameror är så välgjorda och renodlade. Tack vare knivskarp optik och utmärkt skötsel är LX5 rena drömmen att ta bilder med.

Skarp optik. Mycket bra dynamik. Hög videokvalitet. Många funktioner. Relativt lite brus upp till ISO 1600.
Synlig förlust av skärpa från ISO 800. Små och dåligt märkta knappar.

Canon PowerShot S95

Fickvänligt proffs

En pytteliten kamera kan faktiskt ha höga prestanda. S95 är inte mycket större än en Ixus, fast mycket mer avancerad.

Många funktioner. Hög optisk kvalitet. Lite brus upp till ISO 1600. Liten och lätt.
Kort batteritid. Kromatisk felbrytning. Bränner ut i högdager.
forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.