TEST: Canon RF 70-200mm f4 L IS USM

Behändig telezoom för Canon-fotografer

Kompakta RF 70–200 mm med f4 och bildstabilisator är en dyr men knivskarp zoom till Canons fullformatkameror.
Karakter
Canon RF 70-200mm f4 L IS USM
Ljud & Bild tycker
Litet och lätt, ytterst skarpt vid alla brännvidder. Snabb autofokus och enastående bildstabilisering. Vädertätat.
Kostsamt. Kan inte använda stativfäste eller telekonverter.
Specifikationer
  • Typ: Zoom
  • Ljusstyrka: f4–32
  • Fattning: EOS RF
  • Bildstabilisator: Optisk, 5-stegs
  • Närgräns: 60 cm
  • Filterdiameter: 77
  • Linselement: Totalt 16 (i 11 grupper)
  • Mått/vikt: Ø 84 mm, 119 mm/695 gram
  • Övrigt: Solskydd, väderskydd, väska
  • Webb: canon.se
Annons
Annons
forfatter

En av nackdelarna med ett helt nytt kamerasystem är att man måste göra nya objektiv. Men det kan man vända till sin fördel, eftersom man har en möjlighet att börja om helt från scratch.

För Canon har det varit helt nödvändigt att utveckla nya objektiv till det nya EOS R-kamerasystemet. De gamla EF-objektiven har inte blivit sämre sedan de introducerades, men det nya spegellösa fullformatsystemet ställer nya krav på optiken, som den gamla inte kan leva upp till i samma utsträckning som nya, optimalt anpassade konstruktioner.

Därför gör Canon nya objektiv till R-formatet. Optiska prestanda och autofokus är bland det som är anpassat för det helt nya kamerasystemet, där bland annat bajonettfattningen, registeravståndet och fokusalgoritmerna har ändrats.

Alla de mest populära brännvidderna har naturligtvis RF-fattning, vilket innebär att Canon gör helt nya objektiv, som 24–70, 28–70, 50, 85, 24–105, 16–35 och 70–200, till det nya kamerasystemet.

Canons minsta 70–200 hittills. Foto: Lasse Svendsen

Minst 70–200 mm hittills

Det senare finns i två versioner, RF 70-200 f2.8 och den nya RF 70-200 f4, som vi testar här. Den tappar ett exponeringssteg i ljusstyrka, men sparar vikt och pengar. Kan man klara sig med bländare 4 så sparar man många tusenlappar, vikten sjunker nästan med 400 gram och man får ett 25 mm kortare och 6 millimeter smalare 70–200 mm-objektiv.

Annons
Fokus- och bildstabilisatorknappar. Foto: Lasse Svendsen

Men det viktigaste är nästan helt identiskt. Den optiska konstruktionen är tämligen snarlik – de har 17 respektive 16 linselement – men det billigare objektivet har något enklare element på insidan. På utsidan är dock det mesta sig likt: zoomring, programmerbar inställningsring, fokusring, knappar för fokusområde och fokusmetod – den inbyggda, optiska bildstabilisatorn i fem steg kan stängas av. Det finns tre stabiliseringslägen att välja mellan, beroende på hur fotografen vill följa motivets rörelser: 1 är allmän stabilisering, 2 är anpassat för panorering medan 3 bara aktiverar stabilisering när utlösaren trycks in.

Vad man däremot inte får, inte ens som tillbehör, är det vridbara stativfästet som ingår till RF 70-200/2.8. Zoomen kan inte heller användas med någon av Canons telekonverters för RF-objektiv.

Ihop med EOS R6 är detta ett kompetent sportpaket. Foto: Lasse Svendsen

Om man använder det kompakta RF 70-200/4 tillsammans med en EOS R5 eller R6 får man upp till 7,5 stegs stabilisering och ett lätt och behändigt kit för porträtt, sport, landskap och djur, för att bara nämna en del.

Objektivet växer en hel del när man zoomar till 200 mm. Foto: Lasse Svendsen

Prestanda

Allt detta passade Canon-zoomen utmärkt till. Autofokusen (med en EOS R6) är snabb och exakt, som vi har blivit vana vid med Canons USM-fokus i nyare Canon-kamerahus. Den hängde med bra i fåglars oförutsägbara flykt och spårade rörliga motiv som förflyttade sig rakt mot kameran utan att missa en enda gång.

Komplett vädertätning med rejäla packningar. Foto: Lasse Svendsen

Skärpan går det inte att klaga på mycket heller. Väljer man den största bländaröppningen med 70 mm brännvidd kan man se i råfilerna att skärpan avtar ut mot hörnen, men inte mycket. Ett steg upp till f5,6 så jämnar det ut sig. Skärpan är helt enkelt enastående ända till f16, där diffraktion uppstår och dämpar skärpan – även om det är måttligt – vid varje ytterligare bländarsteg.

Annons
Ingen synlig förvrängning, bara måttlig vinjettering och mycket jämn skärpa vid f4 och 200 mm. 70 mm syns i det infällda fönstret längst ner till höger. Foto: Lasse Svendsen

Föga överraskande är skärpan mjukare över bildytan med 135 och 200 mm och bländare 4. Men även här är den märkbart skarpare från f5,6 till f16. Sammanfattningsvis är zoomens skärpa utmärkt över hela ytan, även med full bländaröppning, och man kan lugnt fotografera med f4 utan att behöva ta till objektivkorrigering i Lightroom eller Capture One i alla bilder.

Fokusspårning med EOS R6 och 200 mm, 1/250 s och ISO 400 – konverterat till JPEG från RAW och med 4x beskärning i Camera Raw. Foto: Lasse Svendsen

Vid 70 mm finns det en måttlig tunnformad förvrängning, som man knappt kan se i bilderna, och väldigt lite vinjettering som avtar snabbt när man zoomar in från 70 mm.

Canon har bra kontroll på kromatisk felbrytning – som mestadels inte finns i bilderna – och defokuserade områden (bokeh) ser precis lagom diffusa ut. Förvrängningen i bakgrunden, till exempel från ljuskällor, uppvisar inte heller några irriterande avvikelser.

Vid f4 och 200 mm är bokeh-effekten mycket bra, med bara måttlig förvrängning av det suddiga området. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Canons kompakta RF 70-200mm f4 L IS USM är ett kostsamt objektiv. Glädjen över nästan exemplariska optiska prestanda förstörs lite av att priset är så mycket högre än för ”föregångaren” EF 70-200/4 II till Canons spegelreflexer. Och som inte heller är någon dålig 70–200 mm-zoom, långt ifrån. Men för de som satsar på Canons R-serie med spegellösa kameror är det naturligt att välja den nya RF-versionen, som är ännu bättre rent optiskt och har bättre autofokus och bildstabilisator.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 19 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Har du den här produkten?
Sätt ditt betyg.

0 / 5. Antal röster: 0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

SU-R1000 är en av de mest unika förstärkarna vi har sett – och hört – i highend-klassen.
Tangents lilla trådlösa förstärkare är perfekt till en liten nybörjarstereo i hobbyrummet eller barnrummet.
Electrocompaniet har uppdaterat sitt phonosteg, men ändringarna är subtila.
Denon har gjort en jubileumsversion av sin legendariska pickup och visar varför den har varit en favorit ända sedan 1964.
Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.
Tangents lilla trådlösa förstärkare är perfekt till en liten nybörjarstereo i hobbyrummet eller barnrummet.
Ska du ha hifi i studentrummet eller ett par fina högtalare på skrivbordet så kommer du långt för lite pengar med de här.
2021 års Mercedes S-klass är full av innovativa och lysxiga lösningar för både ögon och öron. Vi har tillbringat ett par dagar bakom ratten för att se och höra vad nykomlingen har att erbjuda!
Focal har överträffat vad vi trodde var möjligt från slutna hörlurar i den här prisklassen.
JBL Live Pro+ är kompletta, med aktiv brusreducering. Och även om de är medelmåttiga direkt ur kartongen så räddas de av en sagolik EQ i appen. Alltså kan ljudet ändå bli klassledande!
Xiaomi Mi 11 är den första mobilen med Qualcomms nya Snapdragon 888-processor. Det är den du ska köpa om du vill ha mest för pengarna.
Oavsett om du får resa bort i påsk eller måste hålla dig hemma i grannskapet så blir allt bättre med en av de här bärbara högtalarna.
Citroën har lyckats elektrifiera C4 utan att gå i fällan, ë-C4 Shine är en helt annorlunda upplevelse.
Electrocompaniet har uppdaterat sitt phonosteg, men ändringarna är subtila.
Samsung Galaxy SmartTag är ett liten Bluetooth-bricka som håller reda på dina saker.
Du förtjänar det bästa ljudet terrassen i påsk. Du måste helt enkelt ha ett par utomhushögtalare