TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Canon RF 50mm f1.8 STM

Suverän 50 mm från Canon

Canon-fotografer med EOS R-kameror behöver ett ljusstarkt 50 mm-objektiv. Det här.

forfatter
Publicerad 2021-03-07 - 09:00
Karakter
Canon RF 50mm f1.8 STM
L&B tycker
Litet och lätt 50 mm med bra skärpa, ljusstyrka och pris.
Inte vädertätat. Måttlig fokushastighet.
Specifikationer
 • Typ: Normalobjektiv
 • Ljusstyrka: f4–32
 • Fattning: EOS RF
 • Bildstabilisator: Nej
 • Närgräns: 30 cm
 • Filterdiameter: 43
 • Linselement: Totalt 6 (i 5 grupper)
 • Mått/vikt: Ø 69,2 mm x 40,5 mm/160 gram
 • Övrigt: Solskydd, väderskydd
 • Webb: canon.se
Riktpris: 2 800Pr. 2021-03-07 Produktsida

Extremt skarpa RF 50/1.2L USM är antagligen det bästa 50 mm-objektivet vi har testat. För Canon-fotografer är det rena drömmen att använda. Om budgeten tillåter, vill säga. Så ljusstarka objektiv kostar pengar. Mycket pengar.

Läs också Canon RF 50mm f1.2L USM Canons nya 50 mm är ett av de bästa objektiven vi har testat, men det har sitt pris.

Det mycket mindre och nästan lika ljusstarka RF 50/1.8 STM kostar bara en tiondel och är nästan lika skarpt, och är ur den synvinkeln ett mycket bättre köp. Brännvidden på 50 mm är också väldigt användbar – och 35, 50 och 85 mm-objektiv är inte svåra att göra bra, skarpa och prisvärda, trots att de kan ha bra ljusstyrka.

Bländare 1,8 är mer än godkänt. Då kan man göra 50 mm-optik mer kompakt – och billigare – än om den hade haft 1,4 i ljusstyrka. Och det behöver inte gå ut över bildkvaliteten.

Det här objektivet är så litet och lätt att det får plats i fickan och kan fiskas fram när zoomobjektivet kommer till korta – till exempel inomhus eller när man behöver bättre närgräns utan att samtidigt orsaka förvrängning i bilderna.

 

160 grams optisk perfektion. Foto: Lasse Svendsen

Kompakt och användbar

Det finns ingen anledning att förvänta sig någon förvrängning här. Billiga RF 50 mm f1.8 med Canons STM-fokusmotor är suveränt korrigerat och oerhört behändigt att använda. Det går att använda till mycket. Till exempel porträtt, där man inte behöver komma så nära inpå. Till vardag och fest är det lika smidigt att fotografera med som på resor och fjällvandringar. Den låga vikten och den goda ljusstyrkan i kombination med tyst autofokus gör att man kan ha med sig sin kamera överallt och ta bilder under alla ljusförhållanden.

Omkopplaren växlar mellan fokusring och bländarring.

Inuti har optiken sex linselement i fem grupper och en sjubladig bländare med böjda lameller. På utsidan sitter en omkopplare som låter fotografen växla från fokusring till bländarring, eller någon annan funktion som programmeras i kamerans menyer.

Närgränsen är mer än dugliga 30 cm – inte riktigt makro, men tillräckligt nära för att man ska kunna få skarpa bilder utan förvrängning från ett så litet objektiv. Eller bara vill skapa ett par fina effekter med smalt skärpedjup genom att sticka objektivet ännu närmare.

Det finns ingen vädertätning och ingen bildstabilisator, med det senare finns inbyggt i flera av Canons EOS R-kameror. Autofokusen är tyst och exakt, fast vi tycker inte att den är riktigt lika blixtsnabb som i ett RF-objektiv med USM-motor.

EOS R6 och RF 50/1.8 är en praktisk och användbar kombination. Foto: Lasse Svendsen

Optiska prestanda

På papperet är den kompakta RF-versionen av 50 mm f1.8 ganska så snarlik EF-versionen som vi har testat tidigare, men RF-versionen har ett asfäriskt element som bättre ska kunna korrigera skärpan över större delar av bildytan.

Knappt synlig förvrängning, lite vinjettering och mycket jämn skärpa vid f1.8. Foto: Lasse Svendsen

Det syns knappt någon förvrängning här och vinjetteringen – ljusförlusten i hörnen – är beskedlig, även med full bländaröppning. Skärpan är suverän i hörnen vid f1,8 och allra bäst och jämnast f2,8 till f11, och som högst från f4 till f11.

Objektivet är ytterst välkorrigerat på alla områden och har god kontroll över kromatisk felbrytning. Bokeh-effekten vid full bländare påverkas inte av blödningar eller deformerade områden i bakgrunden.

Canon RF50 f18 VW II Canon RF50 f18 III Canon RF50 f18 makro Canon RF50 f18 VW I Canon RF50 f18 II Canon RF50 f18 I
<
>
Bländare 1.8, 30 cm närgräns. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Lilla och snitsiga RF 50mm f1.8 är ett av Canons bästa objektiv om man ser till priset. Vilket gör det till en självklarhet att ha med sig på resa, där man kan utnyttja avsaknaden av förvrängning och dess superba skärpa och användbara ljusstyrka. Tillsammans med en EOS R6 eller RP får man ett resevänligt kamerakit som hanterar alla ljusförhållanden och de flesta motiv utan att man stöter på några begränsningar. Det enda som saknas är vädertätning. Fast då skulle både vikten och priset ta ett skutt åt fel håll.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Den råaste sportkameran Fujifilm X-H2S är kameran man ska ha när skarpa actionbilder krävs.
Oförskämt läcker kamerablixt Låt dig inte luras av 50-talsdesignen.
Sony lanserar mikrofon för vlogging Minimikrofon för Sony-kameror.
Kompakt och lätt 24 makro och 15–30 mm zoom från Canon Prisvärd optik för Canons spegellösa fullformatskameror.
Det lilla ögat i himlen DJI:s minsta kameradrönare är så liten att den kan flyga var som helst – och är ändå tillräckligt avancerad för att ge ett proffsigt resultat.
Capture One Mobile redo för iPad Nu kan du redigera foton som ett proffs på din iPad.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend